VUČIĆ IZ SKOPLJA: Skupština se formira pre Sretenja, sa O'Brajanom sam pričao o Kurtijevom ukidanju dinara na KiM!

Autor:

Vesti

22.01.2024

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na skupu o Planu rasta za Zapadni Balkan učestvovaće i predstavnici Saveta za regionalnu saradnju, CEFTA-e i Investicionog foruma komora Zapadnog Balkana, USAID-a, kao i nekih međunarodnih finansijskih institucija.

VUČIĆ IZ SKOPLJA: Skupština se formira pre Sretenja, sa O'Brajanom sam pričao o Kurtijevom ukidanju dinara na KiM!

Foto: TV Pink/printscreen

U Skoplju se danas održao susret "Zapadni Balkan i EU" i sastanak lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan, čiji je domaćin makedonski premijer Dmitar Kovačevski. 

Obraćanje na konferenciji za štampu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dva bitna sporazuma stupaju na snagu od 1. marta.

- Ovde uvek bude i ponekih neprijatih detalja, ali ne želim o tome. Sinoć smo imali važan sastanak sa ljudima iz Otvorenog Balkana. U 14 sati se potpisuje. Od 1. marta bi konačno trebalo da stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada, Srbija, Albanija i Severna Makedonija. To za nas mnogo znači, pravljenje tržište sa radnom snagom od oko 11 miliona stanovnika.

- Ići će i protokol o identifikacionim brojevima. Tako ćemo olakšati komunijakciju i između građana i kompanija. 

Republika

Foto: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE/ nr

Vučić u Skoplju

- Sinoć smo imali suret i sa Džimom O Brajanom, pa večeru na kojem su prisustvovali svi. Bio je i Kurti, i Rama, i Albanci iz Severne Makedonije, Kovačevski. Bilo je veoma važno to što smo razgovarali i sa Kopmanom i sa O Brajanom. Važno je to što formiramo zajedničko tržište, jer će to podići naše kapacitete za naše planove sa kojima smo izašli pre dva dana.

- Likvidniji smo mnogih zemaja EU koje su i veće od nas. Nemamo potrebe za novim zaduživanjem, a nivo javnog duga je veoma kontrolisan, nešto niše od 52% u odnosu na BDP.

- Ukoliko budemo uspeli da do aprila uskladimo legislativu, da di kraja marta izglasamo važne zakone, to prvo raspoređivanje novca moglo bi da bude već u maju ili početkom juna, pre njihovih izbora koji se održavaju 9. juna. Ono što je za nas još važnije jesu zelene linije za naše kamione, to bi smanjilo naše operativne troškove sa EU, o tome ćemo sa Hrvatskom i Mađarskom.

- Za nas su važne zelene trake za naše kamione. Strahovito bismo smanjili troškove sa EU ako bismo ih imali. To je važnije od 100 miliona EU. Onda smo mi ti koji možemo da zarađujemo svoj novac, i to mnogo veći.

Republika

Foto: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE/ nr

Vučić u Skoplju

- Dobro je da je jedina tema bila ekonomija. 

- Ponovo dolazim 27. u Severnu Makedoniju na Svetosavsku akademiju.

Vučić je rekao da je O Brajan dao apsolutnu podršku Otvorenom Balkanu.

- Ponosan sam što je to naša zajednička inicijativa. Korist za Srbiju je ogromna, i za Albaniju i za Severnu Makedoniju. Srećan sam što smo tako nešto mogli da uradimo. Kad je reč o slobodnom tržištu radne snage to nam je sad sve rešeno sa S. Makedonijom i Albanijom a to smo mogli samo kroz Otvoreni Balkan (Open Balkan).

Vučić je prokomentarisao i da Srbija ne može da se odrekne subvencija za investitore do 2026. godine, po zahtevima Brisela, jer nije zagarantovano da ćemo ući u EU ni do 2027. godine. 

- To je trka, i mi toga da se odreknemo ne možemo. Ima tu i njihove borbe sa Kinezima.

