KURTIJEVE ŠPIJUNE OBUČAVALA CIA: I lažna država Kosovo ima svoje obaveštajce

Autor:

Vesti

27.01.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni zadatak ove nazovi službe je da sakuplja informacije o Vojsci Srbije, a njeni operativci rade na destabilizaciji naše zemlje.

KURTIJEVE ŠPIJUNE OBUČAVALA CIA: I lažna država Kosovo ima svoje obaveštajce

Foto: Tanjug Sava Radovanovic, Profimedia Aaabaca Abaca Press/Profime

Aljbin Kurt

I Kurtijevi obaveštajci pokušavaju da operišu po Srbiji. Posle rata na Kosovu 1999, a nakon demobilizacije OVK stvorena je Kosovska obaveštajna agencija, koju su pretežno sačinjavala lica s kriminalnom prošlošću. Nije tajna da je njih obučavala američka CIA, a na čelu te agencije je kao prvi direktor postavljen najbliži saradnik Hašima Tačija Kadri Veselji.

Veselji je istovremeno bio i član Albanske informativne agencije, koja je delovala u okviru FARK (albanske oružane formacije samoproglašene Republike Kosovo), u kojoj su bili pretežno bivši oficiri JNA i radnici DB i MUP albanske nacionalnosti. Posle 2000. godine ŠIK je u svoje redove angažovao i sve pripadnike G-2 iz okvira Kosovskog zaštitnog korpusa, kao i veći deo rukovodećeg kadra iz sastava Kosovske policijske službe.

Na čelu ŠIK se trenutno nalazi Petrit Ajeti, a iako se radi o nepriznatoj državi, pa samim tim i nelegalnoj obaveštajnoj organizaciji, ona ima podršku međunarodnih faktora koji se nalaze na Kosovu i Metohiji. Nedavno s0e komandant Kfora, turski general Ozkan Ulutaš, u kampu Film siti u Prištini sastao sa šefovima bezbednosnog sektora na Kosovu. To se čak i ne krije, pa je na platformi X, komanda Kfora saopštila da se Ulutaš sastao s direktorom Kosovske obaveštajne agencije Petritom Ajetijem i generalnim direktorom kosovske policije Gazmendom Hodžom.

Prema predsedniku skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovanu Drecunu, Albanci s Kosmeta ništa od ovoga ne bi mogli da urade bez velike pomoći NATO.

- Transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) traje već jedno izvesno vreme pod patronatom pojedinih sila, pogotovo SAD, Velike Britanije, Nemačke i Turske. Taj proces je osmišljen od američkog Instituta za upravljanje bezbednošću. Sad se ušlo u drugu fazu, što podrazumeva jačanje vojnih kapaciteta po NATO standardima. Sve to prati razvoj i drugih vojnih kapaciteta. Naravno tu je i izgradnja vojnih baza, a sve to su pratile i formiranja obaveštajne i kontraobaveštajne službe - objasnio je Drecun.

Nije tajna da je glavni cilj prištinskih obaveštajaca špijuniranje Srbije, pre svega naše vojske i vojne industrije, kao i destabilizacija naše zemlje, a u tome najveću pomoć, pre svega finansijsku i logističku imaju od sestrinske službe iz Albanije ŠIŠ.

Ipak naše službe bezbednosti za sada lako izlaze na kraj s njima, a 12. januara je raskrinkana jedna mreža špijuna koja je radila za ŠIK i hapšenja su još uvek u toku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading