PRITVOR ZA OVK EKSTREMISTU: Eparhija raško-prizrenska osudila napad na sveštenika SPC

Autor:

Vesti

25.02.2024

22:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon incidenta, vernici su ipak učestvovali u liturgiji i poklonili se svetinjama Prizrena

PRITVOR ZA OVK EKSTREMISTU: Eparhija raško-prizrenska osudila napad na sveštenika SPC

Foto: Shutterstock

Policija ilustracija

Današnji incident u Prizrenu, gde je Albanac fizički napao prizrenskog sveštenika J.R. i verbalno provocirao hodočasnike iz centralne Srbije, izazvao je osudu Eparhije raško-prizrenske. Incident se dogodio jutros u centru Prizrena, ispred hotela "Teranda", gde su hodočasnici došli autobusom vranjskih registracija kako bi prisustvovali svetoj liturgiji i posetili prizrenske svetinje, prenosi Alo.

Eparhija raško-prizrenska je oštro osudila ovaj incident, nazivajući ga zastrašivanjem na etničkoj i verskoj osnovi. Izražena je iskrena nada da se ovakvi događaji neće ponavljati, s obzirom na to da se radi o izolovanom slučaju u Prizrenu, gde sveštenstvo živi mirno, a poklonici redovno dolaze da posete svetinje.

Nakon incidenta, vernici su ipak učestvovali u liturgiji i poklonili se svetinjama Prizrena, što jasno pokazuje njihovu odlučnost da ne dozvole da im incident poremeti duhovno putovanje.


Osumnjičeni za napad se nalazi u pritvoru, dok se istražne radnje sprovode u vezi sa ovim događajem.

Eparhija raško-prizrenska je istakla da će nastaviti da se zalaže za mir i harmoniju među vernicima i građanima različitih etničkih i verskih pripadnosti na Kosovu i Metohiji, te da će ostati posvećena očuvanju duhovnog i kulturnog nasleđa srpskog naroda na ovim prostorima.

Podsetimo, danas u jutarnjim časovima u centru Prizrena došlo je do incidenta u kojem je fizički napadnut sveštenik. Prema izveštaju tzv. kosovske policije, osumnjičeni za napad je priveden i određeno mu je zadržavanje od 48 časova.


Incident se dogodio kada su hodočasnici iz centralne Srbije stigli autobusom u Prizren i krenuli ka Bogosloviji kako bi prisustvovali Liturgiji. Osumnjičeni je parkirao svoje vozilo u blizini autobusa, okačio zastavu ,,UČK” na prednji deo autobusa, i verbalno napadao hodočasnike.

Sveštenik je prišao da vidi šta se dešava i upozorio hodočasnike da ne nasedaju na provokacije. Tada je fizički napadnut od strane osumnjičenog, koji je nasrnuo na njega, odgurnuo ga i savio mu ruku. Osumnjičeni je potom pobegao svojim vozilom kada je primetio policajca koji čuva Bogosloviju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading