SUTRA POČINJE DAVOS: Najveći ekonomski forum na svetu - Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić

Autor: D.B.

Vesti

14.01.2024

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Govoriće se o ciljevima za obezbeđivanje hrane, vode i energije do 2050. godine.

SUTRA POČINJE DAVOS: Najveći ekonomski forum na svetu - Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić

Foto: ST/Vladimir Lukić

Poslovna elita se tradicionalno okuplja u Švajcarskoj, a glavna tema će i u 2024. biti vezana za klimu.

U ponedeljak, 15. januara 2024, obeležava se još jedan - 54. po redu Svetski ekonomski forum u Davosu. Događaj će, tradicionalno, okupiti poznate biznismene, direktore i predstavnike vlada širom sveta, a našu zemlju predstavljaće predsednik, Aleksandar Vučić.

Forum će, dakle, trajati od 15. do 19. januara, a kao i prošle godine - glavna tema vezana je za klimatske promene. U 2024. najviše će biti reči o tome šta lideri mogu da učine u pogledu CO2 neutralnosti. Takođe, govoriće se o ciljevima za obezbeđivanje hrane, vode i energije do 2050. godine.

"Evropa doživljava najtoplije januarske dane ikada zabeležene, a zajednice širom sveta bore se sa ekstremnim vremenskim prilikama koje je pojačala klimatska kriza", rekla je Klara Marija Šenk, aktivistkinja ekološke grupe Greenpeace International, u izjavi uoči konferencije.

"U međuvremenu, bogata i moćna grupa u Davos stiže u ultra-zagađujućim, društveno nepravednim privatnim avionima, da razgovara o klimi i nejednakosti iza zatvorenih vrata", dodala je.

Dakle, čini se da će lideri biti na izazovu da "rasvetle" i svoje odluke i navike u životu, uključujući davanje doprinosa zagađenju kroz velelepna plovila, avione, imovinu itd.

Zašto se toliko potenciraju privatni avioni?

Zato što važe za najveće zagađivače u današnjem transportu, piše Fox News. Naime, 10 puta su karbon-invanzivniji od komercijalnih letelica i čak 50 puta u odnosu na vozove, prema podacima iz 2021. godine.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (47)

Loading
Pero

14.01.2024 09:47

Forum u Davosu bi mogao biti veoma značajan za Srbiju

Danica

14.01.2024 10:05

Zaštita životne sredine u budućnosti će biti jedna od ključnih oblasti kako bi se smanjio štetni uticaj koji se odražava na klimatske promene, Srbija je spremna da nastavi da se menja kako bi doprinela sprečavanje negativnih uticaja na klimu.

Sasa

14.01.2024 10:27

Davos je prilika da se Srbija predstavi u najboljem svetlu! Vučićev odlazak na taj svetski forum je prilika da se sa mnogim svetskim drzavnicima razmene iskustva u ekonomiji

Bubi

14.01.2024 10:45

Velika je čast prisustvovati ovakvom samitu koji bi mogao biti veoma značajan za Srbiju!