"PRIMILI SMO ZAHTEV SRBIJE": Misija Gvajane u UN se oglasila povodom hitne sednice Saveta bezbednosti

Autor:

Vesti

05.02.2024

22:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednica će, očekuje se, biti održana čim se stvore uslovi.

"PRIMILI SMO ZAHTEV SRBIJE": Misija Gvajane u UN se oglasila povodom hitne sednice Saveta bezbednosti

Foto: FOTO TANJUG/ STR/ bg

Misija Gvajane, zemlje koja predsedava Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, primila je zahtev Srbije za zakazivanje vanredne sednice tog tela zbog situacije na Kosovu i Metohiji. Portparolka misije Gvajane potvrdila je da je Srbija poslala pismo predsedavajućem Saveta bezbednosti, a očekuje se da će se sednica održati čim se stvore uslovi, prenosi Una.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je šef stalne misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama, Nemanja Stevanović, predao zahtev za održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti predsedavajućem. Dačić je istakao da zaštita suvereniteta Srbije predstavlja prvi prioritet i da to ne smemo da ugrozimo.

Srbija je odlučila da zatraži vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN kako bi skrenula pažnju međunarodne zajednice na aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji. Očekuje se da će ovo pitanje biti razmotreno na sednici i da će Srbija imati priliku da iznese svoje stavove i argumente pred članovima Saveta bezbednosti.

Sednica Saveta bezbednosti UN može biti odlučujuća za dalji tok događaja na Kosovu i Metohiji. Srbija računa na podršku međunarodne zajednice u zaštiti svojih interesa i suvereniteta, te se očekuje da će ovo pitanje biti pažljivo razmotreno od strane članica Saveta bezbednosti.

Zahtev Srbije za sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN predstavlja važan korak u nastojanjima da se međunarodna zajednica upozna sa situacijom na Kosovu i Metohiji. Očekuje se da će ova sednica biti prilika da se čuju različiti stavovi i da će rezultirati daljim koracima u rešavanju problema na ovom području.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading