SRBIJA ODGOVARA NA AFERU DŽAVELINA: Planirana nabavka 8 "NORA" i 81 "Moćnog Miloša" do 2026. godine! Vučić: Odmah ćemo izdvojiti sredstva

Autor: D.B.

Vesti

13.01.2024

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predseni je najavio nova, brojna ulagana u Vojsku Srbije.

SRBIJA ODGOVARA NA AFERU DŽAVELINA: Planirana nabavka 8 "NORA" i 81  "Moćnog Miloša" do 2026. godine! Vučić: Odmah ćemo izdvojiti sredstva

Foto: ST/Vladimir Lukić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obilazi danas Dežurni operativni centar Vojnobezbednosne agencije.

U obilasku je i ministar odbrane Miloš Vučević, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Želimir Glišović, kao i predstavnici VBA.

Predsednik Vučić je, govoreći o naoružavanju Vojske Srbije najavio kupovinu 8 Nora iz srpske namenske industrije, 81 produženog Miloša, 30 kupola za Lazare, 26 borbenih vozila pešadije i još neke delove.

- Odmah ćemo izdvojiti sredstva za kupovinu 8 Nora, iz naše namenske industrije. Uzećemo 81 produženi "Miloš", i svako će biti naoružano 12,7 ili 20mm, i sa protivoklopnim raketama. Uzećemo 30 kupola za "Lazare". Uzećemo 26 borbenih vozila pešadije, i još nekih delova. Još tu imamo neke opreme. Dobili smo i neku opremu koju smo kupili pre dve godine, za ometanje letenja dronova i helikoptera. I nastavljamo sa PVO sistemima.

- Imamo još 3 stavke od po 10 miliona evra, ali o tome nećemo javno govoriti. To je samo prvi paket, a pripremamo još dva paketa.

- Razgovaramo o svim važnim promenama koje moraju da se dogode u Vojsci Srbije. Otvoren je taj dijalog. Svakako će biti velikih izmena u našim jedinicama. Imaćemo nešto manje taktičke jedinice, ali sa mnogo boljom koordinacijom. I to nije reč samo o specijalnim jedinicama, već i o oklopnim. To i jeste naša najveća snaga, i zato su im i dali "Džaveline".

- Očekujemo serijsku proizvodnju dronova-kamikaza, na teritoriji Srbije. Promenićemo i bojevu glavu za taj prvi killer drone s kojim ćemo izaći. Imaćemo više hiljada komada već do kraja godine.

On je dodao da danas svi razumeju zašto je važno da imamo snažnu vojsku, bez nje ne bismo mogli da postojimo kao država.

- Biće mnogo više ulaganja - napomenuo je predsednik. 

- Ukupno u ovom trenutku oni imaju, tzv. Kosovske bezbednosne snage koje ne smeju da postoje po Međunarodno javno pravnim normama i po Rezoluciji 1244, bez sopstvene proizvodnje, zajedno sa tzv. Kosovskom policijom, imaju 223 oklopna vozila. To su oklopna vozila najčešće za prevoz pešadijskih vozila - kazao je predsednik. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
Tijana

13.01.2024 12:53

Srpska vojska nije više nešto čega bi smo se stideli kako je to bio slučaj za vreme žute vlasti. Danas možemo biti ponosni.

Tanja

13.01.2024 12:55

Modernizovana Vojska Srbije moze da odgovori svim izazovima, ako do njih dodje, a I po predsednikovim rečima ulagače se još više.

Mika

13.01.2024 12:55

Ulaganja u vojsku od velike su važnosti za Srbiju, jer je vojska bedem odbrane države.

Sale

13.01.2024 12:56

Srbija danas ima sve jaču vojsku, jer želi da štiti svoje nacionalne i državne interese!