Na računu imamo 4 milijarde

Vučić je rekao da na računu imamo 4 milijarde i nemamo potrebe da se zadužujemo... Dodao je i da je ovde ponovljeno kao i u Davosu da je prošla godina bila najlošija u svetu kad je reč o privrednom rastu a za nas nije bila tako loša, ali mi moramo da ubrzamo naš rast da bude 3,6, 3,8...

Republika

Foto: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE/ nr

Vučić u Skoplju

O formiranju nove vlade

Nadam se da će biti formirana do 15. marta, a Skupština pre Sretenja 10, 11, 12 februar, poslednji dan. Od 1. očekujte konstitutivnu sednicu.

- Nadam se da će biti formirana do 15. marta, a Skupština pre Sretenja 10, 11, 12 februar, poslednji dan. Od 1. očekujte konstitutivnu sednicu. Žuri nam se, za koji dan pobadamo šipove za EXPO - rekao je Vučić dodajući da će naša nacionalna lepotica - nacionalni stadion biti lepši od svih osim možda onog Reala.

O ukidanju dinara na KiM

Razgovarao sam sa O’Brajanom i o tome i narednih dana nastavljamo konsultacije, rekao je Vučić dodavši da bi želeo da dođe na Kosmet da razgovara s našim narodom. Predsednik je podsetio i ko zaustavlja sve važne sporazume u CEFTA a onda ponovio i reči O’Brajena koji je sinoć rekao da ko zaustavlja druge u stvari zaustavlja sebe.

"Sutra bismo počeli sa kopanjem litijuma"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za litijum kaže da je naše blago.

- Za litijum sam govorio isto što i uvek. To je naše zlato. Oni ne žele uspešnu Srbiju, a ja želim da Srbija ide brže od drugih. Ako ćete da ma kaznite ako želim napredak Srbije, pa ja sam ovo govorio i u kampanji.

- Što se mene tiče sutra bismo počeli da kopamo, ali po najvišim standardima ekologije. A hoće li biti ili neće, na moju žalost ne odlučujem ja. Da sam premijer rekao bih vam sutra počinjemo.

Obraćanje predsednika Srbije na otvaranju susreta

- Pre svega da pozdravim braću Makedonce i da se zahvalim na gostoprimstvu i da kažem da su današnji sastanci važni za ceo region.

- Razgovarali smo sinoć o planu rasta. O dve važne stvari - zajedničko evropsko tržište i ono što je za nas bitno zelene linije za kamione koji treba da imaju slobodan prolaz u EU, da olakšamo našu trgovinu. Mi smo dobar deo uradili u okviru zemalja Zapadnog Balkana i nadam se skorom potpisivanju protokola o slobodnom pristupu tržištu radne snage u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji - rekao je Vučić.

Kako je dodao, drugi deo se tiče plana rasta. "Sinoć smo dugo razgovarali i reformama koje treba da preduzmemo da dobijemo novac."

- Mi smo svoj plan predstavili za naredne tri godine, to se poklapa sa EU. Uradićemo sve da što pre pristupimo novcu i nadamo se rezultatima. Na sastancima ćemo razgovarati o ekonomiji, ne o političkim pitanjima, to je uslov za napredak u regionu - rekao je Vučić.

 

"Zelene trake od najveće važnosti"

- Za nas su važnije zelene trake od jedinstvene evropske platne zone (Single European Payment Area), što je takođe važno. Ne zanemarujem niti potcenjujem značaj SEPA, ali su za nas zelene trake od najveće važnosti. To će biti od velike koristi u stvaranju boljeg poslovnog okruženja za sve nas, za naše ljude ali i za sve ostale koji bi želeli da ulažu u ovaj region - rekao je Vučić na sastanku o evrposkom Planu rasta za ZB.

Kada je reč o zajedničkom regionalnom tržištu, Vučić je istakao da će Srbija biti potpuno otvorena za sve ideje i spremna da ih realizuje.

- Imam veliku molbu za sve vas iz regionalnih organizacija i iz Evropske unije da nam pomognete u nekim pitanjima, jer ćemo morati da rešimo neke teške probleme sa kojima ćemo se suočiti. Moramo da se uskladimo kada je reč o ekonomskim merama, politici subvencija i svemu ostalom, pre nego što uđemo u EU - rekao je predsednik Srbije.

Što znači, kako je dodao, da "ako postoje neke mere koje su države ili entiteti već preduzeli, recimo, ako želimo da podstaknemo kompanije koje ulažu u Srbiju, ne možemo se obavezati da će ta podrška stati pre 2025. ili 2026. jer ne znamo da li ćemo biti deo Evropske unije ili već znamo da nećemo biti deo EU", rekao je Vučić.

Naglasio je da u godinama ne možemo sebi da pucamo u nogu kada je o tome reč i da su to pitanja koja ćemo morati da rešimo.

Vučić je izrazio uverenje da zemlje ZB neće politikom kočiti saradnju ili sprovoditi mere jedna protiv druge.

- Verujem da su to pitanja o kojima ćemo morati da razgovaramo i rešimo što je pre moguće. Sve ostalo je dobro, jer mislim da je povezivanje u regionu kao što smo uradili u okviru Otvorenog Balkana po pitanju dozvola za rad. I ako potpišemo ovaj protokol (o slobodnom pristupu tržištu radne snage u Tirani, Skoplju i Beogradu), to će biti odlična vest za ljude u tri zemlje - rekao je Vučić. Poručio je da je to ono što možemo da uradimo u celom regionu Balkana.

Vučić je istakao je da dobro što su do sada vođeni razgovori o unapređenju ekonomije i kako da se olakša ljudima.

- To je nešto što o čemu, verujem, uvek možemo da nađemo zajednički imenitelj - naglasio je Vučić.

Provokacije Kurtija

Lažni premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti provocirao je tokom svog govora na panelu rekavši da u cilju ekonomske integracije regiona i zbližavanja građana moraju zaustaviti bezbednosne pretnje.

- Dublja integracija i povećan promet robe i ljudi zahtevaju međusobno poverenje i normalne odnose naših zemalja, institucija i ljudi. To se ne može desiti ako se slobode prometa robe koriste za kretanje oružja i municije ili za sponzorisanje terorističkih napada - rekao je Kurti rekavši da je normalizacija odnosa na osnovu međusobnog priznavanja ključna.

Prvo se održala panel diskusija lidera, kojoj su osim Kovačevskog, prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Albanije Edi Rama, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, dok  se putem video poruke obratila predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Sastanku je prisustvovao i generalni direktor Direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajan.

Potom je u 11 sati, održan plenarni sastanak lidera sa predstavnicima međunarodnih organizacija.

Na skupu o Planu rasta za Zapadni Balkan učestvovaće i predstavnici Saveta za regionalnu saradnju, CEFTA-e i Investicionog foruma komora Zapadnog Balkana, USAID-a, kao i nekih međunarodnih finansijskih institucija. 

 

 

Evropska komisija je u novembru prošle godine predstavila novi Plan rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socijalnog i ekonomskog približavanja Evropskoj Uniji. 

Kako je najavljeno, u 12.15 biće održana pres konferencija lidera Zapadnog Balkana. 
Za praćenje događaja akreditovalo se 100 medijskih ekipa iz celog regiona. 

BONUS VIDEO:

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (44)

Loading
Ana

22.01.2024 09:29

Vucic se bori za interese Srbije u Skoplju.

Maja

22.01.2024 09:33

Samit, na kojem učestvuju lideri Zapadnog Balkana će raspravlja ti o Planu rasta koji uključuje 6 milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socijalne i ekonomske pomoći za približavanje EU. Svaka čast.

Slavko

22.01.2024 09:33

Nema razloga da današnji sastanak ne bude uspešan za Srbiju.

Miki

22.01.2024 09:33

Srbija je uvek otvorena za saradnju sa onim zemljama koje to zele uz medjusobno postovanje i razumevanje.