SRBIJA RADI DOBRE STVARI ZA UKRAJINU! Kristofer Hil o odnosu Beograda i Kijeva!

Autor:

Vesti

04.03.2024

22:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija dolazi u EU sa sopstvenom ličnošću, a ta ličnost Srbije obuhvata odnose sa najrazličitijim željama sa kojim zemlje zapadne Evrope nisu imale odose, rekao je Hil.

SRBIJA RADI DOBRE STVARI ZA UKRAJINU! Kristofer Hil o odnosu Beograda i Kijeva!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, istakao je važnost saradnje između Srbije i Ukrajine, posebno naglašavajući četiri susreta srpskog predsednika Aleksandra Vučića sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Ovi susreti, kako je istaknuto, predstavljaju značajan korak ka jačanju bilateralnih odnosa između dve zemlje.

Hil je to rekao na Kopaonik biznis forumu, govoreći o usklađivanju spoljne politke Srbije sa EU.


Hil je takođe pohvalio inicijativu srpske Privredne komore koja je preduzela korake ka potpisivanju Memoranduma o bilateralnoj rekonstrukciji sa Ukrajinom, naglašavajući važnost ovakvih koraka u promovisanju ekonomske saradnje između dve zemlje.

- Ako pogledate činjenicu da se srpski predsednik (Aleksandar Vučić) četiri puta za deset meseci sastao sa ukrajinskim (predsednikom Volodimirom Zelenskim), to su smisleni susreti, činjenica da je srpska Privredna komora preduzela korake da pozove privrednu komoru Ukrajine, da razgovaraju i potpišu Memorandum o bilateralnoj rekonstrukciji Ukrajine, to su važni koraci - rekao je Hil i naglasio da bi ljudi trebalo da imaju na umu činjenicu da Srbija pokušava da učini neke stvari na svoj način, možda nekada i na bolji način nego što neko drugi radi.


Ambasador Hil je istakao važnost inicijative Otvoreni Balkan koja promoviše koncept regionalne integracije sa uspostavljenim mehanizmima saradnje sličnim onima u EU. Ova inicijativa, kako je naglašeno, ima za cilj da spreči da se problemi izvan EU prenesu unutar same Unije.

Hil je istakao da Srbija, ulaskom u EU, donosi sa sobom jedinstvenu perspektivu i odnose sa kojima se zemlje zapadne Evrope nisu susrele, naglašavajući potencijal da Srbija unese nove vrednosti u evropsko partnerstvo.

- Srbija dolazi u EU sa sopstvenom ličnošću, a ta ličnost Srbije obuhvata odnose sa najrazličitijim željama sa kojim zemlje zapadne Evrope nisu imale odose. To znači da Srbija može da donese na sto nešto durgačije. Istovremno kada govorimo o bilo kom klubu taj klub mora da osigura da novi članovi donesu vrednosti i da podržavaju vrednosti i interese kluba - rekao je Hil.

Bonus video



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading