PREMIJER SLOVAČKE ROBERT FICO IZRIČIT U ODNOSU PREMA PRIŠTINI

Autor: A. Anđelić

Vesti

07.03.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bratislava neće priznati kosovsku nezavisnost

PREMIJER SLOVAČKE ROBERT FICO IZRIČIT U ODNOSU PREMA PRIŠTINI

Foto: Tanjug/Draga Polovina

Srbija i Slovačka su istorijski bliske zemlje i ne postoje nikakva nerešena pitanja između nas, izjavio je juče predsednik Vlade Slovačke Robert Fico.
Slovačka je jedna od pet država koje nisu priznale nezavisnost tzv. države Kosovo.

- Ako imamo isto tako hrabrosti da kažemo da u slučaju Ukrajine vidimo kršenje međunarodnog prava, onda i u slučaju Kosova imamo hrabrosti da kažemo isto to. Zato ako ostajemo na platformi poštovanja međunarodnog prava, standardima kako treba da nastane nezavisna država, u tom slučaju se možete uzdati u nas. Mi ne vidimo nijedan razlog da priznamo Kosovo. Navikao sam na to da, ako nekada izgovorite hrabro mišljenje i kažete istinu, a ne kažete ono što od vas očekuju "liberalni, progresivistički mediji", postajete predmet kritike. Ja sam u politici od 1992, ovo mi je četvrti mandat. Ne ustajem ujutru drhteći od straha, hoću li i peti put biti predsednik. Zahvaljujući tome mogu slobodno da govorim i imam slobodu svog mišljenja. Ako bi bio neki pritisak na nas, ne vidim razlog za promenu mišljenja kada je reč o priznanju Kosova - istakao je Fico u intervjuu za Tanjug.

Slovački premijer je dodao da to prijateljstvo dve zemlje uvek može da se poboljša i unapredi i da bi bilo dobro, budući da u Srbiji ima firmi koje posluju veoma uspešno, da dve zemlje odaberu dva ili tri velika projekta, koji bi bili do određene mere i politički opravdani. Slovačka, prema njegovim tvrdnjama, danas pati od akutnog nedostatka kvalifikovane radne snage, pre svega jer je automobilska velesila i da joj je potrebno oko 100.000 ljudi.

Rođendanska čestitka Vučiću

Fico je još jednom čestitao rođendan predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i naglasio da u njemu nalazi mnogo inspiracije.
- Želim mu sve najbolje pošto ga smatram čovekom koji je veliki prijatelj Republike Slovačke i lično u njemu nalazim puno inspiracije. Tako da, gospodine predsedniče, još jednom ovako na daljinu, sve najbolje povodom Vašeg rođendana - poručio je Fico predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

- Upravo se na istoku Slovačke završava još jedna velika fabrika "Volvoa" i potrebni su nam ljudi koji su zainteresovani da rade i da pristojno zarade. Bez svake sumnje bi i ovo moglo da bude jedna od tema o uzajamnoj saradnji između Slovačke i Srbije. Nekad zemlji ide bolje, a nekad gore, možda je takav period da bi i stanovnici vaše zemlje pozdravili mogućnost da se na neko vreme zaposle u Slovačkoj i da time pomognu nama i, naravno, obrnuto. Tako da je i ovo tema za saradnju - kazao je Fico.

On se osvrnuo i na etnološku bliskost dva naroda.

- Zaboravljamo na slovensku dimenziju odnosa između naših zemalja. Moram da pomenem rat u Ukrajini. Otvoreno kažem da se tu uzajamno ubijaju Sloveni, a ovo ubijanje Slovena veoma intenzivno podržava zapad. Zato dozvolite da vam kažem da mi je jako stalo do odnosa s vašom zemljom, i da to ima više dimenzija. Vi ste zemlja koja je u velikim iskušenjima, izlagani ste velikim testovima i međunarodnim pritiscima. Moram da pohvalim kako na ove pritiske reaguju Vaši politički predstavnici - istakao je slovački premijer i zahvalio se Srbiji zbog položaja Slovaka koji žive u našoj zemlji i brige koju za njih pokazuju politički predstavnici.

Strategija Zapada ne funkcioniše u Ukrajini

Premijer Slovačke je bio kritičan prema odnosu Zapada na sukob u Ukrajini.
- Još više oružja ide u Ukrajinu, kao i moderni sistemi. Ovde nema nikakvog vojnog rešenja. Zato Slovačka spada u zemlje koje će Ukrajini pomagati samo humanitarno i civilno. Na godinu dana produžena tzv. liberalizacija trgovine s Ukrajinom, po kojoj Ukrajina neće plaćati carine, što je Slovačkoj nanelo ogromnu štetu. Zašto Slovačka poljoprivreda treba da bude ugrožena ako Evropska unija bezglavo pokušava da pomogne Ukrajini. Zbog toga je Slovačka glasala protiv liberalizacije trgovine s Ukrajinom - saopštio je Fico.

Prema njegovim rečima za Srbiju bi bila ogromna pobeda da što pre postane deo Evropske unije i da je Slovačka za to maksimalno spremna, da ima iskustvo i da bi mogla to iskustvo, sa greškama koje je učinila prilikom ulaska, da prenese na Srbiju ukoliko bi Srbija to htela.

- Učinili smo velike greške i u drugim procesima, zato neću puno pametovati, niti nekome deliti savete i uvek govorim da se u drugu zemlju odlazi sa šeširom u ruci, a ne sa šeširom na glavi, ali kada je reč o našim greškama, vrlo rado ćemo vam reći o njima. Želim Srbiji što bržu integraciju i u ovome imate našu punu podršku - rekao je Fico.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading