Milićević: Moramo biti jedinstveni gde god živeli! (FOTO)

Autor:

Vesti

10.02.2024

15:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević otvorio je u Pragu Srpsku dopunsku školu "Jelena Anžujska".

Milićević: Moramo biti jedinstveni gde god živeli! (FOTO)

Foto: Tomica Bulatović

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević svečano je danas u Pragu otvorio Srpsku dopunsku školu "Jelena Anžujska" u Pragu. Školu pohađa 56 učenika, a ministar je svima njima poklonio ćirilične bukvare i lektire. 

- Kao ministar zadužen za dijasporu, jedan od najvažnijih aspekata mog rada jeste podrška našim udruženjima i organizacijama širom sveta, a posebno onima koje se trude da očuvaju srpski jezik i kulturu. I upravo u cilju očuvanja jezika pokrenuo sam akciju doniranja bukvara i lektira učenicima srpskih dopunskih škola širom sveta. Do sada smo podelili nekoliko hiljada knjiga, rekao je ministar Milićević i istakao da kao narod moramo biti jedinstveni gde god živeli.

Ministar je podsetio da ova akcija doniranja knjiga simbolično ima veze i sa imenom koje s ponosom nosi škola u Pragu.

- Svojom humanošću i prosvetiteljskom misijom Jelena Anžujska je zadužila srpski narod. Osnovala je prvu žensku školu u tadašnjoj Srbiji. Organizovala je prepisivanje knjiga na dvoru i tako proizvedene knjige je kasnije poklanjala deci širom srpskih zemalja. Baš kao što i mi poklanjamo knjige našoj deci širom sveta. Takođe, u svom dvoru je imala i čuveno knjigohranilište, to jest biblioteku. A mi danas knjigama opremamo srpske biblioteke u dijaspori, kojih ima oko 500 van naše matice – istakao je ministar u obraćanju na otvaranju škole u Pragu. 

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su i ambasador Republike Srbije u Pragu prof. dr Berislav Vekić, predstavnici sveštenstva, nastavnici i roditelji učenika. Najavljeno je otvaranje još jedne srpske dopunske škole u Češkoj i to u gradu Brno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading