NEĆEMO DOZVOLITI REPRIZU 5. OKTOBRA! Oštra osuda pokušaja nasilnog preuzimanja vlasti!

Autor: S.T.

Vesti

29.12.2023

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opozicija okupljena oko Dragana Đilasa želi na vlast bez izbora, što se neće dogoditi

NEĆEMO DOZVOLITI REPRIZU 5. OKTOBRA! Oštra osuda pokušaja nasilnog preuzimanja vlasti!

Foto: Privatna arhiva

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević u intervjuu za Republiku oštro je osudio pokušaje nasilnog preuzimanja vlasti od dela opozicije u Beogradu.

- Lideri koalicije "Nasiljem protiv Srbije", koji se lažno predstavljaju kao "Srbija protiv nasilja", još jednom su pokazali svoje pravo lice. Svesni da im velika većina građana Srbije ne veruje i ne naseda na njihove laži, te da na slobodnim izborima ne samo da ne mogu osvojiti vlast jer, uz svu logističku pomoć tajkuna i stranih centara moći, jedva uzmu nešto više od 20 odsto glasova, naredili su svojim sledbenicima nasilan upad u institucije. Na njihovu žalost, Srbija danas jeste i ostaće slobodna i demokratska zemlja i nikakvi pokušaji nasilnog zauzimanja institucija ne mogu im proći. Bez obzira na to ko ih huška i podržava van naše zemlje, narod im neće dozvoliti da zaustave napredak Srbije i ugroze njenu suverenost. Država je dovoljno jaka i snažna i odbraniće demokratiju i izbornu volju građana. Svi mi kojima je na srcu Srbija i interes našeg naroda na prvom mestu daćemo sve od sebe da sačuvamo slobodu i sprečimo Majdan, koji najavljuju u Beogradu. Naš narod je svestan gde je Ukrajinu odveo takav scenario i on ovde nikako ne može proći.

Aktuelne proteste opozicije nedavno ste uporedili i s dešavanjima nakon izbora 2000. U čemu je sličnost, a šta je razlika?

- Nasilje i vandalizam koje sada vidimo koriste jedino neprijateljima Srbije i onima koji bi da zaustave napredak naše zemlje, otmu nam Kosovo i Metohiju, unište našu privredu... Baš kao što su radili i posle 5. oktobra 2000. A šta na protestima traži opozicija okupljena oko Dragana Đilasa? Zahtevaju da dođu na vlast bez izbora. Ili da poništavamo izbore i ponavljamo ih sve dok oni ne osvoje većinu. A to se neće dogoditi nikada. Jer narod im ne veruje i zna da oni nemaju nikakvu nacionalnu, državnu politiku. Njihova jedina ideologija je mržnja prema Aleksandru Vučiću, ali ne samo prema njemu nego i prema svim Srbima koji nisu iz njihovog zamišljenog "kruga dvojke"... Protestujte, budite opozicija, ali kako možete sve vreme da budete opozicija svojoj državi i svom narodu?!

Želim svima mir u teškoj godini

Vaša poruka građanima za 2024?

- Svakom građaninu naše zemlje u novoj godini, pre svega, želim dobro zdravlje, mir i ljubav u porodici. Što se tiče naše države, čeka nas teška godina, puna izazova i pritisaka. Da bismo sve to izdržali i pobedili, neophodno je da budemo složni i jedinstveni gde god živeli. Srbija je uvek onoliko jaka koliko je jedinstvena.

Koliko ste zadovoljni svojim učinkom na mestu ministra bez portfelja zaduženog za dijasporu? Šta su vam bili ciljevi kada ste došli na tu funkciju i koliko ste ih ostvarili?

- Jačanje veza matice i dijaspore i vraćanje poverenja dijaspore u svoju matičnu državu bio je jedan od strateških ciljeva ove vlade, koji nam je postavio predsednik republike Aleksandar Vučić. Dijaspora više od decenije nije u Srbiji imala ministarstvo koje bi se njome bavilo i kada sam pre godinu dana preuzeo dužnost ministra zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u odnosima države s dijasporom morao sam i bukvalno da krenem od nule. Stoga mogu reći da sam veoma ponosan na sve što sam zajedno sa svojim timom sproveo za ovih godinu dana, a pre svega zahvaljujući kooperativnosti i velikom patriotizmu i odgovornosti istaknutih pojedinaca i udruženja iz naše dijaspore. Pre svega, moram da istaknem da više ne postoji nepoverenje između dijaspore i matice, a zahvaljujući jasnoj i odgovornoj politici koju sprovode naši državni organi s predsednikom Vučićem na čelu. Dijaspora sada vidi da u Srbiji može računati na pravnu i ekonomsku sigurnost. Tokom 2023. sproveli smo niz aktivnosti poput okupljanja više od 275 predstavnika udruženja ili relevantnih organizacija koje okupljaju Srbe van Srbije na Vidovdanskom saboru u Beogradu. Ovakvo okupljanje, na kom su se jasno mogli čuti izazovi s kojima se suočavaju naši sunarodnici van Srbije, kao i predlozi za njihova rešenja, održano je prvi put posle 10 godina u Srbiji. Tokom letnjih meseci, u saradnji s lokalnim samoupravama, organizovali smo tematske kampove u 22 grada širom Srbije, a kroz njih je prošlo više od 5.000 mališana iz dijaspore i regiona. Učestvovali smo u organizaciji brojnih investicionih konferencija, na kojima smo povezivali potencijalne ulagače iz dijaspore s lokalnim samoupravama u Srbiji. Na manifestaciji Mostovi do zavičaja povezali smo novinare iz dijaspore i matične države da bi razmenili iskustva i znanja i doprineli širenju istine o Srbiji širom sveta. Podržali smo na stotine projekata nevladinih organizacija i udruženja koji su bili usmereni na očuvanje srpskog nacionalnog identiteta, jezika i kulture u svim zemljama gde naš narod živi. Posebno sam ponosan i na akciju poklanjanja bukvara na ćirilici svakom detetu koje pohađa srpske dopunske škole u inostranstvu. Kraj godine obeležili smo predstavljanjem dokumenta koji će biti osnova za izradu buduće strategije odnosa matice i dijaspore. I to je samo deo naših aktivnosti tokom 2023. jer zaista svaki moj radni dan trajao je i po 20 sati, razgovarao sam s više od 15.000 Srba iz regiona i dijaspore što uživo, tokom poseta inostranstvu ili njihovih poseta Srbiji, a mnogo tih razgovora obavljeno je i onlajn na konferencijama koje smo organizovali.

Dijaspora izražava želju za ministarstvom u Srbiji?

- Svi naši sunarodnici, bilo u regionu, Evropi ili prekookeanskim zemljama, jasno su i jednoglasno izneli želju i potrebu za osnivanjem posebnog ministarstva za dijasporu. Nadam se i verujem da će njihovi predlozi, koje smo sabrali u dokumentu o kom sam govorio, prilikom formiranja buduće vlade biti uzeti u razmatranje i da ćemo imati ministarstvo koje će biti kuća otvorenih vrata za sve Srbe gde god oni živeli.
 

Promena na čelu SPS ne bi bila dobra

Kako vidite ulogu SPS u naredne četiri godine, posebno posle lošeg rezultata na proteklim izborima? Najavljivana je i ostavka Ivice Dačića?

- Socijalistička partija Srbije je državotvorna partija koja je za 33 godine, koliko postoji, jasno pokazala i dokazala šta joj je ideologija i šta su joj prioriteti. Imali smo uspone i padove, ali nikada nismo bili protiv Srbije i nismo izdali svoj narod. Predsednik SPS Ivica Dačić, kao odgovoran političar, jasno je izrazio spremnost da nastavimo koaliciju sa SNS i ubuduće da bismo zajedno radili na napretku zemlje i očuvanju vitalnih nacionalnih interesa, u čemu ima apsolutnu podršku, kako moju lično tako i celog rukovodstva. Što se tiče rezultata na izborima, odgovornost ne snosi samo predsednik SPS već svi mi u partiji. Analiziraćemo uzroke ovakvog rezultata, doneti odluke o budućem radu, ali siguran sam da nećemo dozvoliti odlazak Ivice s čela partije. U godini teških iskušenja i izazova koji nas očekuju takva promena na čelu naše partije ne bi bila dobra ne samo za SPS nego i za ceo naš narod i državu.


Badnje veče u Đurđevim stupovima

Kako ćete provesti predstojeće praznike?

- Poslednji radni dan mog kabineta ove godine je 31. decembar. Tog dana posetiću mališane u bolnicama u Beogradu i uručiti im poklone koji su donacija naših ljudi iz dijaspore. Već 3. januara svi se vraćamo na posao i krećemo sa realizacijom aktivnosti planiranih za 2024. Ono što mogu sada da vam najavim je da ću 5. i 6. januara biti sa našim narodom u Crnoj Gori, razgovaraću sa političkim predstavnicima Srba ali i sa našim udruženjima i crkvenim velikodostojnicima. Badnje veče provešću u manastiru Đurđevi stupovi kod Berana, a nadam se da ću uspeti da Božićno jutro provedem sa porodicom u Valjevu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading