KO JE SRBIN KOJI ŽIVI U AMERICI? Stiv Voznjak prvi kristalni radio-prijemnik sastavio sa 6 godina, prvi mikroračunar kompanija nije htela da razvija - PREŽIVEO I PAD AVIONA!

Autor:

Vesti

06.12.2023

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je Stiva Voznijaka, suosnivača kompanije "Epl" i njegovu suprugu Dženet, kojima će uručiti pasoš Republike Srbije.

KO JE SRBIN KOJI ŽIVI U AMERICI? Stiv Voznjak prvi kristalni radio-prijemnik sastavio sa 6 godina, prvi mikroračunar kompanija nije htela da razvija - PREŽIVEO I PAD AVIONA!

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Ponosan sam što je danas u našoj zemlji, mi retko imamo ovakvu čast i priliku - istakao je predsednik Vučić tokom obraćanja i dodao:

- Pasoš ću im uručiti lično.-

Republika

Foto: Shutterstock

Srpski pasoš

Ko je Stiv Voznijak?

Našu zemlju danas je svojim prisusvom počastvovao Stiv Voznijak koji je Američki preduzetnik u oblasti tehnologija, elektroinženjer, informatičar, filantrop i pronalazač, koji je najviše poznat kao suosnivač kompanije „Epl“.

Tokom godina, Voznijak je bio uključen u različite poslovne i filantropske poduhvate, fokusirajući se prvenstveno na obučavanje dece uzrasta od 11 do 13 godina u školama, kompjuterskim veštinama, zastupajući stav da praktično učenje neminovno podstiče kreativnost i inovacije kod učenika.

 

 

Poslednjih godina pomogao je u finansiranju preduzetničkih poduhvata u različitim oblastima kao što su razvoji globalnog navigacionog satelitskog sistema (GPS) i telekomunikacija, fleš memorija, tehničkog obrazovanja, svesti o ekologiji, satelita i još mnogo toga drugog.

Stiv Voznijak osnovao je i platformu za obrazovanje i obuku nakon srednjeg obrazovanja fokusiranu na softversko inženjerstvo i razvoj tehnologije, a odnedavno je i suosnivač platforme za trgovinu i uštedu energije zasnovane na blokčejn tehnologiji. Dobitnik je 10 počasnih doktorata inženjerskih nauka.

Prvi kristalni radio-prijemnik sastavio sa 6 godina

Godine 1975, Voznijak je počeo da razvija Epl I[4] u računar koji je pokrenuo Epl kada su on i Stiv Džobs prvi put počeli da ga prodaju sledeće godine. On je prvenstveno dizajnirao Epl II, predstavljen 1977. godine.

Republika

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Stiv Voznijak i Aleksandar Vučić

Dok je radio u HP-u, Voznijak je 1976. godine dizajnirao svoj mikroračunar, ali kompanija nije bila zainteresovana da ga razvija.

Nakon što je trajno napustio Epl 1985. godine, Voznijak je osnovao CL 9 i stvorio prvi programabilni univerzalni daljinski upravljač, objavljen 1987.

Sa šest godina sastavlja prvi kristalni radio-prijemnik, sa 11 ili 12 godina zajedno sa prijateljima pravi interkom sistem između kuća u ulici, u šestom razredu osnovne škole postaje amaterski radio-operator.

U februaru 1981. godine je preživeo pad aviona, ali je zadobio povredu glave zbog koje je prvi put duže odsustvovao iz Epla.

Upoznao se sa projektom EXPO27

Voznijaku je predstavljena razvojna era tehnološkog i digitalnog sektora u Srbiji poslednjih godina, kao i vizija ulaganja u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama.

Republika

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Stiv Voznijak

Upoznat je i sa ulaganjima Srbije u razvoj IKT industrije i mlade stručnjake, te ne čudi i evidentan rezultat tih ulaganja, tj. da je IKT postao najbrže rastući sektor u Srbiji i da se ove godine očekuje izvoz IKT usluga u iznosu od približno oko 3,8 milijarde evra.

Boravak Voznijaka u Srbiji predstavlja i jedinstvenu priliku za sve koji iz prve ruke mogu da čuju njegivo iskustvo u različitim oblastima, poput inženjerskog obrazovanja mladih, tehnološkog preduzetništva – startapa i razvoja veštačke inteligencije u budućnosti.

Tokom boravka u Srbiji, Stiv Voznijak se detaljnije upoznao sa projektom EXPO27, budući da je izrazio želju da pomogne i zajedno sa Srbijom bude promoter našeg EXPA.

Posebna je čast za našu zemlju i to što tvorac mikroračunara i legenda globalne IT industrije želi da dobije srpski pasoš.

Voznijak: Prijateljima kažem ja sam Srbin koji živi u Americi

Posle predsednika, obratio se i Voznijak koji je rekao da je srećan i zahvalan što je u Beogradu a potom ispričao i kako se obreo u Srbiji. Naime, tome je mnogo doprinelo poznanstvo s našim proslavljenim teniserom Jankom Tipsarevićem, ali i ljubav prema ovom kraju sveta u koji spada i Srbija.

Voznijak je rekao kako se sa suprugom Dženet zaljubio u Dunav i sve zemlje duž te reke, pa su pošli na krstarenje.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (6)

Loading
Ena

06.12.2023 13:53

Dolazak Voznijaka može da utiče na još brži razvoj IT sektora u Srbiji. Velika je čast za Srbiju što će Voznijak postati Srpski državljanin.

Mira

06.12.2023 14:01

I treba da mu da srpski pasoš jer se ovaj genije zaljubio u Srbiju i sigurno će mnogo pomoći Srbiji.

Hitklif

06.12.2023 14:10

Sad možemo da kažemo da uz Teslu i Pupina imamo još jednog genija. Samo da i njega Hrvati ne pokušaju da ukradu.

Tijana

06.12.2023 14:11

Koje dete sa 6 godina može ovako nešto da napravi,samo ono koje ima kliker za tako nešto,njih je malo i netreba dozvoliti da ovakva deca idu iz države.