DRECUN: Srbi na KiM zabrinuti zato što Priština ubrzava uvođenje vojnog roka

Autor: D.B.

Vesti

05.01.2024

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razmatrajući nedavnu posetu ministra spoljnih poslova Britanije Dejvida Kamerona Prištini, Drecun je istakao ključni cilj Velike Britanije - pružanje vojne podrške tzv. Kosovu.

DRECUN: Srbi na KiM zabrinuti zato što Priština ubrzava uvođenje vojnog roka

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izrazio je danas duboku zabrinutost povodom najave ubrzanja procesa uvođenja obaveznog služenja vojnog roka na Kosovu i Metohiji. Prema njegovim rečima, planirani pilot projekat za obavezno služenje vojnog roka ove godine predstavlja izuzetno alarmantnu situaciju za srpski narod na ovom području. "Naročito je problematično to što se planirani rok za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka značajno pomera unapred, umesto 2028. godine, kako je prvobitno bilo predviđeno", naglasio je Drecun.

Razmatrajući nedavnu posetu ministra spoljnih poslova Britanije Dejvida Kamerona Prištini, Drecun je istakao ključni cilj Velike Britanije - pružanje vojne podrške tzv. Kosovu. Kamerun je izjavio da će Velika Britanija pomoći tzv. Kosovu u procesu priznavanja od strane zemalja koje to do sada nisu učinile, kao i u ostvarivanju priznanja u međunarodnim institucijama. Drecun je naglasio da je ova poseta jasan pokazatelj težnje Velike Britanije da demonstrira svoje prisustvo na Balkanu preko Kosova i Metohije, a posebno je istakao intenzivne aktivnosti britanske obaveštajne službe u ovom regionu.

Ističući suštinski cilj posete britanskog ministra, Drecun je naglasio da je fokus Velike Britanije na pružanju vojne podrške tzv. Kosovu. "Iz ovog susreta jasno je da je ključni cilj Velike Britanije upravo vojna podrška tzv. Kosovu. Iako detalji ovog plana nisu u potpunosti jasni, izjava britanskog ministra jasno ukazuje na ovu suštinu", istakao je Drecun.

Uzimajući u obzir iznete činjenice i ocene Milovana Drecuna, pitanje obaveznog vojnog roka na Kosovu i Metohiji postaje sve aktuelnije, dok se uloga Velike Britanije u regionu dodatno ističe kao značajan faktor. Ove teme će sigurno zahtevati dodatnu pažnju i analizu u narednom periodu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading