ĐILASOVCI NA APARATIMA, NE VERUJU! Savet Evrope objavio izveštaj i dao konačnu ocenu o izborima u Srbiji!

Autor:

Vesti

19.01.2024

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet Evrope je istakao i da su medijski sadržaji označeni kao predizborni program na nacionalnim frekvencijama, u skladu sa zakonom, pružili jednako vreme svim učesnicima izbora.

ĐILASOVCI NA APARATIMA, NE VERUJU! Savet Evrope objavio izveštaj i dao konačnu ocenu o izborima u Srbiji!

Foto: Printskrin/Youtube/MRCN produkcija

Izveštaj Saveta Evrope o izborima u Srbiji donosi pozitivne ocene i pohvale izbornoj administraciji. Ključna tačka u izveštaju jeste angažovanje velikog broja posmatrača, kako međunarodnih, tako i iz organizacija civilnog društva, što je značajno doprinelo transparentnosti izbornog procesa.

Takođe, naglašeno je da je glasanje pozitivno ocenjeno na gotovo 93% biračkih mesta, što je izuzetno visok procenat.


Republička izborna komisija (RIK) je pohvaljena za unapređenje biračkog spiska, omogućavajući građanima da samostalno provere svoje podatke i podnesu zahtev za izmene. Dodatno, objavljivanje informacija iz biračkog spiska po lokalnim samoupravama i biračkim mestima omogućilo je dodatnu kontrolu biračkog spiska.

Savet Evrope je istakao da su medijski sadržaji označeni kao predizborni program na nacionalnim frekvencijama, u skladu sa zakonom, pružili jednako vreme svim učesnicima izbora. Takođe, Zakonom o elektronskim medijima produžena je zabrana učešća kandidata sa liste na javnim događajima pred dan održavanja izbora sa 10 na čak 30 dana.

Izveštaj Saveta Evrope sadrži preporuke za dalje unapređenje izbornih uslova, uključujući izmene izbornih zakona i značajniju ulogu REM-a i Agencije za sprečavanje korupcije tokom izbornog procesa. Takođe, preporučuje se institucijama da pokažu jaku političku volju i nastave sa unapređenjem izbornog procesa, kao i da nastave da primenjuju preporuke ODIHR-a.

Ono što su ključne stvari pozitivno ocenjene u izveštaju jeste da je izbore na više nivoa u Srbiji posmatralo čak 5.112 posmatrača iz 9 organizacija civilnog društva, plus 475 međunarodnih posmatrača iz 25 organizacija, što je, prema izveštaju Saveta Evrope, značajno doprinelo transparentnosti izbornog procesa.

Podsećamo, u Srbiji su 17. decembra prošle godine održani republički, pokrajinski i lokalni izbori u više opština. Na parlamentarnim izborima, prema rezultatima RIK-a, apsolutnu većinu osvojila je lista Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane, identična situacija je i na pokrajinskom nivou. Na svim lokalnim izborima, ista lista je odnela pobedu osim u Novom Pazaru.

Što se tiče izbora u Beogradu, situacija je takva da će od liste koju predvodi doktor Branimir Nestorović zavisiti da li će moći da se formira većina u gradskoj skupštini.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Boba

19.01.2024 11:31

Tražili su,neka gledaju.

Jeka

19.01.2024 11:36

Ovima iz opozicije se samo predvidjaju nepravilnosti, a glavna nepravilnost polazi od njih samih, ali toga nisu svesni!

Jeka

19.01.2024 11:37

Ne mogu opozicionari da se pomire sa cinjenicom da ih narod ne zeli, zato i govore o nepravilnostima, kojih nije ni bilo!

Jeka

19.01.2024 11:39

Opozicija nije svesna da narod ne zeli politiku koja nema nikakav cilj, vec bi nasilnim putem do vlasti, a rezlutate izbore ne prihvataju, jer im ne odgovaraju!