VUČIĆ ČESTITAO HANUKU: "Neka ova sezona bude ispunjena stalnim čudima i trajnim mirom"!

Autor:

Vesti

07.12.2023

13:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas jevrejskoj zajednici u Srbiji, Jevrejima širom sveta i Izraelu praznik Hanuku.

VUČIĆ ČESTITAO HANUKU: "Neka ova sezona bude ispunjena stalnim čudima i trajnim mirom"!

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Aleksandar Vučić

- Našim prijateljima Jevrejima širom sveta, živopisnoj jevrejskoj zajednici u Srbiji i svima u Državi Izrael - upućujem najtoplije želje za radosnu Hanuku. Neka ova sezona bude ispunjena stalnim čudima i trajnim mirom - napisao je Aleksandar Vučić na engleskom na društvenoj mreži X (Tviter).

Šta je Hanuka?

Hanuka (heb: „osvećenje”) je veliki jevrejski praznik.

To je proslava pobede Izraelaca protiv helenističkih zavojevača u doba Antioha IV Epifana. Ovaj vladar je želeo da nasilnim putem helenizuje Jevreje, pa ih je na mnoge načine, uglavnom veoma surovim metodama, sprečavao u vršenju njihovih religioznih dužnosti. Branio je obrezivanje, a na kraju je u jerusalimski Hram postavio statuu Zevsa Olimpijskog, što je za Jevreje predstavljalo čin strašnog bezbožništva i nacionalnog poniženja.

Taj se događaj, prema apokrifnoj (po pravoslavnom učenju deuterokanonskoj) Prvoj knjizi Makavejskoj, dogodio 167. g. pre Hrista. 

Tada je sveštenik Matija, iz Hasmonejske (v. Hasmonejci) dinastije, sa svojih pet sinova podigao ustanak. Posle njegove smrti, komandu nad ustanicima preuzima njegov sin Juda nazvan Makavej (čekić) — Juda Makavej. Nakon tri godine ratovanja neprijatelj je bio potisnut iz većeg dela zemlje, Jerusalim oslobođen, tuđinski kipovi porušeni, a Hram očišćen i osvećen (hanuka).

Pobeda nad neprijateljima je slavljena tokom osam dana.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (98)

Loading
Ena

07.12.2023 13:46

Pridružujem se čestitkama

Dragan

07.12.2023 13:47

Pridružujem se čestitkama

Luna

07.12.2023 13:48

Pridružujem se čestitkama

Zoki

07.12.2023 13:49

Pridružujem se čestitkama