NAJNOVIJE OBRAĆANJE RIK! Evo kako će se pratiti brojanje glasova i kada će biti poznati preliminarni rezultati!

Autor:

Vesti

17.12.2023

20:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji su danas održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 opština. Tačno u 20 časova su zatvorena birališta.

NAJNOVIJE OBRAĆANJE RIK! Evo kako će se pratiti brojanje glasova i kada će biti poznati preliminarni rezultati!

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević otvorio je 7. večerašnju konferenciju obraćanjem javnosti.

- Obaveštavam vas da je završeno glasanje 17. decembra u Srbiji. 

- Nakon unosa prvog zapisnika biračkog odbora, istovremeno na ekranima RIK-a počeće uživo praćenje parlamentarnih izbora. To znači da će se uživo pratiti rezultati izbora po svakom biračkom mestu, ovi rezutati osvežavaće se na svakih 5 minuta.

- Ono što je obaveza RIK-a je da sutra nakon 20h održi konferenciju o preliminarnim rezultatima nakon zbira glasova sa svih biračkih mesta. Sav ostali izborni materijal ostaje da se čuva u opštinskim odborima. Nakon završetka ove konferencije za medije, pozivam sve predstavnike medija i posmatrače da u holu uživo pratimo rezultate glasanja Izbora. 

- Ne možemo imati trenutnu izlaznost, to će biti deo preliminarnih rezultata sutra polse 20h. 

- Izborni dan je imao više regularnosti nego bilo koji izborni proces, s tim što su se pojavljivali navodi na društvenim mrežama. Apelovali smo na državne organe da odmah reaguju.

U Srbiji su danas održani izbori za poslanike Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine, kao i lokalni izbori u 65 opština i gradova, uključujući i Beograd, a sve možete pratiti na našem blogu. Ovo su bili 14. parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Srbiji, a deveti vanredni.

Na 8.273 biračka mesta svoje pravo moglo je da iskoristi 6.500.666 upisanih birača.

Biračka mesta su zatvorena u 20 časova. Za parlamentarne izbore građani su se opredeljivali za jednu od 18 izbornih lista na kojima je predloženo 2.817 kandidata za 250 mesta u parlamentu.

Za Skupštinu Vojvodine se takmičilo 13 izbornih lista za 120 poslaničkih mesta, a za Skupštinu Grada Beograda 14 izbornih lista za 110 odborničkih mesta.

Izborna tišina završena je zatvaranjem biračkih mesta u 20.00 časova.

Svaki građanin glasao je na biračkom mestu na kojem je upisan u birački spisak, a moglo je da se glasa samo uz važeću ličnu kartu ili pasoš. 

Ukoliko se neko zatekao na biračkom mestu prilikom zatvaranja biračkog mesta ili neposredno ispred, omogućeno mu je da glasa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading