PREDSEDNIK VUČIĆ U KURŠUMLIJI! Obilazi fabriku Borbeni složeni sistemi!

Autor:

Vesti

24.03.2024

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Vučić je pre obilaska fabrike posetio porodicu Tošević u Kuršumliji.

PREDSEDNIK VUČIĆ U KURŠUMLIJI! Obilazi fabriku Borbeni složeni sistemi!

Foto: TV Pink/printscreen

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obilazi fabriku Borbeni složeni sistemi u Kuršumliji.

Predsednik Vučić je pre obilaska fabrike posetio porodicu Tošević u Kuršumliji.

Predsednik Vučić prisustvovaće centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju u 20 časova u Prokuplju.

Podsetimo, danas u toku dana, predsednik je objavio na svom Instagram nalogu:

- Danas je 25 godina od početka NATO agresije. 19 najmoćnijih i najjačih napali su Srbiju. Bez ikakvog prava i po prvi put bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. 78 dana su nam uništavali zemlju. Ubijali decu. Komadali teritoriju. Ipak, uprkos svemu, Srbija živi. Probuđena. Snažnija. Hrabrija. Prkosna. I više od svega, slobodna. Sloboda je više od vazduha, slobodu nikada neće moći da nam uzmu. Živeće Srbija! - poručio je predsednik. 

Vučić u poseti porodici Tošović

Danas je predsednik Srbije obišao porodicu Tošović iz Merdara koja je na svojoj koži osetila zločin NATO agresora.

- U ovo doba godine nekako mi je svaki dan isti. Proleće, a nije proleće, Vaskrs je, a nije Vaskrs. Otvore se rane, za koje nema leka i vrate se slike koje nikad ne mogu da se izbrišu iz mozga - ovako je za Republiku govorila Marija Tošović iz Merdara kod Kuršumlije, majka 11-mesečne bebe Bojane, najmlađe žrtve zločinačke NATO agresije.

Ubijena je kasetnim bombama u naručju 29-godišnjeg oca Božine. Marija, tada u sedmom mesecu trudnoće, čudom je preživela.

OTKOPAVALI RUKAMA

Iako je tokom obnove zemlje Mariji i njenoj ćerki sagrađena kuća, kaže da bi sve dala samo da su njeni živi i da se ta kobna noć nikada nije desila.

Tog 10. aprila 1999. legli smo ranije da bismo sutradan proslavili Vaskrs. Nešto pre ponoći probudila nas je tutnjava i sa jezom smo shvatili da je u blizini pala bomba. Zavili smo Bojanu u ćebe i sišli u podrum, nadajući se da smo tamo bezbedni, dok su oko naše kuće gruvale bombe. Zaboravili smo flašicu s mlekom, suprug se vratio po flašicu do kuće. Kada je stigao ponovo u podrum, uzeo je Bojanu u naručje, čučnula sam pored njih i kada je bomba udarila u temelj, sve nas je zatrpala zemljom. Od siline udarca usta su mi bila puna krvi - bio je to direktan pogodak tomahavka - priseća se Marija košmarnih scena.

Iako teško povređen, Božina je dozivao suprugu Mariju, govoreći joj da se ne plaši.

Čula sam da me neko zove, to je bio moj suprug, on je takođe bio zatrpan zemljom i gredama. Bio je ranjen, ali u svesnom stanju, pričao je. Nakon toga stigli su moj otac i brat, koji su rukama pokušavali da nas izvuku iz zemlje. Bombe su padale celu noć - priča Marija.

Proglasili je Albankom

Na svu svoju muku, Marija je u jednom trenutku postala žrtva bezdušne antisrpske propagande. Naime, pojedini mediji su je predstavili kao Albanku s Kosova, a za to je saznala od rođake koja živi u Nemačkoj i koja je videla sramni prilog.

Potresno svedočanstvo svojevremeno je zabeležila i ekipa ruske televizije i emitovala je u udarnom terminu.

Prvi koji su pritekli u pomoć bili su Marijini roditelji i brat, koji su iz gomile ruševina izvukli Bojanu, koja je već bila mrtva. Marijin otac Savo i brat Mirko su golim rukama otkopali Božina i Mariju, a zatim ih odneli na put ispod nadvožnjaka kako bi koliko-toliko bili zaštićeni od bombi.

Moj tata je jedini video da se moja beba ugušila. Pitala sam gde je, a oni su mi rekli da su je odneli kod moje majke. Božin je bio nepokretan, ali još živ. Celu noć smo proveli ispod nadvožnjaka, dok nije svanulo i prestalo bombardovanje. Tada sam primetila da moj muž više ne diše. Umro je, zakukala sam, a moji su mi tada rekli da mi je i ćerka mrtva - priseća se Marija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (32)

Loading
Mima

24.03.2024 18:03

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se bori svim silama za bolju budućnost Srbije i srpskog naroda.

Zlatko

24.03.2024 18:03

Razvoj vojne industrije je od velike važnosti za našu odbranu zemlje

Danka

24.03.2024 18:04

Овај крај је много страдао тих дана. Туга!

Vlada

24.03.2024 18:09

Vojska je sve jača, i treba nastaviti u ovom pravcu!