VELIČANSTVENA VEST ZA SRBIJU: Naša zemlja će biti predsedavajući Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Autor:

Vesti

07.03.2024

17:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

GPAI je inicijativa koja teži da uspostavi globalne standarde i pravila za razvoj veštačke inteligencije, kao i da ubrza razvoj veštačke inteligencije globalno.

VELIČANSTVENA VEST ZA SRBIJU: Naša zemlja će biti predsedavajući Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Foto: ST/Vladimir Lukić

„Veličanstvena vest za Srbiju!“, poručio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić povodom vesti da će Republika Srbija u naredne tri godine biti predsedavajući Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju (GPAI), i to u prvoj i trećoj godini pomoćni predsedavajući, a u drugoj godini glavni predsedavajući. 

- Teško je dovoljno naglasiti od kakvog je ovo značaja za našu zemlju u pogledu prisustva u globalnim tokovima razvoja veštačke inteligencije - istakao je predsednik. 

GPAI je inicijativa koja teži da uspostavi globalne standarde i pravila za razvoj veštačke inteligencije, kao i da ubrza razvoj veštačke inteligencije globalno, osnovana 2020. godine, na incijativu predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona i premijera Kanade Džastina Trudoa. 

 
Sekretarijat GPAI je pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD),  a ekspertski centri su u Montrealu i Parizu, dok će novi biti otvoren u Japanu. 

Srbija je primljena pre malo više od godinu dana, kao jedna od 29 članica, konsenzusom. Među najznačajnijim članovima su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Japan, Južna Koreja, Brazil, Francuska, Nemačka, Turska, EU i druge zemlje. 

Prošlogodišnji Samit GPAI održan je u Indiji i otvorio ga je premijer Indije Narendra Modi u prisustvu velikog broja predstavnika država i eksperata iz celog sveta. Republika Srbija će dobiti mogućnost da bude domaćin sledećeg Samita, koji bi se održao u Beogradu.

- Ponosan na Srbiju! Velike stvari tek dolaze. Čestitam građanima Srbije! - poručio je predsednik Vučić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (5)

Loading
Trajan

07.03.2024 17:48

Velika čast za Srbiju, ona je to zaslužila.

Ivaa

07.03.2024 18:15

Srbiji je ukazana velika čast da u narednom periodu bude predsedavajuća Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju.

Dragan

07.03.2024 18:29

Srbija, pod vođstvom predsednika Vučića, pokazuje globalni angažman kroz predsedavanje GPAI, što je izvanredna vest za zemlju.

Goran

07.03.2024 18:29

Predsednik Vučić ističe važnost ove uloge za Srbiju, naglašavajući da će to učvrstiti prisustvo zemlje u globalnim tehnološkim tokovima.