VANREDNA SEDNICA RIK: Ne možemo da raspišemo nove izbore u Beogradu! (VIDEO)

Autor:

Vesti

23.12.2023

18:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republička izborna komisija (RIK) drži vanrednu sednicu.

VANREDNA SEDNICA RIK: Ne možemo da raspišemo nove izbore u Beogradu! (VIDEO)

Foto: ATAImages

U prvoj tački dnevnog reda je razmatranje zahteva koalicije "Srbija protiv nasilja" za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za Skupštinu grada Beograda.

Za je glasalo 26 članova komisije, protiv i uzdržanih nije bilo.

- Razlog za sazivanje današnje sednice je podnesak koji su mi 18. decembra predali u sedištu Republičke izborne komisije narodni poslanici Marinika Tepić i Miroslav Aleksić u ime koalicije 'Srbija protiv nasilja', kojom je RIK-u upućen zahtev za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za Skupštinu Grada Beograda - rekao je Dimitrijević.

- Podsetiću vas ponovo i da su me prilikom ovog zahteva zamolili da im, kao pravno neukoj stranci, imajući u vidu da, kako su naglasili, nisu pravničke struke, dam pravno mišljenje, odnosno tumačenje podnetog zahteva, kao i materijala koji su za ovaj zahtev podneli, a to su bili posebno pozivi za glasanje takozvanih fantomskih birača, odnosno nepostojećih birača na određenim adresama koje su dostavili na jednoj gomili poziva za glasanje - dodao je Dimitrijević.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević podsetio je  da RIK ne može raspisivati nove izbore u Beogradu.

- U više navrata sam pojašnjavao da RIK ne može, ni na koji način, da bude uključena u sprovođenje aktuelnog izbornog postupka u Beogradu, a još manje da utiče na raspisivanje novih izbora - rekao je Dimitrijević i dodao:

- Međutim, na ovaj način sam morao da reagujem i nakon jučerašnjeg obraćanja pojedinih članova RIK-a ispred koalicije 'Srbija protiv nasilja' ovde ispred sedišta RIK-a, tu je nastavljena priča o navodnim nepravilnostima i tzv. fantomskim biračima, pa ne bih želeo da se time svesno i nesvesno dodatno javnost dovodi u zabludu da RIK ima veze sa bilo kakvim navodnim nepravilnostima na kojima se već danima zasnivaju protesti ovde ispred sedišta RIK-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading