TERORISTE SMO MOGLI DA SATERAMO U MORE, ALI SE SLOBA UPLAŠIO TEPIH-BOMBI: General Vladimir Lazarević otkrio nepoznate detalje iz vremena NATO agresije

Autor:

Vesti

24.03.2024

13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naša vojska je bila toliko snažna da bi bez problema prodrla u Albaniju i počistila i teroriste i njihove NATO saveznike, rekao je Lazarević.

TERORISTE SMO MOGLI DA SATERAMO U MORE, ALI SE SLOBA UPLAŠIO TEPIH-BOMBI: General Vladimir Lazarević otkrio nepoznate detalje iz vremena NATO agresije

Foto: www.profimedia.rs, Privatna Arhiva, Tanjug Rade Prelic

Ratni komandant Prištinskog korpusa Treće armije Vojske Jugoslavije general Vladimir Lazarević za Srpski telegraf i Republiku kaže da je VJ bila toliko moćna da je 1999. mogla da pregazi albanske teroriste i njihove pomagače i satera u Jadransko more.

- Bili smo dovoljno jaki da vojno izdržimo svaki kopneni napad i pokušaj prodora na teritoriju Kosova i Metohije. Da se nije umešao NATO sa intenziviranim napadima na teritoriju Srbije u kojim je stradalo civilno stanovništvo (prema nekim procenama bilo je čak 4.000 civilnih žrtava), vojska bi bez problema prodrla na teritoriju Albanije. Međutim, Slobodan Milošević se uplašio - svedoči jedan od heroja odbrane otadžbine.

NEREALNI PLANOVI

Naime, tadašnji predsednik, kako kaže Lazarević, procenio je da bi kopnena agresija bila previše za malu Srbiju.

- Rečeno mu je da Treća armija može da spreči bilo kakav prodor u naše prostore, ali predsednik Milošević je rekao da Srbija ne može dalje. Strahovao je od takozvanog tepih-bombardovanja srpskih gradova, odnosno neselektivnog zasipanja stambenih zgrada, što bi prouzrokovalo strahovite posledice po civile. Uzalud smo ga ubeđivali da vojnički možemo da izdržimo i da čak krenemo u kontranapad. Da smo bili u pravu, potvrdilo se pre nekoliko meseci, kad je jedan italijanski oficir izjavio da su NATO vojnici krenuli da beže glavom bez obzira kada su videli naša dva tenka koja su izašla na Prokletije. Mislili su da ćemo krenuti preko Albanije i proterati ih do Jadranskog mora - svedoči Lazarević.

Međutim, planovi agresora nisu ni izbliza realni jer su potcenili jačinu naše vojske, koja je junački branila granicu.

PRIMORANI NA 1244

- Početkom aprila počela je prva kopnena ofanziva u Evropi posle Drugog svetskog rata, ali jake terorističke snage koje je artiljerijom podržala regularna albanska vojska, kao i NATO vazdušnim napadima, nisu uspele da prodru i preseku naše linije komunikacije - navodi naš sagovornik.

Napominje da je Alijansa doprinela da albanski teroristi budu potpuno potisnuti s naše teritorije.

- Veličanstvena vojnička odbrana naše teritorije primorala je agresora da početkom juna zatraži primirje, a potom je usledio Kumanovski sporazum i kraj bombardovanja. Bez toga ne bi bilo ni Rezolucije 1244, koja je danas jedini garant da je Kosovo i dalje srpsko - konstatuje Lazarević.

Republika

Foto: Tanjug

 

Pod udarom 70 dana s kopna i iz vazduha

General podseća da je Treća armija više od 70 dana bila pod udarom, što s kopna, što iz vazduha.

- Čak 80.000 boraca Prištinskog korpusa branilo je teritoriju Kosova i Metohije, koju je agresor hteo da zaposedne i na njoj stvori novu državu, a zbog čega je koncentrisao trupe u Albaniji i Makedoniji. Cilj je bio da pobedonosno umarširaju, zauzmu Kosovo i primoraju Srbiju na kapitulaciju. To svedoče i njihovi planski dokumenti, prema kojima su proračuni bili da za četiri-pet dana zauzmu KiM - navodi Lazarević.

"Žute ubice" kosile i posle rata

NATO je tokom bombardovanja Srbije lansirao ukupno 1.300 krstarećih raketa i izručio 37.000 zabranjenih kasetnih bombi. Samo od tih "žutih ubica" stradalo je oko 200 ljudi, a od završetka NATO bombardovanja do 2006. na teritoriji Srbije i Crne Gore od zaostalih bombi još šest, dok je 12 ranjeno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Nebojša

24.03.2024 23:35

Zašto se na tim svjetskim skupovima i raznim sjednicama neda u javnost to da je albanska regularna vojska napala teritoriju Srbije, zar to takođe nije otvorena agresija druge države na jednu samostalnu državu tj. Srbiju, o tome se jedino kod nas priča ovako uz kafu. Jel iko išta povodom toga preduzeo na državnom nivou?