OVO SU UTAKMICE ZBOG KOJIH JE ALEKSANDAR VUČIĆ PLAKAO: Predsednik Srbije poslao DIVNU PORUKU deci! (VIDEO)

Autor:

Vesti

23.02.2024

15:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prava pouka za mlade naraštaje.

OVO SU UTAKMICE ZBOG KOJIH JE ALEKSANDAR VUČIĆ PLAKAO: Predsednik Srbije poslao DIVNU PORUKU deci! (VIDEO)

Foto: ST/Vladimir Lukić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na svečanosti povodom predstavljanja novog ambasadora Sportskih igara mladih Karla-Hajnca Rumenigea.

Govorio je o borbi, kako nikada ne treba odustajati, a prisetio se i dve utakmice njegovog voljenog kluba Crvene zvezde iz kojih je kako kaže naučio šta je život.

- Kada gubiš, nikada nemoj da pomisliš da si završio i da si pobedio, nego što si stvarno pobedio. Nikada nemoj da se predaješ, dokle god utakmica traje. Bori se i igraj do kraja, jer ukoliko se boriš, uvek možeš da pobediš - rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je 1979. godine Zvezda igrala protiv Bajerna u Minhenu izgubila 2:0.

- Oni su posle došli u Beograd, bio sam na stadionu, imao sam devet ili 10 godina, baš kao i mnogi od vas. I samo ću o dve utakmice da vam ispričam, iz kojih sam naučio skoro sve u životu. Dve važne utakmice, samo da izvučete pouku iz nekoliko rečenica. Jedna je upravo bila ta Zvezda - Bajern, a druga Dinamo Berlin - Zvezda iz sezone pre, kad je Zvezda stigla do finala Kupa UEFA - rekao je Vučić obračajući se deci.

 Nastavio je da je Zvezda vodila 3:0 i da su se svi radovali misleći da je sve gotovo.

- Nije bilo gotovo, igrali smo protiv Nemaca, Bavaraca, Diter Henes je dao dva gola i Nemci prođoše dalje, ja sam plakao celu noć. A onda je Zvezda igrala protiv Dinama iz Berlina, kada je bilo 5:2 za Dinamo u Berlinu. Igrali smo na Marakani revanš i niko nije verovao da je moguće da se dogodi bilo šta. Prvo poluvreme Ridiger opet daje gol i bilo je 1:0 za Nemce. U drugom poluvremenu Savić daje gol za izjednačenje, pa Borovnica jednom daje gol, Borovnica drugi put, bilo je 3:1. Falio je još jedan gol i negde u 93. minutu, danas bi se reklo u zaostavnom vremenu, Šestić "umuljava" gol i postiže 4:1 za Zvezdu, po kiši. Zvezda ide dalje i umesto onih suza koje su bile protiv Bajerna nenormalna radost je trajala nekoliko dana - ispričao je Vučić.

Malo ko je očekivao da će Crvena zvezda te kišovite jeseni 1978.godine nakon poraza u prvom meču u Berlinu od 5:2, uopšte uspeti da prođe Dinamo u prvom kolu Kupa UEFA, a kamoli da će te iste sezone stići do finala najmasovnijeg evropskog takmičenja.

Sve je izgledalo još nerealnije kada su Istočni Nemci u beogradskom revanšu poveli već u 12.minutu. Taj rezultat je ostao sve do 60.minuta, da bi crveno-beli u furioznom finišu načinili čudo,u poslednjih pola sata postižu četiri pogotka.

U to vreme postojao je jedan vid klackalice kod mene. Već sam imao 24 godine, nisam odigrao puno utakmica u Zvezdi, pa sam razmišljao da odem. Hteo sam da se obezbedim na neki način, a imao sam ponude dosta klubova iz prve lige. Tražili su me Rijeka, Velež, Vojvodina… Razmišljao sam da ako vidim da neću biti standardan da odem iz Zvezde i tada se dogodi ta utakmica. To je 1978. godina. U par utakmica se tada promenilo sve, pa sam postao standardan u Zvezdi. Mi smo potajno priželjkivali dobar rezultat, ali je već bilo problematično i pričati o tome jer smo u Nemačkoj izgubili 3 razlike. Desilo se da oni ovde povedu, pa je praktično bilo 6:2 za njih. Bila je to dobra i iskusna ekipa. Međutim, Dule Savić je izjednačio iz penala, 1:1. Zatim sam ja ušao i dao dva gola i u poslednjem minutu smo dali gol koji nas je odveo dalje – rekao je Zdravko Borovnica junak crveno-belih.

Kako je izgledala ta utakmica protiv Dinamo Berlina pogledajte u videu.

Što se tiče drugog meča koji je predsednik Srbije pominjao, on se odigrao u osmini finala Kupa UEFA  seone 1979/1980, Bajern je slavio u Minhenu rezultatom 2:0, dok je Zvezda u revanšu na Marakani pobedila 3:2, ali zbog manje golova u gostima nije prošla u narednu rundu.

Tog 12. decembra 1979. godine, crveno-beli vodili sa 3:0 protiv Bavaraca, imali prolaz dalje, ali su za četiri minuta primili dva gola - 3:2

Već u 4. minutu Marakana je eksplodirala kada je Dušan Savić postigao prvi gol, a do poluvremena se u strelce upisao i kapiten Vladimir Petrović Pižon.

Imala je Zvezda u 50. minutu prolaz dalje jer je Srebrenko Repčić treći put matirao Junghansa, ali je Diter Henes za četiri minuta srušio igru crveno-belih i rastužio čak 95.000 navijača, koliko je bilo na Marakani.

Evo kako je ta utakmica izgledala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (14)

Loading
Ana

23.02.2024 16:35

Vucic i srcem podrzava sport

Srdjan

23.02.2024 16:37

Predsednik Vučić je preneo snažnu poruku o važnosti borbe i upornosti, što može biti inspirativno za sve nas. Njegove reči o tome da nikada ne treba odustati, već se boriti do kraja, mogu biti podsticaj da ostanemo posvećeni svojim ciljevima i da se ne obeshrabrimo pred izazovima. Ova poruka ohrabrenja može biti podsticaj svima da nastave da veruju u sebe i svoje mogućnosti.

aleksandar

23.02.2024 17:04

Predsednik kad zavrsi karijeru u politici trebalo bi da postane Predsednik fudbalskog kluba pa da opet osvojimo evropski trofej, makar Ligu Evrope

Zora

23.02.2024 17:04

Vučić svojim primerom najbolje pokazuje koliko je bitno da se borimo. Zahvaljujući njegovoj borbenosti Srbija ide napred velikom brzinom.