PLETENICA TESTO: Ukusno i mirisno kao iz obližnje PEKARE, vraća u detinjstvo!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj doručak svi obožavaju.

PLETENICA TESTO: Ukusno i mirisno kao iz obližnje PEKARE, vraća u detinjstvo!

Foto: YouTube/ Bokina kuhinja

Pletenica testo je odličan predlog za obrok kao i za dodatak uz glavno jelo. Ako nikada do sada niste spremale ovako nešto, sada je prava prilika da isprobate recept

Sastojci:

  • 30 grama svežeg kvasca 
  • 100 mililitara vode 
  • 3 male kašike šećera
  • 2 jaja
  • 6 kašika ulja
  • 600 grama brašna

Foto: YouTube/ Bokina kuhinja

Recept za pletenica testo

Priprema: 

U posudu stavite svež kvasac, prelijte ga vodom i dodajte šećer tri kašike. Dodajte jednu veliku kašiku brašna i ostavite 10 minuta.  Jaja umutite viljuškom, a malo ostavite za kraj za premazivanje. U jaja koja ćete koristiti dodajte šest kašika ulja i sjedinite ručnom mutilicom. U jaja dodajte kvasac koji je stajao do sada. Mešajte i sipajte 200 mililitara tople vode. Dodajte oko 300 grama brašna. Zatim sipajte jednu i po kašičicu soli. Zamesite testo. Prvo ručnom mutilicom, a onda rukama mesite uz dodavanje brašna pet minuta. Postepeno dodajte ostatak brašna. Prebacite na radnu površinu i nastavite da mesite. Napravite loptu od testa. Vratite ga u posudu i prelijte sa tri kašike ulja. Pokrijte providnim folijom ili poklopcem. Ostavite jedan sat da nadolazi. Testo prvo podelite na pola, a onda na šest loptica. Prekrijte ih čistom kuhinjskom krpom i ostavite ih 5 minuta da odstoje. Nakon toga razvucite oklagijom na deblju koricu kao za lepinju, a onda urolajte kao da pravite štrudlu (dugačko neka bude), a ivice zatvorite prstima. Prekrijte testo čistom krpom i ostavite 5 minuta da naraste. 

Nakon toga, rukama malo razvucite testo, a od tri dela testa (odnosno rolnica) ispletite pletenicu. Uradite to i sa preostalim testom. U pleh stavite papir za pečenje. Premažite pletenice jajetom koje ste ostavili na početku. Prekrijte krpom i ostavite još 30 minuta. Nakon pola sata pospite susamom i lanom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 do 35 minuta. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading