"SUŠTINSKI VAŽAN DAN ZA NAS" Vučić iz Tirane: Puno posla pred nama, ali ćemo udvostručiti ekonomiju! MORAMO DA NASTAVIMO DA RAZVIJAMO OTVORENI BALKAN (FOTO)

Autor:

Vesti

29.02.2024

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obraća uživo iz Tirane.

"SUŠTINSKI VAŽAN DAN ZA NAS" Vučić iz Tirane: Puno posla pred nama, ali ćemo udvostručiti ekonomiju! MORAMO DA NASTAVIMO DA RAZVIJAMO OTVORENI BALKAN (FOTO)

Foto: TV Pink/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas na samitu lidera Zapadnog Balkana i zvaničnika EU o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana EU za rast na Zapadnom Balkanu.

Na samitu u Tirani glavne teme su evrointegracije regiona i sprovođenje Plana rasta za Zapadni Balkan.

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA

Predsednik Vučić je na početku obraćanja rekao da je današnji dan bio veoma važan za Srbiju.

- Od suštinskog je značaja kada radite stvari za građane svoje zemlje, koji će imati opipljivu korist. Pričali smo o približavanju jedinstvenog evropskog tržišta. To će mnogo značiti za naše poslovne veze sa Evropom, za kompanije, ali i za ljude koji će imati mnogo koristi od toga - kaže on.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Aleksandar Vučić

"TEŠKI POSLOVI PRED NAMA"

Mnogo teških poslova je pred nama, rekao je predsednik, i dodao da će biti formiran tim koji će najverovatnije voditi ministar Siniša Mali.

- On će svaki dan izveštavati mene o radu, i nadam se da ćemo već u Podgorici govoriti o onome što je urađeno. Kada plaćate doznake iz EU tu se plaćaju razne dažbine, a mi želimo da do kraja godine značajno olakšamo procedure. To bi značilo više para za primaoce para. Verujem da do marta možemo da uvedemo zelene koridore, to bi bio veliki napredak za sve nas - kazao je predsednik.

Tema razgovora su bili granični prelazi, i predsednik kaže da se samo na papirologiji za pet godina izgubi ogroman novac.

Foto: TV Pink/printscreen

Aleksandar Vučić

"OZBILJNE I ZNAČAJNE REFORME"

- Naša su četiri od pet najprometnijih prelaza u ovom delu Evrope. U svakom slučaju još mnogo ćemo morati da uradimo. Ovo je sve realno i konkretno, bez praznih priča tipa sutra ćete u Evropu i tako dalje. I mi i oni znamo da oni neko vreme neće da odlučuju o tome. Ovo su ozbiljne i značajne reforme, biće i teških stvari za nas, ali tražićemo da od nečega budemo oslobođeni i da dobijemo više vremena. Videćemo kako će to izgledati sa nabavkama sa Kinom - istakao je Vučić.

"UDVOSTRUČIĆEMO BDP"

Predsednik je istakao da će Srbija svakako udvostručiti BDP, i da očekuje da će biti 140 milijardi.

- To će biti potpuno drugačija zemlja. Danas ste videli, ljudi su računali, da mi potrošimo na našim graničnim prelazima 26 miliona sati. Da to samo prepolovimo, pa je to 13 miliona sati manje. Da ne pričamo o troškovima goriva, gubitka vremena. Kada dobijemo zelene koridore sa Evropom, pa kamioni ne moraju da čekaju, to će biti prava stvar. Da nam ne otmu Rumuni sav saobraćaj - kaže on.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

 

Mnogo posla i novca će biti potrebno u narednom periodu, ističe Vučić.

- Nisam govorio o novcu, koji ide u okviru plana rasta, ja sam uvek skeptik, ali ako mi ispunimo ono što je dogovoreno, onda sam siguran da će to biti značajna sredstva. Verujem da je to gotovo do milijardu evra za nas - kaže on.

"NAŠA DRŽAVA JE OZBILJNA"

Predsednik je rekao da država nema ćup iz kog vadi i baca novac, i ističe da se tako bave neodgovorni ljudi, a da je naša država ozbiljna.

- Otvoreni Balkan je pomogao ovoj inicijativi. Super je ako može da nas bude pet plus jedan umesto tri. Ja sam zadovoljan, nastavićemo da razvijamo Otvoreni Balkan, sve naše ideje su i ovde odlično prihvaćene. Moramo da vidimo šta da uradimo pred letnju sezonu da ljudima olakšamo prelaze - istakao je Vučić.

O tvrdnjama Stefana Šenaha o navodnoj krađi na izborima i izveštaju ODIHR-a, predsednik kaže da je on poznat u Austriji po mnogo čemu.

- To bi bilo kao kada bih ja rekao za njega da je po svemu sudeći u pitanju belosvetski lopov. Vi mislite da možete da optužujete ljude da su nešto ukrali, a to govorite sa "učinilo mi se", i "stekao sam utisak" - kaže predsednik.

POVODOM OBRAĆANJA VLADIMIRA PUTINA

Dodaje i da neće govoriti o velikom obraćanju predsednika Rusije Putina, i da je ozbiljan čovek koji o tome može da priča tek kada pročita celo obraćanje.

- Video sam da je govorio o Cirkonu i Sarmatu, a nisam video da je pričao više o nuklearnom oružju - rekao je predsednik. 

Govoreći o pisanju opozicionih medija povodom njegove izjave da je Tajvan deo Kine, on je zapitao šta je netačno.

- To je tako u UN. Hoćete da srušimo sistem UN. Hoćete da tako sutra ne smem da govorim o KiM. Čija je to politika drugačija? Ko to misli da Tajvan nije Kina. Rusija ili Amerika? Nego lupetaju tako, moraju da me napadnu oko nečega - kaže Vučić.

Predsednik je rekao da je veoma zabrinut zbog svega što se zbiva u svetu.

- Iz razgovora sa Zelenskim, iz razgovora ovde sa svima... Pozicija mi omogućava da sam malo više na brdu, i malo više znam. A to mi ni posao ni situaciju ne olakšava. Plašim se da idemo ka daljem usložnjavaju situacije u svetu i ka novim mukama - rekao je Vučić.

Na pitanje stranih novinara da li je potpisivan bilo kakav dokument sa Zelenskim, predsednik je negativno odgovorio.

- Mi smo potvrdili posvećenost teritorijalnom integritetu Ukrajine, što je u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom. Što se tiče našeg odnosa sa Rusijom, to nije hibridna pozicija, mi nikoga ne kritikujemo zbog stavova i pozicija. Naša pozicija je racionalna i pragmatična. Ne znam da li će trajati zauvek, pošto se suočavamo sa velikim pritiskom, ali smo izdržali sve pritiske, i dalje čuvamo naše interese - kaže on.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

 

 

Podsetio je da je sa Zelenskim pričao o humanitarnoj situaciji, ali da su se dotakli i stanja na frontu.

- Bio je to dug i veoma korektan razgovor. Kao što sam rekao juče, mi nemamo šta Ukrajini da zameramo, ni po pitanju spoljne politike, ni za bilo šta drugo. Oni se veoma fer ponašaju prema nama - dodaje Vučić.

O pokušajima Prištine da ukine dinar, on kaže da iz Prištine čuje samo licemerne floskule koje ne vode ničemu.

- Mi smo uvek spremni da razgovaramo sa svima. Naš pregovarač je otišao u Brisel, ali niko iz Prištine nije došao. To može napraviti ogromne probleme za Srbe na KiM, ali mi ćemo uvek biti uz njih - rekao je on.

Predsednik kaže da će ići na veliku afričku turneju čim se malo smiri situacija u Evropi.

Domaćini samita i nedostatak predsednice Evropske komisije

 


Domaćini samita su premijer Albanije Edi Rama i komesar Evropske komisije za susedstvo i proširenje Oliver Varheji. Agenciji Beta je u kabinetu premijera Rame potvrđeno da predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen neće učestvovati na samitu, iako je uoči skupa bilo takvih najava u albanskim medijima.

Bezbednost u Tirani i učešće lidera regiona

Širom Tirane pojačana je bezbednost i raspoređen je veći broj policajaca, a ulice su zatvorene u centru grada, oko Palate kongresa gde se održava skup. Uz Vučića, Rame i Varhejia, na samitu će danas učestvovati i premijeri Severne Makedonije i Crne Gore, Talat Džaferi i Milojko Spajić, te predsednica Kosova Vjosa Osmani i predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto.

Plan EU za rast na Zapadnom Balkanu

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje. Plan koji je Evropska komisija usvojila u novembru, odnosi se na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobija određenu svotu novca svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Vučić o sastanku sa predsednikom Ukrajine

Vučić je u sredu u Tirani učestvovao na samitu "Ukrajina - Jugoistočna Evropa", i izjavio da je na marginama imao s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim do sada najotvoreniji razgovor o svim važnim temama. Takođe, istakao je da "ne razume ljude u Srbiji koji izražavaju stavove protiv Ukrajine".

 

 

"Čini mi se da je glas Srbije s poštovanjem slušan u Tirani - mogli ste to da čujete od mnogih, čak i od predsednika Zelenskog kada se obraćao, a i po trajanju našeg bilateralnog sastanka pokazao je poštovanje prema Srbiji", kazao je Vučić.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (43)

Loading
Predrag

29.02.2024 12:19

Svaka čast na zalaganju i lavovskoj borbi za svoj narod i državu!

Miloš

29.02.2024 12:22

Očigledan je napredak Srbije od kad je na vlasti SNS i to je sad vidljivo na svakom koraku. Postali smo i poželjna turistička destinacija

Nenad

29.02.2024 12:32

Sa Zelenim koridorima ce se umnogome smanjiti vreme provedeno na granicnim prelazima

Ja

29.02.2024 12:33

Zeleni koridor će puno olakšati slobodan protok ljudi,kapitala,usluga. Bravo!