PRVA KONFERENCIJA ZA MEDIJE REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE: Na izborima 2023. pravo glasa ima 6.500.666 birača, sva biračka mesta otvorena na vreme!

Autor:

Vesti

17.12.2023

08:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biračka mesta biće otvorena od 7.00 do 20.00 časova.

PRVA KONFERENCIJA ZA MEDIJE REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE: Na izborima 2023. pravo glasa ima 6.500.666 birača, sva biračka  mesta otvorena na vreme!

Foto: FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ/ bs

RIK

U Srbiji se danas održavaju izbori za poslanike Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine, kao i lokalni izbori u 65 opština i gradova, uključujući i Beograd. Ovo će biti 14. parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Srbiji, a deveti vanredni.

Republička izborna komisija prvu konferenciju za medije povodom izbornog dana održava u 8 časova.

- Sva biračka mesta su otvorena na vreme - rečeno je na konferenciji za medije.

Republika

Foto: FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ/ bs

Konferencija za medije RIK

- Sva biračka mesta otvorena su u sedam sati i nepravilnosti oko otvaranja biračkih mesta nije bilo - izjavio je predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijivić.

On je na prvoj konferenciji za novinare u izbornom danu objasnio da su jedino na tri biračka mesta zabeleženi sitni problemi, pa je u Žitorađi biračkom mestu 27 promenjeno sedište jer nije bilo struje, a  u Somboru biračka mesta 31 i 33, prebačena su u drugu prostoriju s obzirom da je pukla cev. 

- Što se tiče samog glasanja na biračkim mestima, birački odbori su se okupili na biračkim mestima sat pre otvaranja biračkog mesta i uredili biračka mesta. Utvrdili su pre glasanja da je primljen izborni materijal potpun i ispravan - rekao je on.

Podsetio je da pravo glasa na ovim izborima ima 6.500.666 birača koji mogu da glasaju na 8.273 biračkih mesta, od čega je 29 u Zavodima za izvršenje krivičnih sankcija a 81 u inostranstvu u 35 zemalja.

Republika

Foto: FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ/ bs

Vladimir Dimitrijević RIK

Na 8.273 biračka mesta svoje pravo može da iskoristi 6.500.666 upisanih birača.

Biračka mesta biće otvorena od 7.00 do 20.00 časova.

Za parlamentarne izbore građani će se opredeljivati za jednu od 18 izbornih lista na kojima je predloženo 2.817 kandidata za 250 mesta u parlamentu.

Za Skupštinu Vojvodine takmiči se 13 izbornih lista za 120 poslaničkih mesta, a za Skupštinu Grada Beograda 14 izbornih lista za 110 odborničkih mesta.

Srbi sa Kosova i Metohije glasaće na biračkim mestima na jugu centralne Srbije - u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu.

Osobe koje na dan glasanja budu na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije mogu da glasaju na ukupno 36 biračkih mesta u više opština.

Biće otvorena i 29 biračka mesta u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a upisano je 8 543 birača.

Srpski državljani koji žive u inostranstvu mogu da glasaju u 35 zemalja na 81 izbornom mestu, a upisano je 39 270 birača. Zbog razlike u vremenskim zonama u SAD, Kanadi, Portugaliji i Velikoj Britaniji glasa se danas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading