UMRO TOMISLAV PETERNEK!

Autor:

Zabava

24.03.2024

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužnu vest o njegovoj smrti potvrdili su neutešni članovi porodice.

UMRO TOMISLAV PETERNEK!

Foto: RTRS/ EMISIJA U PROLAZU

Tomislav Peternek

Danas je u Beogradu preminuo čuveni srpski fotograf Tomislav Peternek, u 91. godini. Ovaj talentovani umetnik rođen je 1933. godine u Vinkovcima, a svoju karijeru započeo je još 1954. godine. Tužnu vest o njegovoj smrti potvrdili su neutešni članovi porodice.

Peternek je započeo svoju karijeru novinskom fotografijom u Kragujevcu, gde je radio za časopis "Svetlost". Nakon toga, preselio se u Beograd gde je nastavio svoj rad, prvo u časopisu "Borba", a zatim i u drugim poznatim publikacijama kao što su "Sport i svet", "Mladost", "Jugoslovenska revija" i "Ekonomska politika".

Republika

Foto: RTRS/ EMISIJA U PROLAZU

Tomislav Peternek preminuo u 91. godini

Godine 1970, Peternek postaje urednik fotografije u beogradskom nedeljniku NIN, poziciju koju je obavljao sve do svoje penzije 1993. godine. Tokom ovog perioda, njegove fotografije krasile su oko sedamsto naslovnih stranica ovog poznatog časopisa.

Pored novinske fotografije, Peternek se bavio i primenjenom fotografijom, reklamnom, modnom i čak podvodnom fotografijom. Bio je član ULUPUDSA-a, kao i Udruženja novinara Jugoslavije i Srbije, dok je njegov talenat prepoznat širom sveta kroz saradnju sa raznim listovima i agencijama, uključujući Reuters, UNICEF i Corbis-Sygmu iz Pariza.

Republika

Foto: RTRS/ EMISIJA U PROLAZU

Tomislav Peternek preminuo u 91. godini

Inače, Tomislav je takođe i otac naše poznate voditeljke Tanje Peternek i deda glumice Tamare Aleksić, ali se u javnosti nikada nisu pojavljivali zajedno, stoga i ne čudi što je ove informacije malo ko znao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading