'NADAM SE DA ĆU GA UGOSTITI SLEDEĆE GODINE' Vučić najavio posetu Si Đinpinga Beogradu

Autor:

Vesti

21.12.2023

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da se nada da će sledeće godine imati čast da ugosti Siđin Pinga.

'NADAM SE DA ĆU GA UGOSTITI SLEDEĆE GODINE' Vučić najavio posetu Si Đinpinga Beogradu

Foto: PINk

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obilaska završnih radova na vijaduktu kod Vrbasa pomenuo i potencijalnu posetuprvog čoveka Kine Srbiji.

- Ja se nadam da ću sledeće godine da ugostim predsednika Sija i izrazim mu zahvalnost za kineski doprinos razvoju Srbije - kazao je predsednik.

Podsetimo,Vijadukt u Vrbasu se nalazi na delu treće deonice međunarodne brze pruge od Beograda do Budimpešte.

Reč je o najvećem i najsloženijem građevinskom objektu, pošto će na 108 kilometara brze pruge između Novog Sada i Subotice ukupno biti izgrađeno 58 objekata.

Vijadukt u Vrbasu jedan je od četiri objekta koji će biti izgrađen iznad kanala Dunav - Tisa - Dunav (DTD).

Ukupne je dužine oko 1.417 metara i biće dvokolosečan, sa razmakom koloseka od četiri i po metra.

Svi stubovi novog železničkog vijadukta u Vrbasu su armiranobetonski, dok se čeličnim konstrukcijama premošćava ukupno osam raspona, svaki dužine 48,7 metara.

Radovi na izgradnji novog vijadukta u Vrbasu počeli su 1. jula 2022. godine i  obuhvataju pripremne i zemljane radove, izradu fundamenata i stubova, izradu jarmova i pomoćnih konstrukcija, ali i montažu čelične konstrukcije preko jarmova, betoniranje kolovozne ploče,  rušenje pomoćnih konstrukcija i uklanjanje rečnih jarmova, završetak zemljanih radova i radova na izradi stuba, kao i ugradnju  dilatacionih spojnica, hidroizolaciju, zaštitu od korozije i ispitivanje vijadukta probnim opterećenjem.

Na izgradnji mosta u prvoj polovini decembra ove godine u toku su bili radovi na armiranju i betoniranju donje i gornje ploče, zatim armiranje revizionih staza, zavarivanje i montaža elemenata mostovske rešetke, kao i hidroizolacioni radovi.

Izgradnjom novog železničkog vijadukta u Vrbasu prugom će ovaj grad biti premošćen, čime će celokupna bezbednost saobraćaja biti podignuta na najviši nivo, kažu u srpskim železnicama.

Izgradnja brze pruge Novi Sad - Subotica za brzinu od 200 kilometara na sat je u punom jeku i intenzivno se gradi na velikom broju lokacija duž cele trase.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (38)

Loading
Ena

21.12.2023 12:01

Jako je važno za Srbiju da nam dođe u posetu Predsednik Kine, jedne od najmoćnijih zemalja sveta.

Sandra M.

21.12.2023 12:06

Kina je osvedočeni prijatelj Srbije, a srpski narod je gostoljubiv i uvek spreman da dočeka prave prijatelje, pa će tako dočekati i kineskog predsednika.

Sandra 60

21.12.2023 12:10

Kineski stručnjaci grade po Srbiji velike projekte i sasvim je razumljivo da nas poseti Si Djinping i tako pokaže da je zaista veliki prijatelj naše države.

Aleksandra 60

21.12.2023 12:12

Srbija će umeti da na najbolji mogući način ugosti kineskog predsednika i tako pokaže svu zahvalnost za veoma uspešnu saradnju sa Kinom.