U NBS SASTANAK MMF-A I SRBIJE: Prisustvuju guvernerka Tabaković i ministar Mali (FOTO)

Autor:

Vesti

14.03.2024

11:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj sastanak označava početak treće revizije aktuelnog stend-baj aranžmana Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, koja će trajati do 26. marta.

U NBS SASTANAK MMF-A I SRBIJE: Prisustvuju guvernerka Tabaković i ministar Mali (FOTO)

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Danas je u prostorijama Narodne banke Srbije održan plenarni sastanak na kojem su započeti zvanični razgovori između predstavnika Republike Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda. Na čelu misije MMF nalazi se Donal Mekgetigen, dok je srpsku delegaciju predvodila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, uz prisustvo potpredsednika Vlade i ministra finansija Siniše Malog i njegovih saradnika.

Ovaj sastanak označava početak treće revizije aktuelnog stend-baj aranžmana Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, koja će trajati do 26. marta. Tokom razgovora će biti analizirana najnovija makroekonomska kretanja, ekonomski izgledi i rizici, kao i ključna pitanja u vezi sa realizacijom programa. Treba napomenuti da je drugo razmatranje sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa uspešno završeno u decembru 2023. godine, odlukom Odbora izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda.

Podsetimo se da je stend-baj aranžman odobren našoj zemlji 19. decembra 2022. godine, što predstavlja važan korak u jačanju ekonomske stabilnosti i unapređenju finansijskog sektora. Ovaj aranžman ima za cilj da podrži ekonomski rast i fiskalnu stabilnost, kao i da omogući efikasno upravljanje javnim finansijama.


Srbija nastavlja da jača saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom, a plenarni sastanak u NBS predstavlja važan korak ka postizanju zajedničkog cilja - unapređenju makroekonomske stabilnosti i održivog ekonomskog rasta.

Nastavak saradnje između Republike Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda kroz sprovođenje stend-baj aranžmana predstavlja ključni faktor za jačanje ekonomske stabilnosti i poverenja investitora. Srbija ostaje posvećena implementaciji dogovorenih ekonomskih reformi kako bi održala pozitivan trend rasta i razvoja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading