"NAMA JE, KAO I SVETOM SAVI, JASNO DA SU MIR I JEDINSTVO JEDINI NAČIN OPSTANKA": Vučić na Svetosavskoj akademiji u Skoplju

Autor:

Vesti

27.01.2024

19:08 >> 20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj dan je neradan za pripadnike srpske zajednice u Severnoj Makedoniji.

"NAMA JE, KAO I SVETOM SAVI, JASNO DA SU MIR I JEDINSTVO JEDINI NAČIN OPSTANKA": Vučić na Svetosavskoj akademiji u Skoplju

Foto: Tanjug/printscreen

Centralna svečana akademija povodom obeležavanja nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, Dana Svetog Save, održana je večeras u Makedonskom narodnom pozorištu, a prvi put je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić obratio se na Svetosavskoj akademiji, a govorio je i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i doskorašnji premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Svečanost je počela intoniranjem himne Republike Srbije Bože pravde.

Među prisutnima na svečanoj Svetosavskoj akademiji su i Nikola Selaković, Arno Gujon i mnogi drugi.

Predsednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da pripadamo duhu, narodu i kulturi koje nema granice, i da je taj duh nastao pregalaštvom Svetog Save.

- On je prvo mirio braću, pa nas mirio sa komšijama. To je težak posao, na koji se čeka i po osam vekova, a predsednik Srbije to radi i danas. Nadam se da nas budućnost više nikada neće razdvajati - rekao je on.

Stevandić kaže da svima želi da nastave da se druže ovako, i da jedni druge posećuju tokom velikih praznika.

- Najveće vam hvala, i neka nam je sretan Savindan - rekao je predsednik Skupštine Republike Srpske.

Obraćanje Ivana Stoilkovića

Predsednik organizacionog odbora Svetosavske akademije Ivan Stoilković je zatim otvorio manifestaciju.

On je rekao da ima velika očekivanja, iz razloga što na kraju svake akademije svako kaže da je upravo ova manifestacija bila najbolja.

- A pred nama su visoka očekivanja da svaka sledeća bude bolja. Mi smo u svaku Svetosavsku akademiju do sada utkali puno ljubavi, samopregora i rada. Ponosni smo, i ja i moj tim, na sve akademije koje smo do sada organizovali - rekao je Stoilković.

On kaže da je neko video da sve što radi njegov tim ima efetka i u javnosti i u makedonskom društvu.

- Predsednik Vučić je već godinama pokrovitelj ove manifestacije, a dočekali smo i da prvi put u istoriji Srbije i Makedonije predsednik Srbije poseti i Srbe u Makedoniji. Veće priznanje niste mogli da nam učinite - kazao je Stoilković, i dodao da je Vučić neprikosnoveni lider srpskog naroda.

Obraćanje Steva Pendarovskog

Predsednik Severne Makedonije je pozdravio sve prisutne, i rekao je da nas svaki praznik podseća na prošla vremena.

- Ovaj važan dan je posvećen velikom duhovniku i prosvetitelju Svetom Savi, koji je stvorio trajne vrednosti. Veliki prioritet makedonske države je negovanje zajedničkog života svih manjina. Srpska zajednica je nerazdvojni deo makedonskog društva - kazao je on.

Obraćanje Dimitra Kovačevskog

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je čestitao dan jednog od najvećih Srba u istoriji.

- On je bio duhovni tvorac ideje o srpskoj državnosti. Sveti Sava, nacionalni dan srpske zajednice u Makedoniji, nas obavezuje na zajedništvo, na širenje ljubavi. Slavljenjem Svetog Save slavimo trajne vrednosti, one koje će opstati generacijama - rekao je on.

Kovačevski je rekao da je Severna Makedonija siguran dom za sve koji žive u njoj, i dodaje da su odnosi naše dve zemlje čvršći nego ikada.

- Dan Svetog Save je za nas poziv na zajedništvo. Misija ovog svetitelja bila je zajedništvo i povezivanje ljudi. Poštovani Srbi, građani Kumanova, gde svaka druga kuća ima nekog ko je Srbin. Zato Kumanovo sa svojom raznolikošću predstavlja jedan od najlepših gradova. Republika Severna Makedonija je naš topao i zajednički dom, rekao je Kovačevski i zahvalio se Vučiću na mnogim inicijativama koje je inicirao i od kojih korist imaju građani Severne Makedonije, naročito na inicijativi Otvoreni Balkan.

- Ima neka sila u Svetom Savi - rekao je Kovačevski i ispričao ličnu priču iz svoje porodice, o zavetu koji je njegova baba ostavila njegovoj porodici da poštuju ovog sveca

U Severnoj Makedoniji 27. januara je od 2007. godine nacionalni praznik Srba, a centralna svečanost se svake godine održava u Skoplju.

Ovaj dan je neradni dan za pripadnike srpske zajednice u Severnoj Makedoniji.

Ove godine ustanovljen je i program "Svetosavska nedelja" tokom koje se realizuje niz aktivnosti u vezi sa četiri svetosavske akademije u četiri grada, Kumanovu, Skoplju, Tetovu i Bitolju.

Manifestacija Dani Svetog Save u Severnoj Makedoniji počela je 25. januara i traje do 4. februara, a završni je u Bitolju.

Obraćanje Aleksandra Vučića

Vučić je izjavio da je veoma srećan što je u Skoplju i što je prvi predsednik koji se obraća na ovakav način.

- To mi je dodatna obaveza i još veća odgovornost za budućnost - kazao je.

On se zahvalio i košarkašu Peri Antiću što je uvek bio uz srpski i makedonski narod.

Kako kaže, priča o Svetom Savi staje u jednu jedinu reč - izbor.

Danas takođe imamo izbor - slobodu, ili sizerenstvo, nezavisnost ili vazalstvo, suverenitet ili podaništvo, kaže Vučić.

- Naša Srbija je izabrala put slobode, suvereniteta i nezavisnosti - kazao je on.

- Danas je Srbija neutralna i samostalna zemlja, i neće nikome dozvoliti nekome drugom da čuva njeno nebo. Nije lako biti na evropskom putu, a ne odreći se svojih tradicionalnim prijateljima, ne okrenuti im leđa u teškim trenucima - dodao je on.

Vučić ističe da poput Svetog Save biramo način na koji ostvarujemo svoje ciljeve.

- Jasno nam je kao i njemu da su mir i jedinstvo jedini način opstanka. Baš kao što je znao i da je politika veština mogućeg, pa je krunu tražio na zapadu, a arhiepiskopiju na istoku. Izabrao je školu, zakone, učenje i red. Budućnost svih nas nije moguća bez 800 godina ovih postulata. Ropstvo se danas zasniva na neznanju, na zaostajanju. To je znao i Sveti Sava, zato je učio i prevodio. Ostavio je u amanet svojim učenicima da podučavaju druge - rekao je.

Vučić kaže da je Sveti Sava sa pravom zvan ocem crkve i škole.

On je podsetio i na Zakonopravilo Svetog Save. Dodao je da moramo postaviti jasna pravila za one koji dolaze posle nas.

Vučić je naglasio da su nama Makedonci najbliži i da jedino od njih očekujemo da prihvate našu "bratski ispruženu ruku". Pozvao ih je i da oni učestvuju na Ekspu 2027.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (34)

Loading
Sanja

27.01.2024 19:16

Predsednik Vucic ce svojim prisustvom uvelicati obeležavanje Sv .Save u Skoplju.

Nikola

27.01.2024 19:32

Verujem da ce ova Svetosovska Akademija biti velicanstavena i da ce Vuciceva psote ab iti veoma ispracena veoma vazna i veoma posvecena

Zora

27.01.2024 19:33

Lepo je što se u Severnoj Makedoniji obeležava nacionalni dan Srba na ovakav način.

Zvezdana

27.01.2024 19:33

Predsednik Vučić svojim prisustvom na Svetosavskoj akademiji u Skoplju pokazuje da kultura i obrazovanje imaju centralnu ulogu u diplomatskim odnosima i jačanju međunarodne saradnje.