NEĆE BITI NASILNE SMENE VLASTI U SRBIJI! Vučić jasan: Izvolite, spremite se za izbore, VLAST SE MENJA DEMOKRATSKI!

Autor:

Vesti

24.12.2023

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik se obratio iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

NEĆE BITI NASILNE SMENE VLASTI U SRBIJI! Vučić jasan: Izvolite, spremite se za izbore, VLAST SE MENJA DEMOKRATSKI!

Foto: FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bs

Aleksandar Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Govorio je o svim aktuelnim temama.

Obraćanje predsednika

Predsednik je na početku obraćanja čestitao Božić katoličkim vernicima i najavio da će predstaviti šta će se sve u Srbiji raditi naredne 4 godine, ali će govoriti i o izbornom ciklusu i situaciji na KiM.

- Od 1. januara 10% se uvećavaju plate u javnom sektoru. Niko u Srbiji ne sme da primi manje od 47.000 dinara platu, što je u odnosu na 15.000 koliko je bilo pre 10 godina značajno veće. Za penzionere ide uvećanje od 14, 8 posto - rekao je.

- Nemamo nikakvih problema sa javnim finansijama i želim da položim račune pred građane za prethodna tri meseca. Od rebalansa u septembru imamo 300 miliona evra veće prihode. Rebalansom smo povećali prihode. Posebno sam ponosan na činjenicu da poslednji rezultati pokazuju da će nam stopa deficita biti 2,3-2,4 odsto.

- Mi mislimo da sledeće godine posvetimo pažnju naročito dvema oblastimo, ta su obrazovanje i zdravstvo. Uložićemo mnogo više novca nego ikada do sada, posebno u školstvo i nauku. Verovatno ćemo mnogo toga da menjamo. Radićemo i na ulaganju u dualno obrazovanje - rekao je i najavio da će i prosvetnim randicima biti povećane plate.

Predsednik je rekao da će se raditi i na franšizama i dovođenju eminentnih profesora.

 - U zdravstvo u koje smo mnogo ulagali, moraćemo još da ulažemo i dovodimo nove ljude. Posebno oni koji su radili tokom kovida, primićemo ih  u stalni randi odnos. Moraćmo malo više da obratimo pažnju na ljude. Počinjemo i sa izgradnjom kampusa na Torlaku, to je 7 fakulteta. To će biti strašna prednost Srbije. Moraćmo da radimo i na izgradnji naučno tehnoloških parkova - istakao je.

Obratila se i premijerka Ana Brnabić koja je obajsnila šta će za našu zemlju značiti novi naučno-tehnološki parkovi i Bio 4 kampus.

- To ne znači ništa drugo do bolji život za naše građane - kazao je.

- Zadovoljstvo mi je što vidim sve veću zastupljenost naših naučnih instituta. Mi ćemo još graditi i NT park u Kruševcu i Kragujevcu.

Očekujem da 2027. Srbija bude jedna od najnaprednijih evropskih zemalja, dodala je premijerka.

Predsednik je rekao i da će naš institut za veštačku inteligenciju raditi rame uz rame uz sve svetske.

- Završili smo 99,91 odsto radova na kostolačkoj termoelektrani. Naši protivpožarci su dovoljno mudri da ne dozvoljavaju da se pređe preko svega, već kineska kompanija mora da pispuni sve uslove. Očekujem da to bude najkasnije početkom aprila. Imaćemo mnogo veću snagu za instalisanje električne energije. To je prvi veliki energetski objekat u poslednjih 40 godina. Planiramo da radimo gasovod Mokrin - Beograd. Tu dolazi rumunska interkonekcija i moraćemo da proširujemo kapacitete našeg gasa, jer ga mnogo trošimo.

- Ono što je u planu je nova interkonekcija sa Severnom Makedonijom - kazao je i dodao da će se raditi i naftovod sa Mađarskoj.

- Posebne razgovore ćemo imati o planu da se tek 2026. krene u izgradnju naftogoda ka Mađarskoj, to mora da se ubrza i mora da se krene 2024. godine jer im za projektovanje tri godine nije potrebno. Izgradićemo naftovod što pre, jer danas imamo samo jednu mogućnost dotoka nafte, preko Hrvatske - dodao je.

Apsolutne rekorde beležimo u deviznim rezervama i rezervama zlata.

 - Svake godine polako ali sigurno beležimo rast. To ljudima govori o kakvoj stabilnosti je reč, pa možemo da podižemo plate i penzije - dodao je.

- Dve milijarde evra ćemo potrošiti, ali će nam spojiti Sobmor i Kikindu. Gradimo auto-put punog profila Beograd - Zrenjanin i Zrenjanin - Novi Sad, koji će da se spušta do Rume. Nastavljao saobraćajnicu ka Loznici. SVe su potpisani ugovori. Imamo i 19 km Kuzmin - Sremska Rača. To su ogromni novci.

- To je potpuno novi krvotok Srbije što se tiče auto-puteva. Za nekoliko meseci će biti gotova beza saobraćajnica do Požarevca i nastavljamo dalje ka Gradištu i Golupcu. Veliki projekat je obilaznica oko Kragujevca, koja će da spoji sa moravskim koridorom koji spaja Čačak i Kraljevo. Završavamo do Požege. Tunel ispod Jelice nam pravi probleme, zasad je najduži. reteći će ga fruškogorski. Radi se put do Boljara i Duga Poljana - Nova Varoš će biti brza saobraćajnica koja će da spaja put ka Prijepolju i put ka Crnoj Gori, da ne bismo odsekli Prijepolje.

EXPO 2027

- Ekspo će zahtevati nove investicije. Tu će biti kompletan novi sajam. Daćemo mu novo ruho, takođe ćemo podići novi stadion, ali i bazen za plivanje, pristan na SAvi koji ćemo moći da koristimo i kasnije. Do EXPa ćete moći i SAvom. To podrazumeva i izgradnju brze pruge od aerodroma do EXPO-a, ali i do Obrenovca. U narendom periodu se očekuje veliki broj novoizgrađenih hotela. Mi ćčemo u Expo da uvežemo celu Srbiju, to je prilika za celu Srbiju! - rekao je i najavio izgradnju nove turističke destinacije u Kablaru.

Pozvao je studente i penzionere da koriste kartice.

O situaciji na KiM

- Želimo da vas obavestimo da je puna 3 meseca prošlo, a porodice ubijenih Srba nisu dobili nalaze obdukcije. Dok je sveta i veka tražićemo zašto su i kako na hladnokrvan način ubijeni!

Govorili su da je obdukcija izvršena, ali ne i ko ju je izvršio. Rekli su da će doći na vreme, a porodice nisu dobile nalaz. Zašto? Kurti je kritikovao specijalce da ništa nisu uradili u Banjskoj i da su ubili tri Srbina iz snajpera iz daljine, baš kako smo upozoravali evropsku i svetsku javnost. 

- Govorili su da su 114 puta napadnuti na severu. Ne postoji nijedan zakonski osnov po kom oni mogu kao snage bezbednosti da boravu na severu KiM. Po Briselskom sporazomu regionalnu policiju čine Srbi i oni predlažu direktora. Ništa od toga nije bio slučaj. Uprkos progonu stanovništva, broj novorođenih beba će biti veći nego prošle godine. Kurti ne želi da sprovedee nijedan sporazum. Srbija će da sprovede sve što je rekla, ali će da čeka i formiranje ZSO. Uradili smo lične karte, tablice, uvek smo se trudili da postignemo kompromis - dodao je.

- Aljbin Kurti ne želi da provede nijedan sporazum. Srbija želi ono što je dogovoreno,a li ćemo da čekamo formiranje ZSO. Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, niti će prihvatiti! Srbija ne pristaje na obavezu i pomoć ka članstvu tzv Kosova u UN - kazao je predsednik.

Kako je rekao predsednik, sve oko ličnih dokumenata i tablica, Srbija je ispunjavala i pronalazila kompromise.

O izborima

- Želim da čestitam građanima! Bio je jedan fizički incident, ali tokom kampanje nije bilo incidenta, na šta sam posebno ponosan. Postojao je jedan manji incident u kome je direktor jedne kompanije napao jednu damu koja je radila kampanju od vrata do vrata i jedan lažni incident u Pirotu. Na dan izbora bio je incident sa napadom na posmatrače CRTE - rekao je.

Uporendom analizom prigovora i RIK-a i GIK-a, vidi se da je 35 puta manje prigovora ove ghodine nego 2022.

- Imali ste 83 prigovora 2022. godine, a 2023. - 48. Žalbe RIK-u - 53 - 2022. godine, a svega devet ove godine.

- Sećam se što je RIK uputio MUP-u zahtev. U RIK je doneto 500 pozvia za glasanje za koje se tvrdilo da su fantomski birači. RIK je juče uputio zahtev MUP da provere sve to što je dostavljeno, svakog čoveka poimence. Tamo je bilo 496 poziva, iako su oni nebitna stvar i ne znače ništa. MUP je pregledao sve pozive, od 496 poziva svi su postojeći ljudi, koji su upisani u birački spisak. Od tih 496, 487 je mnogo ranije bilo upisano na istom biračkom mestu, najmanje četiri godine ranije. Svega devetoro je upisano 2022. godine, ali šestoro od njih su menjali prebivalište unutar Beorgada.

- KAo što je Kurti rekao da su izbori pokradeni, kao i što neko drugi želi Srbiju slabijom, kao što neko želi da Srbija bude lutak kojim će upravljati, eto mi hoćemo da vodimo svoju politiku. Zato razumemo koju cenu moramo da platimo za izmišljotine i laži. Srbija će da sprovede izborni proces do kraja. Što se gradske tiče, nema većine, nema većine, ide se na nove izbore - kazao je.

- Podsetiću vas, svaki put od 2014. godine kada su izgubili izbore, nisu ih čestitali i priznali. Što su ubedljivije gubili, to su više pričali da su izbori pokradeni!

- Gde im se dede tih 49.000 glasača iz Republike Srpske? Nije problem što napadate Vučića ili Dodika već zato što napadate naš narod iz RS, ni kriv ni dužan.

Podsetio je da su strani posmatrači sami prijavili da nisu videli nijednu nepravilnost na njihovim biračkim mestima.

Vučić je rekao da će institucije Srbije da okončaju izborni proces, a da će da se vidi gde će izbori da budu ponovljeni.

- Izbora neće biti do 2027. godine, osim ako institucije ne odluče drugačije.

- U januaru ćemo imati konstituisanje Skupštine.

Pitanja novinara

- Ja bih bio nefer kada bih rekao da postoji sprega između opozicije i Aljbina Kurtija. Samo ih vode isti interesi. Možda grešim, ali naše službe bi saznale. Postoji saglasje u regionu po tri pitanja:  prvo je ocrniti naš narod svuda u svetu. Istu kampanju su vodili i Kurtijevi mediji. Druga činjenica e da svi oni imaju za ključnu metu Vučić i moja porodica. Kao i Svečlji i Kurtiju mora da bude moj sin kriv, iako se voza u autiću po Kosovu i Metohiji, ne radi ništa. Stavili su mu puščanu cev, ja sigurno ne bih bio tako hrabar, ponosan sam na svog sina. Treća je da su svi oni zajedno, nevezao šta se dešava. Od Zapada, Prištine, medija ovde. Bez prigovora, bez ičega. Sve što pošalju od argumenata, vi im raskrinkrate, ali oni nastavljaju da ponavljaju. Zašto, razmislite. Što bi Kurti voleo da se kaže nešto lepo o Srbiji, što bi Zagreb želeo da s ekaže nešto lepo. Što je njima interes jaka Srbija? -

- Što se tiče namera opozicije, ne znam šta šta su im druge namere. Osim što vrše brutalan pritisak na nekoga da promeni političku volju? Narod vas neće, ali vi vršite pritisak da prekrajate narodnu volju. Kako ste to mislili, ako ne nasilnim putem? Institucije će raditi svoj posao, a odmah da kažem - neće biti nasilne smene vlasti u Srbiji! Vlas u Srbiji se menja na izborima! - rekao je.

- Spremite se, predočite program, pa izvolite. Imaćete neke izbore za 5-6 meseci, neke 2027. godine. 

Štrajk glađu

Novinar Nove S Željka Petrovića, koji je tokom kampanje rekao da je je Vučić "moralni bednik" prisutan je, kako je sma predsednik rekao, na konferenciji, jer je Srbija demokratska zemlja. 

- Što se tiče štrajka glađu, zamolio bih sve koji štrajkuju glađu, da to ne rade! Lepo se vratite svojim obavezama, mogu da organizuju proteste svaki dan. Ja mislim da sam jedini predsednik koji već 7 godina ima proteste ispred predsedništva. Ja sa tim protestima živim već godinama. Lupaju mi pod prozor, ja se samo premestim u drugu kancelariju. Onda oni pređu na drugu stranu, ja se vratim, oni se vrte u krug. Ja za to vreme 3 sastanka završim! -

Predsednik je komentarisao i izjavu Dragana Đilasa da je Ana Branbić kombinacija Vojislava Šešelja, Jovane Jeremić i Sime Spasića.

- Sve troje su mnogo časniji od Dragana Đilasa! Ne mogu da kažem da poznajem ovo dvoje dobro, gospođu Jeremić i gospodina Spasića, aŠešpelja poznajem dobro. Što se Ane tiče, mislim da je njoj bitno šta o njoj misle ljudi opdavde. Ona je dala srce i dušu za ove izbore, čak više nego potencijalni kandidati za predsednika Vlade - istakao je i rekao da će ona biti na važnim funkcijama u našoj zemlji.

- Ona je bila najduže premijer Srbije od uspostavljanja višestranačja u Srbiji - kazala je.

- Što se tiče ovih dolaska studenata, meni je binto da oni plate kartu u vozu. To mi je važno, jer naša zemlja ima priliv, ali kad dođu, oni odaju priznanje mom radu! 

- Izgleda da su samo fantomi glasali, a nijedan niste našli!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (40)

Loading
Jeka

24.12.2023 11:07

Vucic pokazuje spremnost da sa gradjanima podeli sve vazne teme vezane za drzavu

Darko

24.12.2023 11:07

O svim temama koje su najvažnije obavestiće Vučić svoj narod.

maja

24.12.2023 11:08

predsednik je pre svega cestitao praznike svima koji slave po gregorijanskom kalendaru

Mitarpavlovic

24.12.2023 11:10

O najbitniji temama govori predsednik Srbije.