POGINULA DOK JE BILA NA NOŠI! MILICA RAKIĆ - SIMBOL NEVINIH ŽRTAVA NATO AGRESIJE: Majka se prisetila KOBNOG DANA - Rekla mi je "Mama, požuri. Dođi da me čuvaš"

Autor:

Vesti

24.03.2024

12:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njen život je prekinut kobne večeri 17. aprila 1999. godine, kada je pogođena gelerskim projektilom dok je bila u kupatilu svoje kuće.

POGINULA DOK JE BILA NA NOŠI! MILICA RAKIĆ - SIMBOL NEVINIH ŽRTAVA NATO AGRESIJE: Majka se prisetila KOBNOG DANA - Rekla mi je "Mama, požuri. Dođi da me čuvaš"

Foto: beograd.rs

Bojana Tošović i Milica Rakić su postale simboli nepravde i bezumlja koje je zadesilo mnoge porodice tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije pre 25 godina.

Tokom 78 dana agresije, stradalo je ukupno 79 mališana, a njihova sudbina i danas dira srca mnogih.


Stradanje Milice Rakić

Mala Milica Rakić, svega trogodišnjakinja iz Batajnice, postala je simbol nevinih žrtava NATO bombardovanja. Njen život je prekinut kobne večeri 17. aprila 1999. godine, kada je pogođena gelerskim projektilom dok je bila u kupatilu svoje kuće.

Bila je na noši.

Detalji ove tragedije ostavljaju dubok trag u srcima ljudi, posebno priča njene majke Dušice koja je svedočila o poslednjim trenucima sa svojom devojčicom.

Težak teret roditelja

Roditelji, Dušica i Žarko, preživljavaju nepodnošljiv bol gubitka svoje miljenice. Dušica je otvorila dušu i podelila kako se nosi sa tugom koja je zauvek promenila njihov život. Ona priznaje da ne može da plače, a Žarko sanja njihovu Milicu, izjave koje svedoče o dubokoj emotivnoj traumi koja ih prati svakodnevno.

Republika

Foto: Profimedia

 

 

- U daljini su odjekivale NATO bombe. Plašila se moja devojčica. "Mama, požuri. Dođi da me čuvaš", rekla mi je Milica, a onda - prasak - ispričala je jednom prilikom majka Dušica.

 

- Želeo sam da tužim NATO zbog ubistva moje Milice, ali mi je tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Drašković to zabranio. Od tada ne pričam javno o pogibiji naše Milice. Izlazimo svakog 17. aprila na groblje da obiđemo naše dete i potom nastavljamo da živimo. Koliko-toliko normalno - rekao je njen otac. 

Sećanje na Milicu

Milica Rakić je sahranjena na batajničkom groblju, a njen spomenik i danas svedoči o ljubavi i tuzi njenih roditelja. Na poleđini spomenika urezan je potresan tekst koji odražava bol i nedoumicu njenih najmilijih.

Novo rađanje nakon tragedije

Izuzetno potresna činjenica je da je majka Milice Rakić saznala da je trudna tek nakon Milicinog tragičnog odlaska. Godinu dana kasnije, rodila je ćerku, samo pet dana pre godišnjice Milicinog odlaska, što je donelo novi sloj kompleksnih osećanja ovom već ranjenom porodičnom domu.

Foto: Profimedia

 

 


Simbol sećanja na sve stradale mališane

Spomenik "Bili smo samo deca" u beogradskom Tašmajdanskom parku, posvećen je svim 79 mališana koji su izgubili svoje živote tokom NATO bombardovanja. Ovaj spomenik, koji prikazuje devojčicu sa lutkom, često je skrnavljen, što dodatno boli roditelje i sve one koji su pogođeni ovom velikom tragedijom.

Dok se sećamo ovih tužnih događaja, važno je da nikada ne zaboravimo patnju i gubitke koje su mnoge porodice pretrpele tokom ovog perioda. Njihova sećanja i bol će zauvek ostati deo istorije i podsećati nas na strašne posledice ratnih sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading