"SRPSKI FRANCUZ" Ovo je obaveštajac koji je SRBIMA otkrio planove NATO AGRESIJE!

Autor:

Vesti

25.03.2024

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Binel je uhapšen u Parizu u oktobru 1998. godine i osuđen za izdaju, zbog navodnog otkrivanja vojnih tajni Srbima neposredno pre početka NATO bombardovanja.

"SRPSKI FRANCUZ" Ovo je obaveštajac koji je SRBIMA otkrio planove NATO AGRESIJE!

Foto: www.profimedia.rs

Pjer Anri Binel, francuski publicista i bivši obaveštajni major Francuske armije, bio je u centru pažnje zbog svog učešća u kontroverznoj aferi koja je obeležila period pre sukoba na Kosovu i Metohiji.

Optužbe za izdaju i osuda

Binel je uhapšen u Parizu u oktobru 1998. godine i osuđen za izdaju, zbog navodnog otkrivanja vojnih tajni Srbima neposredno pre početka NATO bombardovanja. Specijalni vojni sud u Parizu osudio ga je na dve godine zatvora, uz još tri godine uslovne kazne. Ova presuda je izazvala veliku pažnju javnosti i medija.

Republika

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@APArchive

Pjer Anri Binel

 


Binelove tvrdnje i odbrana

Binel je tvrdio da je prenosio informacije po nalogu francuskih obaveštajnih službi, sa ciljem da ubedi Srbe da je pretnja NATO bombardovanjem realna. On je istakao da je postupao po naređenju i da nije imao nameru da izda svoju zemlju. Ova tvrdnja izazvala je dodatnu polemiku i diskusiju o ulozi Binela u celokupnoj situaciji.

Odlaganje NATO bombardovanja i njegove posledice

Jedan od ključnih momenata u celoj aferi bio je trenutak kada je Binel predao planove NATO bombardovanja SR Jugoslavije generalu Jovanu Milanoviću, što je dovelo do odlaganja te intervencije za gotovo šest meseci. Ova činjenica dodatno je naglasila značaj Binelovog delovanja i uticaja na tok događaja.

Odlikovanje i kontroverze

Nakon cele afere, Binel je postao predmet pažnje i u Srbiji. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ga je 2013. godine odlikovao zlatnom Medaljom za hrabrost "Miloš Obilić". Ovo odlikovanje izazvalo je različite reakcije i kontroverze, ali je svakako dodatno istaklo Binelovu ulogu u odnosima između Francuske i Srbije.

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@APArchive

Pjer Anri Binel

 


Stavovi o NATO bombardovanju

Binel je javno izneo svoj stav o NATO bombardovanju, nazivajući ga kriminalnim napadom i ratnim zločinom. On je istakao da ne žali zbog svojih postupaka i da bi sve ponovio, bez obzira na cenu koju je platio. Njegovi stavovi su izazvali različite reakcije i dodatno produbili temu o moralnim i etičkim dilemama u vojnim operacijama.


Afera u koju je bio uključen Pjer Anri Binel ostaje kao jedan od kontroverznijih događaja u periodu pre sukoba na Kosovu i Metohiji. Njegova uloga i postupci i dalje su predmet interesovanja javnosti i predstavljaju značajan deo savremene istorije odnosa između Francuske i Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading