"SRDAČAN DOČEK I IZUZETAN POVOD ZA SUSRET"! Vučić se sastao sa predsednikom Bugarske Radevim: "Energetska sigurnost za naše građane"! (FOTO)

Autor:

Vesti

10.12.2023

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednika Republike Bugarske Rumena Radeva.

"SRDAČAN DOČEK I IZUZETAN POVOD ZA SUSRET"! Vučić se sastao sa predsednikom Bugarske Radevim: "Energetska sigurnost za naše građane"! (FOTO)

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen

Srdačan doček i izuzetan povod za ponovni susret! Zajedno dočekujemo početak rada gasnog interkonektora, na kojem smo neumorno radili i koji donosi energetsku sigurnost za naše građane. Dobro nam došao, dragi prijatelju, predsedniče Radev - napisao je predsednik Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu.

 

 

Posle radnog doručka, Vučić i Radev će obići kontrolnu sobu gasne stanice u Nišu, a potom će, zajedno sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim prisustvovati ceremoniji obeležavanja puštanja u rad Gasnog interkonektora Srbija- Bugarska.

Predviđen je i prikaz opreme i sposobnosti jedinica Vojske Srbije - protivdronskih PVO sistema, bespilotnih i upravljanih vazduhoplovnih i zemaljskih borbenih platformi, kao i sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica, dodaje se u saopštenju.

Podsećamo, završetkom radova na gasovodu do Bugarske omogućiće se sigurnije i stabilnije snabdevanje Srbije gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana.

Izgradnja novog gasovoda u dužini od 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci. Ukupna dužina dvosmernog gasovoda Srbija-Bugarska je 170 kilometara, od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša. 

Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine.
Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, iznosi 85,5 miliona evra. Projekat je finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će

Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju. 

Republika Srbija je za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.

Gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji i do sada je mogao da se dobije samo sa dve ulazne tačke, preko gasovoda Balkanski tok i iz Mađarske. 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (94)

Loading
Rade

10.12.2023 10:10

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednika Republike Bugarske Rumena Radeva.

Rade

10.12.2023 10:14

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, iznosi 85,5 miliona evra, izuzetan povod za susret Vučića sa Radevim.

Rade

10.12.2023 10:16

Srdačan doček i izuzetan povod za ponovni susret! Zajedno dočekujemo početak rada gasnog interkonektora, na kojem smo neumorno radili i koji donosi energetsku sigurnost za naše građane.

Anonymous

10.12.2023 10:20

Odlična saradnja Bugarske i Srbije dovodi do odličnih rezultata za sve.