"MNOGO SMO TOGA URADILI I IZGRADILI"! Vučić o Dežurnom centru VBA: Biće još promena! (FOTO)

Autor:

Vesti

13.01.2024

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić je tokom obilaska komentarisao i stanje u Vojsci Srbije, ali se dotakao i naoružavanja tzv. Kosova od strane Turske, SAD i Nemačke.

"MNOGO SMO TOGA URADILI I IZGRADILI"! Vučić o Dežurnom centru VBA: Biće još promena! (FOTO)

Foto: ST/Vladimir Lukić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je Dežurni operativni centar Vojnobezbednosne agencije.

Prvi put sam u ovom operativnom centru VBA. Mnogo smo toga uradili i izgradili, ali moraćemo još mnogo toga da menjamo. Mislim da danas svi razumeju zašto je važno da imamo snažnu vojsku, bez koje ne bismo mogli da postojimo kao ozbiljna država - napisao je predsednik Vučić na Instagramu.

 

 

Kako smo već pisali, Vučić je tokom obilaska komentarisao i stanje u Vojsci Srbije, ali se dotakao i naoružavanja tzv. Kosova od strane Turske, SAD i Nemačke.

Priština ima najbrže rastući budžet vojske i policije koji ne smeju da postoje po Međunarodnom javnom pravu. U poslednjih 4 godine porastao je preko dva puta. Tzv. KBS se transformišu pod mentrostvom SAD i treba da dostignu 5.500 pripadnika pod stvaranjem rezervi od 20.000 vojnika, zbog čega se razmatra uvođenje obaveznog vojnog roka da bi te zadatke mogli da ispune. Te oružane snage do do 2027. godine treba da budu opremljene sa 350 oklopnih vozila, helikopretima, protivoklopnim vođenim raketama, samohodnim minobacačima, haubicama, kiler dronovila ili dronovima kamikazama... Težišno se opremaju od SAD, Turske i Nemačke - istakao je predsednik.

- Od Nemačke su uglavnom realizovane donacije u terenskim i neborbenim vozelima, to su vozila "landrover volf", "mercedes puh" i strečjačko naoružanje. Iz SAD su isporučene velike količine terenskih vozila - "hamer", borbenih vozila "gardijan", manje količine oklopnih vozila "bastion", izviđačke bespilotne letelice RK20 Puma, najavljeno dopremanje "džavelin" dok se razmatra nabavka protivtenkovskih mina M92 hornet. Sa pozicije opremanja dominira Turska - pojasnio je Vučić.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
Slavka

13.01.2024 17:33

Stbija ne staje, uradilo se mnogo i u planu je da se uradi još više.

Marko

13.01.2024 18:10

@Slavka - Stbija ne staje, uradilo se mnogo i u planu je da se uradi još više

Slavka

13.01.2024 17:33

Stbija ne staje, uradilo se mnogo i u planu je da se uradi još više.

Radomir

13.01.2024 17:43

Srbija je danas jaka i stabilna Država zahvaljujući predsedniku Vučiću i politici SNS-a.