ISPOVEST SRPSKIH STARICA SA KOSMETA KIDA DUŠU NA KOMADE! Zbog Kurtijevih mera zabrane dinara ne znaju KAKO će preživeti! (VIDEO)

Autor:

Vesti

24.02.2024

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog zabrane upotrebe dinara na tzv. Kosovu, svoje plate, penzije, socijalna davanja Srbi na KiM ne mogu da podignu, što im ugrožava živote.

ISPOVEST SRPSKIH STARICA SA KOSMETA KIDA DUŠU NA KOMADE! Zbog Kurtijevih mera zabrane dinara ne znaju KAKO će preživeti! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/KosovoOnline

Snežana Vujović, sedamdesetogodišnja penzionerka iz Kuzmina, kod Kosova Polja, suočava se sa teškom situacijom zbog zabrane upotrebe dinara na Kosovu.

Kao osoba koja boluje od karcinoma i dijabetesa, Snežana je u nemogućnosti da podigne svoju penziju, koja joj je do skoro isplaćivana "na ruke". Ova zabrana ugrožava ne samo njen, već i život mnogih drugih penzionera na Kosovu.

Bolest i borba za lekove

Snežana, koja se bori sa karcinomom i pridruženim bolestima, izdvaja najmanje 10.000 dinara mesečno za lekove. Strahuje kako će bez penzije uspeti da obezbedi neophodne medikamente, budući da je od svoje penzije većinu sredstava morala da izdvoji za lečenje.

Molba za pomoć

Njen apel za pomoć je jasan i emotivan. Snežana ističe da penzioneri, kao i ostali socijalno ugroženi građani, zaslužuju minimum podrške kako bi preživeli. Svojim rečima, ona apeluje na vlasti da se "nešto uradi" kako bi se ovom narodu obezbedio osnovni minimum za život.

Borba za opstanak

Snežana Vujović deli svoje svakodnevne borbe, ističući da je iznos penzije koji dobija nedovoljan za pokriće osnovnih životnih troškova. Plaćanje komunalija, poput struje i vode, predstavlja dodatni izazov, a nemogućnost podmirenja tih troškova preti isključenjem usluga.

Poruka za premijera Aljbina Kurtija

Snežana nije ostala ravnodušna ni prema premijeru tzv. Kosova, Aljbinu Kurtiju. Njena poruka je jasna - apeluje na vlast da se smiluje i pruži pomoć građanima koji se bore za osnovna sredstva za život. Takođe, ističe svoju odlučnost da, uprkos teškoćama, neće napustiti Kosovo i Metohiju.

Snežana Vujović je jedan od mnogih penzionera na Kosovu koji se suočava sa teškom situacijom zbog zabrane upotrebe dinara. Njena priča predstavlja samo jedan od mnogobrojnih slučajeva koji zahtevaju hitno rešenje kako bi se osigurala osnovna sredstva za život penzionerima na Kosovu.

Penzionerka Miroslava Popović: Ogorčena sam, žalosno je što ne mogu da podignem penziju posle 43 godine rada na Kosovu

Uredba Centralne Banke tzv. Kosova kojom se zabranjuje dinar najviše je uticala na ugrožene grupe građana, na one koji primaju socijalnu pomoć, dečije i roditeljske dodatke, ali i penzionere. Penzionerka Miroslava Popović iz Severne Mitrovice kaže za Kosovo onlajn da je žalostno što posle 10 godina ne može da podigne svoju penziju, koju je pošteno zaradila, radeći na Kosovu više od četiri decenije.

Miroslava Popović, nekadašnja direktorka prve škole za decu sa smetnjama u razvoju u Severnoj Mitrovici kaže da bez penzije ne može da kupi ni preko potrebne lekove.

- Žalosno je to što kao penzioner, posle 10 godina, ne mogu da podignem penziju koju sam zaradila, jer sam radila 43 godine. Ne mogu da shvatim ovu situaciju koja nam je nametnuta od te kosovske vlade koja je za mene nepostojeća jer je ovo Srbija, ali ne mogu da shvatim ni taj Zapad koji hladnokrvno gleda na sve ovo što se sada dešava. Ja koja u 74. godini života sa mnogo bolesti, operisana, danas moram da razmišljam kako ću nabaviti lekove… Koga da zamolim, jer to nije za jedan mesec. Ovde da ih kupujem, jako je skupo, a da molim svakoga meseca mi je ponižavajuće - priča Miroslava za Kosovo onlajn. 

Ističe da je ceo svoj radni vek bila direktor jedne škole i da će se ona možda i snaći, ali da je žalosno što drugi, koji nemaju više sredstava i imaju manje penzije, ne mogu da se snađu.

- Ljuta sam na to što ne mogu svoju srpsku robu da kupim. Nije mi pravo. Zašto bih ja kupovala tuđu robu? Ne vidim da su oni kvalitetniji, sumnjam na njihovu robu - dodaje ona.

Situaciju doživljava razočaravajuće i, priznaje, strah ju je od predstojećih dana.

- Toliko sam ogorčena, ali ne bih napustila Kosovo, ovo je moje. Mnogi koji žive ovde nisu odavde. Mi smo u podređenom položaju i pokušavaju da nas isele, što ne bi smelo. To se nigde ne radi. Oduzimati pravo na svoje domaćinstvo, kuću... Ja ovde živim - poručila je Popović. 

Najviše je razočarana što Srbi nemaju osnovna ljudska prava.

- Žao mi je što niko ne obraća pažnju. Ni Evropska zajednica ne obraća pažnju na nas koji smo ostali da živimo ovde. Nemamo prava da vadimo svoja dokumenta, moramo da odlazimo van Kosova, da uzimamo hranu van Kosova, penzije koje su zarađene ne možemo da dobijemo, da lekove ne možemo da dobijemo... Sve su to ugrožena prava svih nas koji živimo ovde na Kosovu - navodi Popović. 

(Kosovo online)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading