"NA DANAŠNJI DAN PRE 16 GODINA IZVRŠEN JE BRUTALNI ATAK NA MEĐUNARODNO PRAVO"! Oglasila se Kancelarija za KiM!

Autor:

Vesti

17.02.2024

09:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan pre 17 godina proglašena je jednostrana nezavisnost Kosova.

"NA DANAŠNJI DAN PRE 16 GODINA IZVRŠEN JE BRUTALNI ATAK NA MEĐUNARODNO PRAVO"! Oglasila se Kancelarija za KiM!

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izdala je saopštenje u kojem se ističe da je 17. februara 2008. godine došlo do grube povrede međunarodnog prava, pokušajem da se legalizuje ono što je počelo 1999. godine agresijom NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju, a sve to bez odobrenja Ujedinjenih nacija.

- Na današnji dan 2008. godine, albanski separatisti u Prištini jednostrano i protivpravno su proglasili otcepljenje Kosova i Metohije od Republike Srbije. Međutim, time nisu dosanjali svoje velikoalbanske snove, s obzirom njihova nelegalna građevina nije odmakla daleko, pošto kuća ne može da se pravi bez temelja i na tuđoj zemlji - piše u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako se dalje ističe u saopštenju "političkom odlukom koja je doneta pre šesnaest godina nije napadnut samo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, čiji je neotuđiv deo Kosovo i Metohija, već je izvršen brutalan atak na međunarodno pravo, kroz pokušaj legalizacije nečeg što je začeto 1999 godine, kada je izvršena NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju, bez dozvole Ujedinjenih nacija".

- Zato jednostrano doneta deklaracija o tzv. nezavisnosti Kosova 2008. godine nije ništa drugo do produžetak nasilja protiv međunarodnog prava i Republike Srbije, koje u raznim oblicima traje do danas. Kreiranjem samoproglašenog "Kosova", na Zapadnom Balkanu je stvoren trajan izvor nestabilnosti i poligon za igre moći onih u međunarodnim krugovima kojima je potreban nerazvijen i fragmentisan jugoistok Evrope, a pre svega slaba i nestabilna Srbija. Ako iko na samoproglašenom "Kosovu" danas iskreno slavi, trebalo bi da se zapita šta slavi, budući da je na današnji dan 2008. godine u Prištini rođen politički fantom, jer tzv. "Kosovo", nikada neće biti ništa više od provizorijuma i nelegalne tvorevine - navode iz Kancelarije za KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju naglašava da u sve nestabilnijem globalnom kontekstu postaje sve jasnije koliko je projekat takozvanog "Kosova" bio rizičan eksperiment koji je prouzrokovao i nastavlja da prouzrokuje veliku štetu. Ovo stanje je rezultat postupaka grupe zemalja koje su podržavale i ohrabrivale separatiste u Prištini, verujući da mogu da prevaziđu međunarodno pravo i da imaju pravo da svetskim dešavanjima upravljaju kroz politiku sile.

- Srbija će, ohrabrena činjenicom da su i pravda i pravo i veći deo čovečanstva na njenoj strani, nastaviti da se svim sredstvima koja joj po međunarodnom pravu stoje na raspolaganju, bori za svoje legitimne državne i nacionalne interese, a to znači i za zaštitu sopstvenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a iznad svega zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čija se elementarna ljudska prava svakodnevno u samoproglašenoj tvorevini "Kosovo" gaze i krše, a teror i represija pod vlašću Aljbina Kurtija svakodnevno se intenziviraju - piše u saopštenju.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading