PREMIJERKA O VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI I BIOTEHNOLOGIJI: Ono što ćemo uraditi do 2027. godine će biti kvantni skok u odnosu na sve do sada

Autor:

Vesti

20.01.2024

18:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavljen plan "Srbija 2027 - skok u budućnost"

PREMIJERKA O VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI I BIOTEHNOLOGIJI: Ono što ćemo uraditi do 2027. godine će biti kvantni skok u odnosu na sve do sada

Foto: ST/Dragan Kadić


U Palati "Srbija", predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je plan "Srbija 2027 - skok u budućnost", koji je izazvao veliko interesovanje u javnosti. Ovaj plan ima za cilj da fundamentalno promeni Srbiju i da je predstavi kao zemlju inovacija i naprednih tehnologija.

Ekspo 2027 u Srbiji

Premijerka Ana Brnabić istakla je da će 2027. godine Srbija biti domaćin Ekspo-a, čime će privući pažnju čitavog sveta. Ova činjenica postavlja Srbiju u poziciju da se predstavi kao pobednička zemlja, a premijerka je naglasila da će se ceo svet pitati kako je "ta mala zemlja" uspela da nadmaši velike sile poput Amerike, Argentine i Španije.

- 2027. godine Ekspo će biti u Srbiji. Ceo svet će nas gledati, ili će biti ovde. I pitaće se kako je ta mala zemlja pobedila Ameriku, Argentinu i Španiju. Predstavljaćemo pobedničku Srbiju, zemlju inovacija i naprednih tehnologija. Zemlju u kojoj mladi žele da ostanu, a oni koji su otišli žele da se vrate - kazala je premijerka.



Ulaganje u napredne tehnologije

Premijerka je istakla da Srbija ostvaruje značajan napredak u proizvodnji, te da se sada za mesec dana proizvede više nego ranije za čitavu godinu. Planira se kvantni skok do 2027. godine, sa planiranim izvozom od 10 milijardi evra. Fokus ovog napretka biće na biotehnologiji i veštačkoj inteligenciji.

- A ono što ćemo uraditi do 2027. godine će biti kvantni skok u odnosu na sve do sada. Naš izvoz 2027. godine će biti 10 milijardi evra. Kako da dodatno razvijemo napredne tehnologije? Dva su fokusa - biotehnologija i veštačka inteligencija - rekla je premijerka, i prepustila reč ministarki Jeleni Begović.



Investicije u mlade talente

Ministarka Jelena Begović naglasila je važnost ulaganja u mlade talente i istraživače, te je najavila ulaganje od 450 miliona evra u izgradnju BIO4 kampusa. Ovaj projekat omogućiće najboljim istraživačima i kompanijama da rade na razvoju modernih lekova, terapija, poljoprivrede i životne sredine. Cilj je sprečiti odlazak najboljih i najpametnijih, te ih motivisati da doprinesu izgradnji bolje budućnosti Srbije.

- Ovo je najveće ulaganje u mlade ikada u našoj zemlji. 450 miliona evra se ulaže u izgradnju BIO4 kampusa. Tu će raditi naši najbolji istraživači, profesori, naši talenti i naše kompanije. To će dovesti do dostupnosti modernih lekova, terapija, efikasnije poljoprivrede i zdravije životne sredine. To će omogućiti i da sprečimo odlazak naših najboljih i najpametnijih. Da naši mladi postanu aktivni učesnici u građenju bolje budućnosti Srbije - kazala je ona.



Strategija razvoja veštačke inteligencije

Premijerka Brnabić istakla je da je veštačka inteligencija izazov broj jedan i da je Srbija prepoznala njenu važnost još 2019. godine, kada je usvojena strategija razvoja veštačke inteligencije. Takođe, istakla je osnivanje državnog naučnog instituta koji zapošljava preko 60 stručnjaka, od kojih je veliki broj povratnika iz inostranstva.

- Po analizama MMF, zemlje koje nisu spremne za ove promene mogu da izgube čak i do 40 odsto ukupne radne snage. Dobra vest! Srbija je spremna! Srbija je prepoznala ovo kao temu još davno. 2019. godine smo usvojili strategiju razvoja AI. Osnovali smo i državni naučni institut, koji zapošljava preko 60 stručnjaka, od toga veliki broj povratnika iz inostranstva - rekla je premijerka.


Ovi planovi i ulaganja predstavljaju korak ka stvaranju moderne i inovativne Srbije, te otvaraju nove mogućnosti za razvoj i napredak zemlje u narednoj deceniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (55)

Loading
Jovana

20.01.2024 19:04

Ovo je pokazatelj koliko ćemo imati sigurnu i još jaču budućnost u našoj Srbiji.

Marta

20.01.2024 19:04

Srbija se gradi I razvija u pravom smeru uz odgovornu politiku koju Vučić vodi!

Dora

20.01.2024 19:05

Ne sumnjam u navedeno, Srbima samo treba pružiti mogućnost i naši dometi će se tek videti

Tanja

20.01.2024 19:05

Građani Srbije imaju čime da se ponose.