PREDSEDNIK VUČIĆ OŠTRO O HRVATSKIM MEDIJIMA: "Niko ne pominje invazije niti ratove, a oni to svuda vide!"

Autor:

Vesti

22.03.2024

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reakcija Aleksandra Vučića na pisanje hrvatskih medija

PREDSEDNIK VUČIĆ OŠTRO O HRVATSKIM MEDIJIMA: "Niko ne pominje invazije niti ratove, a oni to svuda vide!"

Foto: printskrin/TV Prva


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je izjavu na TV Prva u kojoj je komentarisao navode hrvatskih medija o navodnom napadu Srbije na srpsko Kosovo. Vučić je oštro reagovao na te tvrdnje nazivajući ih "lupetanjem" i ističući da se ne pominju invazije niti ratovi, dok se istovremeno naglašava da svuda vide rat. Posebno je istakao dvostruke standarde u tumačenju simbola, navodeći primer zastava Albanije i srpske trobojke.

- Briga me šta će da kaže Kurti, ovaj ili onaj. Niko ne pominje invazije niti ratove, a oni to svuda vide. Kada oni svaki dan pominju rat, u tome ne vide ništa loše. Kada vide zastave Albanije u Skoplju ili u centralnoj Srbiji, nikome to ne smeta. A gde god vide jednu trobojku, makar je videli u 33 odsto srpskih kuća u Crnoj Gori, to je najveći problem i počinje rat - kazao je Vučić.


Neistine o Banjskoj i ZSO

Tokom gostovanja, predsednik Vučić je takođe prokomentarisao navode o Banjskoj i formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji. On je istakao da su ljudi pobunjeni zbog svoje slobode, te da je to bio razlog za njihov protest, a ne, kako se sugerisalo, manipulacija iz centralne Srbije. Takođe je istakao da se svakodnevno suočava sa različitim neistinama i izostankom pomena ZSO, a posebno je naglasio da je to pitanje već 12 godina otvoreno.

- Sve ste nas slagali. Pričali ste o Banjskoj, a nije došla iznebuha, nego zato što ste lagali te ljude. Pobunili su se zbog svoje slobode, i niko od njih nije bio iz centralne Srbije. Ne, navijaćemo za one koji su ih napadali. Pa ste preko kmetskih duša napravili ovde da svi treba da progonimo Srbe. 12 godina će uskoro kako nije formirana ZSO. Niko je nije ni pomenuo. Svaki dan slušam neke gluposti, a to ne pominju - dodaje predsednik.



Očekivanja od Prištine i Saveta Evrope

Uz to, predsednik Vučić je izrazio očekivanje da će Priština biti primljena u Savet Evrope, čime je naglasio svoj stav o evropskim integracijama regiona.

U svetlu ovih izjava, reakcije javnosti su raznolike, a podeljene su i među političkim akterima. Dok jedni podržavaju oštru retoriku predsednika Vučića, drugi izražavaju zabrinutost zbog mogućih posledica ovakvih izjava na odnose sa susednim zemljama. Na kraju, ostaje da se vidi kakav će biti dalji razvoj situacije i da li će se ovi događaji odraziti na međunarodne odnose u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (9)

Loading
Ana

22.03.2024 21:40

Hrvati bi uveli Srbiju u rat sa Prištinom koliko nas mrze.

Bilja

22.03.2024 21:43

Hrvati samo lupetaju, smeta im jaka Srbija.

Veljko M

22.03.2024 21:49

Naravno da Srbija ne planira nikakav rat, ali to ne znači da nije spremna da u svakom momentu osigura bezbednost svojih građana.

Branko N

22.03.2024 21:51

Aba: Hrvati bi jedva dočekali da Srbiju vide na kolenima, ali im se ta želja neće ispuniti.