"TRAŽE I DA SE KOSOVSKI SPECIJALCI POVUKU SA SEVERA" Đurić: Američka podrška Prištini uslovljava se formiranjem Zajdenice srpskih opština

Autor: D.B.

Vesti

05.01.2024

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić izjavio je da se u Predlogu zakona o podršci Briselskom sporazumu, podnetom pre nekoliko dana u Kongresu SAD, američka podrška vlastima u Prištini direktno uslovljava formiranjem Zajednice srpskih opština.

"TRAŽE I DA SE KOSOVSKI SPECIJALCI POVUKU SA SEVERA" Đurić: Američka podrška Prištini uslovljava se formiranjem Zajdenice srpskih opština

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, Marko Đurić, izneo je važne informacije u vezi sa Predlogom zakona o podršci Briselskom sporazumu koji je nedavno podnet u Kongresu SAD.

Prema Đurićevim rečima, ovim predlogom se američka podrška vlastima u Prištini direktno uslovljava formiranjem Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji. On ističe da se ovim dokumentom prepoznaje represija, teror i nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji, te da se uskraćuje svaka pomoć američke vlade Kurtijevim institucijama dok se takva delovanja ne okončaju.

- Američka podrška vlastima u Prištini direktno se uslovljava formiranjem Zajednice srpskih opština i okončanjem kampanje pritiska i kršenja ljudskih prava Srba u našoj južnoj pokrajini. Dodatna snažna politička poruka koja se decidirano prenosi ovim predlogom Klaudije Teni jeste i zahtev da se sa severa KiM povuku sve tzv. specijalne snage, odnosno okonča njihovo nelegalno prisustvo. To je, moglo bi se reći, novina u američkom postavljanju prema albanskoj strani - istakao je Đurić u intervjuu objavljenom u današnjoj politici.

Kongresmenka Klaudija Teni, kopredsedavajuća Srpskom kokusu u Predstavničkom domu SAD, podnela je ovaj predlog zakona, što predstavlja važan korak u uspostavljanju podrške Srbiji u Kongresu. Đurić ističe da očekuje da će moć ovako iznetih činjenica uskoro podstaći sve veći broj kongresmena, kako demokratskih tako i republikanskih, da politički stanu iza ovog dokumenta i izraze svoju podršku.

Ambasador Đurić primećuje da postoji primetan pomak u odnosima Srbije i SAD po pitanju Kosova, što se ogleda kroz kontinuirane apele visokih američkih zvaničnika upućene Prištini. Ističe se insistiranje na potpunoj implementaciji Briselskog sporazuma, posebno na konačnom uspostavljanju Zajednice srpskih opština. Ovo predstavlja važan signal za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Veoma je značajna izjava ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila u formi poziva na stabilizaciju aktuelnih prilika uz isticanje važnosti poštovanja volje građana, slobodno iskazane na izborima, kao odraza legitimnosti demokratskih procesa i spremnosti svih političkih aktera u našoj zemlji da mirno i odgovorno prihvate ishod izbora, bio on povoljan po njih ili ne - izjavio je Đurić.

 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading