PREDSEDNIK SUTRA U NIŠU! Domaćin predsednicima Bugarske i Azerbejdžana i ambasadoru EU u Srbiji!

Autor:

Vesti

09.12.2023

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostiće u Nišu predsednika Republike Azerbejdžan Ilhama Alijeva, predsednika Republike Bugarske Rumena Radeva i ambasadora EU u Srbiji Emanuela Žiofrea, u nedelju, 10. decembra 2023. godine, povodom obeležavanja početka rada Gasnog interkonektora Srbija – Bugarska.

PREDSEDNIK SUTRA U NIŠU! Domaćin predsednicima Bugarske i Azerbejdžana i ambasadoru EU u Srbiji!

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Aleksandar Vučić

 Tokom boravka u Nišu, planirani su i odvojeni bilateralni susreti predsednika Vučića sa predsednicima Republike Azerbejdžan i Republike Bugarske, kao i prikaz opreme i sposobnosti jedinica Vojske Srbije.

PROGRAM POSETE:

09.00 - Sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Bugarske Rumena Radeva

                             
10.10 - Ceremonija obeležavanja početka rada Gasnog interkonektora Srbija – Bugarska
                           
12.20 - Sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Azerbejdžan Ilhama Alijeva

14.40 - Prikaz protivdronskih PVO sistema, bespilotnih i upravljanih vazduhoplovnih i zemaljskih borbenih platformi kao i sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica

Završetkom radova na gasovodu do Bugarske omogućiće se sigurnije i stabilnije snabdevanje Srbije gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana. Izgradnja novog gasovoda u dužini od 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci.

Ukupna dužina dvosmernog gasovoda Srbija-Bugarska je 170 kilometara, od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša. Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine. Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, iznosi 85,5 miliona evra.

Projekat je finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Republika Srbija je za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje. Gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji i do sada je mogao da se dobije samo sa dve ulazne tačke, preko gasovoda Balkanski tok i iz Mađarske.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (42)

Loading
Marko

09.12.2023 11:55

Vučić ima svuda prijatelje, a sutra će dočekati neke od najznačajnijih za razvoj ekonomije naše zemlje.

Danka

09.12.2023 11:59

Свака част! Тако дела човек коме је цела Србија битна!

Maja

09.12.2023 12:00

Fantastično je videti predsednika Vučića u aktivnostima koje promovišu ekonomske i diplomatske veze, kao i sposobnosti Vojske Srbije.

Sanja

09.12.2023 12:01

Ovaj program posete pokazuje predanost Srbije izgradnji snažnih bilateralnih odnosa sa Azerbejdžanom i Bugarskom.