"TO JE BELO ZLATO, NAŠE BLAGO"! Vučić iz Skoplja o litijumu!

Autor:

Vesti

22.01.2024

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Skoplju.

"TO JE BELO ZLATO, NAŠE BLAGO"! Vučić iz Skoplja o litijumu!

Foto: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE/ nr

U Skoplju se danas održava susret "Zapadni Balkan i EU" i sastanak lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan, čiji je domaćin makedonski premijer Dmitar Kovačevski. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je i o kopanju litijuma u Srbiji.

- To je belo zlato, to je naše blago, oduvek sam govorio isto, jedino ako smo mi potpuno ludi i jedini u svetu da ga se odreknemo, što se mene tiče sutra ujutru bismo počeli ali uz najvišu zaštitu životne sredine i građana, ali da nam Nemci uz svoje nemačke standarde garantuju da će tako biti... Hoće li biti ili neće, nažalost ne zavisi od mene... Da sam premijer, rekao bih kad me izaberete, sutra ujutru počinjemo... - kazao je Vučić naglasivši da mišljenje nije menjao, što je mislio onda, misli i danas.

Prvo se održala panel diskusija lidera, kojoj su osim Kovačevskog, prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Albanije Edi Rama, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, dok  se putem video poruke obratila predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Sastanku je prisustvovao i generalni direktor Direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajan.

Potom je u 11 sati, predviđen plenarni sastanak lidera sa predstavnicima međunarodnih organizacija.

Na skupu o Planu rasta za Zapadni Balkan učestvovaće i predstavnici Saveta za regionalnu saradnju, CEFTA-e i Investicionog foruma komora Zapadnog Balkana, USAID-a, kao i nekih međunarodnih finansijskih institucija. 

Evropska komisija je u novembru prošle godine predstavila novi Plan rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socijalnog i ekonomskog približavanja Evropskoj Uniji. 

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (37)

Loading
Keti

22.01.2024 13:43

Treba da iskoristimo sto nam je priroda podarila, sto da ne.

Ика

22.01.2024 13:47

То благо морамо искористити за бољи и бржи напредак Србије. Литијум је будућност светске економије.

Maja

22.01.2024 15:55

Rezerve litijuma koje imamo su velika šansa za nas ekonomski rast i razvoj.

Maja

22.01.2024 16:01

Vučićeva posvećenost ekonomskom razvoju kroz iskorišćavanje prirodnih resursa poput litijuma je ključna za prosperitet Srbije.