PREDSEDNIK VUČIĆ PRVI PUT DOLAZI: Svetosavska akademija u Skoplju

Autor:

Vesti

27.01.2024

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svečana akademija povodom Dana Svetog Save u Skoplju

PREDSEDNIK VUČIĆ PRVI PUT DOLAZI: Svetosavska akademija u Skoplju

Foto: TV Pink/printscreen


Večeras će se u Makedonskom narodnom pozorištu održati svečana akademija povodom nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, Dana Svetog Save.

Ovo je poseban događaj koji će obeležiti prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će se prvi put obratiti na Svetosavskoj akademiji. Pored njega, prisutni će imati priliku da čuju i govore predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog, kao i doskorašnjeg premijera Dimitra Kovačevskog. Očekuje se da će ovom događaju prisustvovati i brojni predstavnici srpske zajednice u ovoj zemlji, među kojima su predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković.


Kulturno-umetnički program

U sklopu svečane akademije, publika će imati priliku da uživa u kulturno-umetničkom programu koji obuhvata raznovrsne nastupe. Nastupiće Branka Zečević sa orkestrom, najbolja srpska frulašica Neda Nikolić, makedonski klarinetista Blagojče Trajkovski, glumac Aleksandar Lazić, Marko Kačarević sa svojim pojačkim sastavom "Srbski pravoslavni pojci", grupa "Iskon" i ansambl "Kolo". Ovo će svakako biti jedinstvena prilika da se uživa u bogatom kulturnom nasleđu i umetničkom stvaralaštvu.

Nacionalni praznik Srba u Severnoj Makedoniji

Od 2007. godine, 27. januar se obeležava kao nacionalni praznik Srba u Severnoj Makedoniji, a centralna svečanost se tradicionalno održava u Skoplju. Ovaj dan je poseban jer je neradni dan za pripadnike srpske zajednice u Severnoj Makedoniji. Ove godine, uveden je i program "Svetosavska nedelja" tokom koje se realizuje niz aktivnosti u vezi sa četiri svetosavske akademije u četiri grada: Kumanovu, Skoplju, Tetovu i Bitolju. Manifestacija Dani Svetog Save u Severnoj Makedoniji počela je 25. januara i traje do 4. februara, kada će kulminirati završnom svečanošću u Bitolju.

Ovaj događaj predstavlja važan deo kulturne, verske i nacionalne baštine Srba u Severnoj Makedoniji, te se očekuje da će okupiti veliki broj ljudi kako bi zajedno obeležili i proslavili značajni praznik Svetog Save.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (25)

Loading
Nikola

27.01.2024 17:52

Svakako lep povod za posetu Makedoniji

Ana

27.01.2024 17:52

Svaka cast Predsedniku ,makedonija je isto srpski narod

Mima

27.01.2024 17:53

Sveti Sava je postavio temelj postojanja srpskog naroda.

Bojan

27.01.2024 17:53

Ovo je svakako važan deo kulturne baštine Srba