NASTAVAK RAZGOVORA U BRISELU: Glavne teme ZSO i pitanje dinara!

Autor:

Vesti

19.03.2024

08:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao je glavne pregovarače u Brisel kako bi nastavili razgovore o odluci Centralne banke Kosova.

NASTAVAK RAZGOVORA U BRISELU: Glavne teme ZSO i pitanje dinara!

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Danas će se u Briselu održati sastanak na nivou glavnih pregovarača između Beograda i Prištine, a jedna od ključnih tema će biti odluka Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara. Na čelu delegacije Beograda će biti direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok će delegaciju Prištine predvoditi glavni pregovarač Besnik Bisljimi.

Očekuje se da će tokom sastanka biti detaljno razmotrena odluka Centralne banke Kosova koja je stupila na snagu 1. februara, a koja zabranjuje upotrebu dinara na Kosovu. Iako je ova tema izazvala kontroverze i tenzije, očekuje se da će glavni pregovarači pokušati pronaći konstruktivno rešenje kako bi deeskalirali situaciju i nastavili dijalog.

Pored odluke o dinaru, tokom sastanka će se razgovarati o drugim hitnim pitanjima u okviru dijaloga, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština i sveukupnu primenu Ohridskog sporazuma. Peter Stano, portparol Evropske komisije, istakao je da je sveukupna primena Ohridskog sporazuma jedno od najhitnijih pitanja i da će se tokom sastanka dotaknuti i nekih njegovih aspekata.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao je glavne pregovarače u Brisel kako bi nastavili razgovore o odluci Centralne banke Kosova. Takođe, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan je izrazio nadu da će vlada u Prištini biti fleksibilna u razgovorima o uredbi o zabrani upotrebe dinara na KiM.

Sastanak u Briselu predstavlja važan korak ka rešavanju spornih pitanja između Beograda i Prištine. Očekuje se da će glavni pregovarači uspeti da pronađu zajednički jezik i da će dijalog biti nastavljen u konstruktivnom duhu. Sve oči su uprte ka ishodu današnjeg sastanka i mogućim rešenjima koja će doprineti stabilizaciji situacije na Kosovu i unapređenju odnosa između dve strane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading