NJEGOV LIK POSLUŽIO ZA ULOGU VRANIĆA U SERIJI "MOJ ROĐAK SA SELA"! Evo ko je NAJPOZNATIJI "SRPSKI ŠPIJUN" - JOVAN MILANOVIĆ, i kakva je njegova uloga u NATO agresiji na Srbiju!

Autor:

Vesti

24.03.2024

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jovan Milanović je general potpukovnik Vojske Jugoslavije u penziji. Oficir i vojni obaveštajac rođen je 1941. godine. Svedok je istorije. Lično.

NJEGOV LIK POSLUŽIO ZA ULOGU VRANIĆA U SERIJI "MOJ ROĐAK SA SELA"! Evo ko je NAJPOZNATIJI "SRPSKI ŠPIJUN"  - JOVAN MILANOVIĆ,  i kakva je njegova uloga u NATO agresiji na Srbiju!

Foto: RTS, Vladimir Dimitrijević/Tanjug

Danas se navršava 25 godina od 24. marta 1999. godine, kada je 19 zemalja NATO alijanse, bez dozvole Ujedinjenih nacija, brutalno napalo tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Foto: Profimedia

 

Stravično bombardovanje Srbije trajalo je 78 dana, a posledice su nesagledive. Prema postojećim podacima poginulo je više od 2.500 civila i oko hiljadu pripadnika vojske i policije.

Generala i potpukovnika u penziji Jovana Milanovića smatraju najvećim "srpskim špijunom", koji je danas govorio o svojoj ulozi kada je u pitanju NATO agresija na SRJ. 

- Sami su izazvali katastrofu. To što oni tvrde je laž. Ordinarna laž. Oni su sprovodili psihološku operaciju na Kosovu da bi aktivirali snage koje su inače, dugo već formirali u tajnim ćelijama, da bi se Kosovo otcepilo od Srbije - rekao je Milanović. 

BRISEL I LAŽNA BIOGRAFIJA

Milanović je 4 godine pre bombardovanja bio u Briselu.

Republika

Foto: RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal

 

 

- Očekivali smo 1994. mogućnost ili verovatnoću da će biti dejstva NATO. Jer, to je bila jedna od tačaka iz tzv. doktrine Amerike. Ona je imala nameru da dejstva prenese posle i na Bliski istok. To je bila avanturistička operacija, želeli su da ovladaju većim delom sveta - rekao je on. 

U Briselu nismo imali mogućnost da pratimo dešavanja, i tu je bio pokušaj da se uspostavi ta institucija u delu ambasade, i onda je bila ideja da se ugradi oficir sa sasvim drugom biografijom, identitetom... 

- Ja sam sam biografiju izmislio. To nije moja odluka, nego državnog vrha. To je bilo u okviru misije pri EU. Ona nema taj tajni sistem da može da se zabrani. Pronađen je stav da to uradim ja. Vrhovni savet odbrane je mene odabrao. Išao sam u statutu zamenika ambasadora. Početkom 1995. godine. I tamo sam predstavljen kao diplomapa pri EU - rekao je on. 

Kako kaže, on je svoju poziciju dograđivao. 

- Do proterivanja nisu znali da sam ja oficir - rekao je potom. 

Ja sam se vratio a da nisu znali čak ni ko je Jovan Milanović, pa su kasnije istraživali.

Odluka o agresiji je doneta u maju, i ja sam je znao istog dana. Ima nekoliko tačaka zbog čega je ugrožen mir, pa humanitarna katastrofa, pa Albansko stanovništvo na Kosovu, i to su bile lažne informacije, zbog kojih je krenula agresija, rekao je Milanović. 

- Počela je razrada operacije. 39 je scenarija razrađeno u tih nekoliko meseci. Ja sam u avgustu imao ceo scenarijo. U Beograd sam doneo dokument od 500 stranica. To je bio jedan od modela agresije - objašnjava Milanović. 

U septembru smo znali da su podmetnute lažne informacije, da je na KiM uništeno 600 i nešto sela, da nema povratka stanovništva, a smisao je bio da se pridobije svetska javnost za podršku agresije. 

Foto: Tanjug/AP

 

AGRESIJA NASLUĆIVANA

- Naslućivala se agresija tada, kroz mesec dana. Ja sam zaključio da nema povratka, da se taj "dan D" bliži. Ja sam usmerio svoju aktivnost na utvrđivanje datuma. Ja sam objektivno najavio oktobar, ali sam imao jednu službenu posetu NATO-u. Primio me visoki diplomata, sa njim sam imao prijateljski odnos na nivou države, i pitao sam ga jednostavno, i rekao mi je da je to opasno. Pitao sam ga da li će mi deca stradati, a on mi je rekao da ih sklonim. Rekao mi je da idu preko Grčke, jer je sve bilo zatvoreno i sankcionisano. Izazvao sam mu tad emociju, i rekao mi je za 10 dana... I onda je pomenuo ultimatum za Miloševića... Povezao sam sve. Onda sve obavestio da će nalog za agresiju biti donet 12. oktobra - priča Milanović. 

NAŠ FRANCUZ

Kako je naveo, potom je tražio dokumenta o svemu, kako bi se bolje informisao. 

- U večernjim satima prvog oktobra ja sam imao papire u rukama, u mom stanu. Doneo mi ih je francuski šef kabineta Pjer Anri Binel. Nikada kompromitujuće papire nisam primao, za te 4 godine. Mislio sam da ću biti uhapšen te noći. Uhvatila me panika. Verovao sam u njega zaista, ali čovek mi je rekao da dolazi... Bio sam sam, on je došao, doneo to, napravio sam analizu svega što mi nije bio jasno. Posle sam otišao u ambasadu, odneo to... - objašnjava on. 

Republika

Foto: RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal

 

Nisam smeo da ostanem u stanu, on mi je ispričao način kako tajne službe likvidiraju.

- Brojao sam korake između života i smrti. Bilo mi je bitno samo da dođem do ambasade. Moj zadatak je bio da obezbedim da Jugoslavija ne doživi strategijski napad. To se nije dogodilo, i to je moja misija bila. Drugog ujutru je ta informacija stigla do Generalštaba. Otkriveno je 25 civila. Oni su obmanuli saveznike da će samo njih 25 biti pokriveno. Oni su rekli da će to biti spektakl, da će razbiti PVO sistem Jugoslavije. Onda su rekli da ako Milošević ne prihvati ultimatum, da će kopnene snage zarobiti zemlju - naveo je on. 

Da su ispunili vojni aneks u Rambojeu, moglo bi bolje da se reaguje, objasnio je on. 

MOJ ROĐAK SA SELA

 O istoriji naše zemlje, čija su se imena menjala, postoje različiti pogledi. Međutim, nesumnjivo smo imali dobre obaveštajce. Njihov zadatak bio je da prikupe pouzdane informacije i tako odbrane svoju zemlju. Jedan od njih i Jovan Milanović, koji je bio inspiracija za lik pukovnika Vranića u poznatoj seriji "Moj rođak sa sela".

- Nisam ni znao za tu seriju, tek sam kasnije saznao - rekao je on. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading