KURTI ČISTI KOSMET DO POSLEDNJEG SRBINA: Pohapšeno medicinsko osoblje koje je lečilo naš narod

Autor:

Vesti

01.02.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle najave da će dinar biti zabranjen u južnoj srpskoj pokrajini, kosovska policija zatvorila jedinu srpsku ambulantu u Prištini.

KURTI ČISTI KOSMET DO POSLEDNJEG SRBINA: Pohapšeno medicinsko osoblje koje je lečilo naš narod

Foto: Profimedia

Poslednji potezi Prištine jasan su dokaz da režim Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, ubrzano radi na proterivanju Srba s Kosova - posle najave da će dinar biti zabranjen na KiM, takozvana kosovska policija upala je u jedinu srpsku ambulantu u Prištini, zatvorila je privremeno, a medicinske radnike privela u policijsku stanicu.

Ministarstvo zdravlja tzv. Kosova privremeno je obustavilo rad ambulante u Prištini, a kako su saopštili iz tamošnjeg tužilaštva, to je zato što se u ovoj ustanovi navodno nude ilegalne medicinske usluge. Osoblje ove ambulante je provelo u policiji 10 sati.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja naveo je u saopštenju da pretreseni objekat pripada nevladinoj organizaciji Centar za mir i toleranciju Prištine, a da je policija obaveštena o navodnoj "sumnjivoj delatnosti" te NVO, koja se nalazi u aneksu policijske stanice.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je da je pre 1999. u Prištini živelo oko 40.000 Srba, a danas ih je manje od 100 i da je i toj šačici sada uskraćena osnovna medicinska usluga. Starović je ukazao i na to da je stopa održivog povratka srpskih izbeglica i interno raseljenih lica u tzv. državi Kosovo manja od dva odsto i da je najniža od svih postkonfliktnih oblasti širom sveta.

- Štaviše, ono malo onih koji su se vratili nastanili su se u izolovanim seoskim enklavama, dok su svi veći gradovi na Kosovu zabranjene zone za Srbe - istakao je Starović.

Upad tzv. kosovske policije i odvođenje zdravstvenih radnika osudila je i Kancelarija Vlade za KiM i poručila da se na Kosovu pokazuje da zaštićeni nisu čak ni oni kojima se u čitavom civilizovanom svetu garantuje bezbednost i dignitet.

- Iako ova ambulanta radi gotovo 20 godina, sada na nju i zdravstvene radnike Priština ide dugim cevima u vidu novog zastrašivanja i progona Srba - ističu, kao i da malobrojni Srbi jesu očito trn u Kurtijevom oku jer ga podsećaju da srpski narod ne odustaje od svoje pokrajine.

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da je odluka administracije u Prištini o ukidanju dinara jedan od najtežih udaraca za Srbe.

- Priština želi da protera državu Srbiju i njeno prisustvo na KiM, da eliminiše sve institucije koje je moguće dovesti u vezu s našom državom i onemogući normalan život srpskom narodu - rekao je Drecun.

Dačić: Ovo je miniranje pregovora

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Ivica Dačić

Prema rečima šefa diplomatije Ivice Dačića, Kurti odlukom da aktivira uredbu o ukidanju dinara na KiM minira dijalog i smišlja poteze koji bi dugoročno mogli da ometaju pregovarački proces.
- U tom pogledu nas sigurno ne iznenađuju ovakvi potezi zato što on stalno smišlja neke nove poteze koji bi dugoročno mogli da ometaju taj pregovarački proces. On ovde, u stvari, minira dalji dijalog zato što, ako vi stalno vučete takve poteze, onda se postavlja pitanje uopšte nekog plana koji neko ima i svrhe i kredibiliteta učesnika tog dijaloga - naveo je Dačić, kao i da ukidanje dinara na KiM otežava funkcionisanje svakodnevnog života Srbima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading