ZAKAZANA SEDNICA SB UN O KOSOVU: Ne zna se da li će biti otvorena za javnost

Autor:

Vesti

06.02.2024

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednica se održava na zahtev Republike Srbije.

ZAKAZANA SEDNICA SB UN O KOSOVU: Ne zna se da li će biti otvorena za javnost

Foto: Tanjug/AP

Sednica Saveta bezbednosti UN o krizi na Kosovu, na zahtev Republike Srbije, biće održana u četvrtak u 21 čas po našem vremenu, prenosi Informer.

I dalje je veliko pitanje da li će sednica biti otvorena ili zatvorena za javnost.

Zapadni centri moći sve čine da sednica Saveta bezbednosti UN posvećena stanju na Kosovu koju je tražila Srbija, bude zatvorena za javnost,  saznaje Sputnjik iz diplomatskih izvora.

Ovim skandaloznim zahtevom ne žele da omoguće da se čuje glas Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića.

Lideri zapadnih sila započeli su diplomatsku ofanzivu da sklone raspravu o KiM daleko od očiju javnosti kako bi sprečili da istina o katastrofalnom stanju u južnoj srpskoj pokrajini izađe u javnost.

- Očigledno je cilj moćnih zemalja zapada da se ne čuju argumenti Srbije i predsednika države Aleksandra Vučića. Da svet bude uskraćen za istinu o strašnoj nameri Prištine da izvrši pogrom na Kosovu i Metohiji - preneo je diplomatski izvor Sputnjika upućen u dešavanja u UN.

Srbija je zvanično u ponedeljak podnela zahtev za sazivanje vanredne sednice SB zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Ambasador Srbije pri Misiji UN, Nemanja Stevanović, predao je u juče u 16 časova po srpskom vremenu, odnosno u 10 časova po istočnoameričkom vremenu zahtev Republike Srbije za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog situacije na KiM. U zahtevu se skreće pažnja na aktuelnu situaciju na teritoriji KiM koja je u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SB UN 1244 i ističe da takva situacija zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.

Zahtev je predat u Misiji Gvajane i to političkom savetniku u misiji ove države, koja je predsedavajuća Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U zahtevu za održavanje sednice SB UN navodi se da je na teritoriji KiM, koja se – u skladu sa Poveljom UN, drugim pravilima međunarodnog prava i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN (1244) – nalazi u sastavu Republike Srbije, a na kojoj je uspostavljena međunarodna uprava Ujedinjenih nacija, u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija rukovodstva Prištine, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

- Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora – što je trenutno u toku - navodi se u dokumentu, prenosi RTS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading