PROFAJLER RAZOTKRIO TAJNE MINISTRA HUSEINA MEMIĆA: On je veliki humanista, pun je ljubavi i za druge i za sebe!

Autor:

Vesti

25.12.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Husein Memić, ministar turizma i omladine ima veoma izražen osećaj za ljude, nije individualac, već je neko ko u kolektivu najbolje radi i funkcioniše. Humanost mu je jako izražena, a duhovno zadovoljstvo mu je iznad svega, kaže psiholog Snežana Repac.

U novoj emisiji Profajler koja se odnedavno emituje na Jutjub kanalu Republika news otkrili smo tajne ministra turizma i omladine Huseina Memića, koji je imao zadatak da izabere jednu od četiri vrste ptica, a koja je najsličnija njegovom karakteru.

- Prvo kad vidim možda bih rekao orao, ali sad, s obzirom da su vremenski uslovi takvi kakvi jesu i da je golub od svih njih najugroženiji, izabrao bih njega. Izbor na njega je pao više iz nekog sažaljenja, a od ove četiri ptice on mi je nekako najugroženiji od svih . Možda je čak i zbog toga što mislim da je golub neka ptica koja nema toliko uslova, kao ove tri. Sova i orao su grabljivice, paun sa tim svojim perijem mi deluje kao neko ko se hvali, a golub mi je neko ko od svih njih ima notu da je ugrožen. Ja sam neko kome je humanitarni rad blizak, pomažem ugrožene i zbog svega toga bih se najpre povezao sa golubom - kazao je Memić.

Foto: Republika TV

Profajler Husein Memić

O tome koliko životinje, pa i odabir kućnih ljubimaca mogu da otkriju ljudski karakter, Snežana Repac isitiče:

Vi ste me sada asocirali na jedan veliki sistem, koji je prilično popularan, a to je horosop. Tako da vidite na osnovu tih nekih kompatibilnosti došli smo do tako jednog složenog sistema, koji čak može da predviđa, da ljudi pronalaze sebe. Neko čak voli i sebe da naziva prema tome šta je u horoskopskom zanku, odnosno da kaže ja sam Lav, Riba, jednostavno ljudima je to blisko. Kad biramo ljubimce verovatno biramo nekoga ko zadovoljava neke naše potrebe za tom iskonskom prirodom. Da li će neko izabrati neko malo kuče, koje je onako agresivno, prgavo, ili će izabrati nekog velikog psa koji možda može više da se mazi, to je poprilično interesantno pitanje i mi imamo sada možemo mnogo o tome da pričamo, ali je suština da izbor kućnog ljubimca može dosta toga da kaže o njegovom vlasniku, tačnije o karakteru njegovog vlasnika - navodi naša sagovornica.

O izboru ministra Memića, Repac kaže:

- Interesantno je to šta je ministar Memić i sam prokomentarisao kada je označio izbor goluba, kao ptice koja mu se u ovom testu čini najsličnijim. Sam je rekao da ističe jednu osobinu koja se može povezati sa golubom, naročito ako se gleda ovaj test, a to je požrtvovanost, briga za ljude, saosećanje. Malo je pominjao tu usamljenost, prosto je isticao njegovu potrebu da pomogne i zaštiti. On je prosto to prepoznao, e, sad, ima tu dosta nekih nivoa o kojima se može pričati, ali sama simbolika goluba je sveobuhvatna. Moguće da je ovaj test ativirao i njegove podsvesne misli, fantazije, sećanja, intuiciju. Sam test govori da se radi o osobi koja ima jaku intuiciju, koja voli ljude, koja je izuzetno odana, koja je dobar saradnik i koja poštuje neke tradicionalne vrednosti,  gde ide čak možda i do konzervatizma - kaže Repac i dodaje:

- Ono što možda nije dobra strana ličnosti, kako test govori, to je da je osoba koja bira ovu vrstu ptice poprilično zavisna od drugih. Ona ide isključivo na sigurnost, da sve bude predvidivo. Osobe koje biraju ovo su izuzetno povezane u sistem, nisu individualci. Dobro rade u kolektivu, nisu tipovi lidera, ali su izuzetno odani saradnici. S toga o gospodinu Memiću, na osnovu njegovog izbora možemo da kažemo da je čovek koji ima izuzetne ideje i kome karijera sama po sebi nije cilj, već mu je važnije da ispuni neke duhovne ciljeve. Inače u našoj duhovnoj, hrišćanskoj tradiciji golub je simbol dobrih vesti, znamo da je u biblijskoj priči o potopu, golub doneo maslinovu grančicu, što je označilo kraj potopa. Ima još dosta simbolike goluba u svim drugim kulturama. Sve u svemu, rekla bih da iako , iako nije lider, čvrsto stoji iza svojih stavova, ima jako dobru intuiciju i pronicljivost. Predpostavljam da je neko ko voli decu.


S obzirom da se pri izboru, ministar Memić dvoumio između goluba i orla, Repac kaže da postoji mogućnost da se neka od osobina ove dve ptice nalaze u njegovoj podvsesti.

- Možda oba simbola postoje u njegovoj ličnosti, ali mu je više izražena ova druga strana, a to je da bude ipak deo nečega, jer golub je pre svega simbol komunikacije, a gospodin Memić je ministar kome je komunikacija ustvari posao. 

Komentarišući humanitarni rad, gde je ministar Memić veoma aktivan, naša sagovornica kaže:

- Ja nisam znala to, ali očigledno je da se njegov izbor sa ovim poklapa. Nije lako raditi u humanitarnim fondovima, učestovvati u akcijama, organizoavti to sve. Treba imati izuzetnu moralnu snagu i moralnu sposobnost za pravdu koja je u našem društvu često i slepa, tako da se za ovo potpuno slažem da je dobar izbor napravio i da je čovek duboko u duši jedan humanista veliki.

Na pitanje koji drugi resor, osim ministarstva turizma, na čijem je sada čelu, bi dobro pristao ministru Memiću, Repac nije imala dilemu.

- Kao i resor turizma, gde je potrebno imati dar komunikacije i saradnje sa drugim ljudima, tako i sektori u kojima se neposredno radi sa ljudima. Posebno je to ministarstvo socijalne zaštite ili ministarstvo sporta, verovatno. Mislim da bi upravo zbog toga što učestvuje u humanitarnom radu, sektor socijalne zaštite bio dobar za njega.

 

Da li je izbor ministra Huseina Memića otkrio nešto više o njegovim emocijama, Repac kaže: 

- Samim tim što je izabrao pticu golub, on je pokazao da je veoma sentimentalan, jer možemo da kažemo da je golub simbol ljubavi, zaljubljenosti, da se na svim sličicama koje opisuju jedno takvo emotivno stanje uvek nalazi simbol goluba, što znači da je to čovek koji je pun ljubavi i za druge i za sebe. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading