BRUTALNI UDAR OPOZICIONIH MEDIJA NA SPC! Traže da crkva podrži nasilje!

Autor:

Vesti

29.12.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Danas" napravio lažno poređenje s patrijarhom Pavlom i napao Porfirija jer nije stao na stranu demonstranata

BRUTALNI UDAR OPOZICIONIH MEDIJA NA SPC! Traže da crkva podrži nasilje!

Foto: TANJUG RADE PRELIC bg

Posle pokušaja udara na državu preko Šolakovih medija usledio je i napad Đilasove opozicije na Srpsku pravoslavnu crkvu, tačnije na patrijarha Porfirija, kome su zamerili što nije podržao "studentske" proteste.

Tako je tabloid Danas u opširnom tekstu napravio poređenje s patrijarhom Pavlom i protestima 1996/97, kada je poglavar SPC stao na čelo studentske kolone da bi sprečio sukobe, i praktično optužio Crkvu da je korumpirana i u službi vlasti. Podsetimo, upravo ovi mediji često Crkvi spočitavaju navodno mešanje u politiku.

SLOMITI SRBIJU

- Po svoj prilici, do obraćanja patrijarha neće ni doći, a kamoli podrške studentima jer je aktuelni patrijarh nemali broj puta podržao politiku Aleksandra Vučića, a upravo je on glavni "osumnjičeni" za nepravilnosti i sumnje u krađu na izborima, zbog čega je usledila serija protesta opozicije i studenata. Danas su odnosi postavljeni drugačije i Vučićev režim pažljivo motri i izlazi u susret stavovima i materijalnim interesima SPC. Dok ličnost patrijarha Porfirija ima istaknuto mesto u poretku režima. Patrijarh je duhovni vođa pravoslavnih Srba, a Vučić je predsednik svih Srba - piše Danas.

Miletić: Orkestrirani napad stranih plaćenika

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, kaže da je ovo još jedan u nizu napada na institucije, koji ima za cilj da destabilizuje državu.

Republika

Foto: Dejan Zivadinovic

Dejan Miletić

- Poredeći martovske proteste 1996/97. s ovim danas je nemoguće. Prvo, tada smo na delu imali bezbožnički režim, komuniste preobučene u demokrate. Svakako patrijarhu i Crkvi nije mesto u politici i ne znam zašto to bilo ko očekuje. Sve je to orkestriran i naručen napad stranih plaćenika, kako na Crkvu tako i na državu, a ja se nadam da naš narod nije toliko naivan da nasedne na sve ovo - smatra Miletić.

Na ovaj scenario Republika je već upozorila u tekstu početkom novembra, kad smo najavili udar na ljude koji predvode i simbolizuju tri stuba države: vojsku, policiju i SPC.

- Cilj je slomiti Srbiju ili je bar toliko oslabiti da bi napustila poziciju suverenosti, neutralnosti i spremnosti da se odupre pritiscima. Na putu ka tom cilju najveća prepreka je svakako predsednik Aleksandar Vučić, međutim, on je, ipak, preveliki zalogaj zbog ogromne popularnosti u narodu, pa se, kako se to kaže, krenulo zaobilaznim putem da bi se došlo, na kraju, do njega. Sagovornik Republike iz bezbednosnih struktura kazao je da napadi kojima su trenutno izloženi patrijarh i dvojica ministara nisu slučajni - pisao je tada naš portal.

Republika

Foto: Privatna Arhiva

Predrag Đokić

NEMA SVRSTAVANJA

Verski analitičar Predrag Đokić za Republiku kaže da su svi ovi napadi na Crkvu usmereni i protiv države i ocenjuje da je sve to sinhronizovano i organizovano iz iste kuhinje.

- Prvo, ono što se u tekstu tog tabloida navodi i poredi nije istina niti je za poređenje. Patrijarh Pavle, koji je tada izašao pred studente, to je učinio ne da bi nekome dao podršku i da bi stao na nečiju stranu, već da bi pokušao da ujedini svoj, srpski, narod. I tada, kao i sada, strani plaćenici su bili ti koji su želeli da slome državu. Ono što je bitno da se istakne svakako jeste to da Crkva neće stati ni na čiju stranu, već je tu da smiri i ujedini svoj narod. Pa dovoljno je samo da poslušamo govore patrijarha Porfirija u kojim se insistira na miru i ljubavi - ističe naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (4)

Loading
Jela

29.12.2023 22:23

Opozicija ne bira nacine i sredstva da ostvari svoje ciljeve.

Goga

29.12.2023 22:25

Sramno ponasanje opozicije i njenih pristalica u pokusaju da se domogne vlasti.

Tanja

29.12.2023 22:26

Užas. Opozicije ne ostavlja na miru ni SPC sveštenstvo koje je stub Srbije.

Иван

30.12.2023 10:00

Само нек опозиција објасни како Патријарх да подржи опозицију кад тамо шетају жене у црном, људи који се залажу за независно КиМ и увек су против браће са оне стране Дрине? Умоболници нападају и оно што је Србину најсветије а то је Црква.