VUČIĆ NA PRIKAZU NAORUŽANJA VOJSKE RS U NIŠU: Pogledajte savremene, borbene PVO sisteme - PONOS SRPSKE ARMIJE

Autor:

Vesti

10.12.2023

09:16 >> 15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, povodom obeležavanja početka rada Gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, domaćin u Nišu predsedniku Azerbejdžana Ilhama Alijeva, predsedniku Bugarske Rumena Radeva i šefu Delegacije EU u Srbiji Emanuelea Žiofrea.

VUČIĆ NA PRIKAZU NAORUŽANJA VOJSKE RS U NIŠU: Pogledajte savremene, borbene PVO sisteme - PONOS SRPSKE ARMIJE

Foto: TV Pink/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim prikazu opreme i sposobnosti jedinica Vojske Srbije.

Prikaz se održava na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović".

Prisustvuju i ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i ministar finansija Siniša Mali.

Ovo je spisak naoružanja koje će biti prikazano:

1. Prkaz PASARS-16 u različitim varijantama sa antindron sistemom

- PASARS - Mistral, četvorocevac, sa novorazvijenim raketama zemlja- vazduh, radar i ometač
- PASARS - 16, "nulta" serija

2. Ubojna sredstva

- rakete zemlja vazduh RLN-RF i RLN-TK i nove rakete vazduh-zemlja
- Rakete ALAS
- Loitering municija GAVRAN

3. Prikaz bespilotnih letelica

- PEGAZ
- SENKA sa zemaljskim stanicom
- Sistem RVML-02
- VRABAC
- Kiler dron OSICA
- Naoružani dron OBAD
- Naoružani mini KVADRIKOPTER

4. Prikaz kopnenih besposadnih platformi

- Mali Miloš V2
- Mali Miloš V1
- Mali Miloš logisticki
- Mali Milos ultra laki
- Zemaljska bezposadna platforma MF Niš

5. Sistem za upravljanje vatrom minobacača

6. Prikaz sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije

DINAMIČKI DEO

- prikaz sposobnosti 63. padobranske brigade (prikaz vertikalnog i horizontalnog manevra) sa helikopterom H-145,  Mi-35M, Mi-17 i Mi-8, modularnog terenskog vozila MTV, borbenih vozila Miloš 4x4 i Hamer)

- prikaz sposobnosti 72. brigade za specijalne operacije upotrebom helikoptera M-17 i daljinski upravljive besposadne platforme Mali Miloš N/V1

Podsetimo, predsednik Vučić je prethodno prisustvovao obeležavanju početka rada Gasnog interkonektora Srbija-Bugarska u Nišu.

Vučić je u Nišu ugostio predsednika Republike Azerbejdžan Ilhama Alijeva, predsednika Republike Bugarske Rumena Radeva i ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea.

- Ovo su velike stvari za našu zemlju, do pre tri godine nismo ni imali gasovod. Nešto malo u Beogradu, a centralni deo zemlje nije ni postojao. Ovo je važno za bolje cene u budućnosti, za povoljnije cene, znači da će građani morati manje novca da daju. Važno je da imamo gasa dovoljno, zbog čistijeg vazduha, zelene energije, hvala EU, gospodinu Žiofreu, hvala svima koji su vredno radili na tome da dođemo do današnjeg dana - istakao je danas predsednik.

11.40 - Pitanja novinara 

 - Danas je važan dan za Srbiju, Dubravka je imala priliku o tome govorim. U nekoliko rečenica mogu o tome da govorim. Mi do rpe tri godine nismo ni imali gas u Srbiji. Izgradili smo Balkanski tok, sada smo izgradili interkonektor Srbija Bugarska. To je važno za energetsku stabilnost i bezbednost - istakao i dodao je da je to važno i zbog čistijeg vazduha, zelene energije i mnogih drugih benefita.

- Što se tiče gasne infrastrukture, mi ćemo graditi i gasnu interkonekciju ka Makedoniji, nadamo se i ka Republici Srpskoj. Vi znate da moramo da gradimo i naftovod ka Mađarskoj da bismo imali bolje mogućnosti i da dediverzifikujemo naftovod, ti radovi bi trebalo da krenu sledeće godine - kazao je.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Aleksandar Vučić

- Srbija je uradila mnogo više u prethodnih 4 godine nego prethodnih 70 godina. Neke zemlje u regionu uopšte nemaju gas. Uradićemo više za ove 4 godine nego neki narednih godina - rekao je.

Kaže da će u EU naći neki razlog da Srbe optuže za nešto, iako im je zabranjeno da glasaju na Kosovu i Metohiji.

Ističe da je srećan štto vidi da je Miki Manojlović zadovoljan što je video da ćemo kroz EKSPO 2027. moći da dodatno razvijemo Srbiju.

- Uredićemo potpuno novi prostor u Beogradu koji će značiti grad u grad. Značiće izgradnju prve linije metroa, značiće novo lice Srbije. Uvek ćete da imate ljude koji su protiv promena na bolje. Isti ljudi su demonstrirali protiv Beograda na vodi, a danas su više u "Galeriji" nego ja - rekao je Vučić.

Istakao je i da je nedavno primio predstavnike Brzog Broda koji su mu predočili probleme sa dalekovodom.

- Svi predsednici zajedno nisu bili u Nišu od 1945. godine nego što sam ja bio u poslednje vreme. Ne zaboravite da smo dan srpskog jedinstva ovde proslavili, danas smo ugostili predsednika Alijeva i Radeva. Ono što je važno je da će svako domaćinstvo ovde imati gas - kazao je.

Predsednik je rekao da uskoro stiže u Niš i fabrika Ariston.

- Reč je o legendarnom italijsnkoj kompaniji. Tu smo imali nekoliko problema u konekciji na električnu energiju, ali sve će to biti u redu. Mi uvek radimo na dovođenju investitora. -

Jedanaest miliona evra se ulaže u zgradu aerodroma u Nišu, istakao je.

- Sada aerodrom u Nišu ima najveći broj putnika. Nastavićemo da ulažemo u niški aerodrom, ali i kompletnu logistiku koja bi trebalo da doprinese popularnosti niškog aerodroma - kazao je.

- Mi ćemo da radimo i gradimo - zaključio je predsednik.

11.58 - Otvaranje gasnog interkonektora

Predsednici tri zemlje i šef delegacije EU Žiofre i zvanično su pustili u rad gasni interkonektor Srbija - Bugarska.

 

 

10.52 - Obraćanje Emanuela Žiofrea

- Danas obeležavamo energetsku bezbednost Srbije, povezivanje Srbije i Bugarske i Srbije sa EVropskom unijom. EU je snažno podržala ovaj projekat, kako bi se diverzifikovali izvori gasa i kako bi se smanjila energetska zavisnost od Rusije - kao je Žiofre.

10.40 - Obraćanje predsednika Bugarske

- Danas ne samo da povezujemo naše nacionalne gasne mreže, zato što interkonektor Srbija Bugarska, predstavlja mnogo bišer od infrastrukturnog projekta, to je simbol uspešnje i plodonosne sardnje naših zemalja i Azerbejdžanja - rekao je Radev.

-  Želim da čestitam predsedniku Vučiću. On je rekao da ne može u ovom periodu sam da se pohvali, ali predsednik Alijev i ja možemo da kažemo da vidimo volju i saradnju Srbije - kazao je.

Predsednik i ja smo dva puta bili u Dimitrovgradu kako bismo unapredili saradnju i napredak naše manjine, kazao je.

- Danas menjamo gasnu mapu Evrope! -

Republika

Foto: FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr

Vučić sa Radevom i Alijevim

10.32 - Obraćanje predsednika Azerbejdžana

- Pre svega želim da se zahvalim prijatelju Aleksandru! Mi smo potpisali sporazum o strateškom partnerstvu i mi pokazujemo posvećenost tome što smo potpisali. Nažalost, bilo je određenih ograničenja da moj prijatelj Aleksandar govori, ali imaćemo mi prilike za razgovore - rekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Dodao je i da je oduševljen radom predsednika Vučića.

 - To će samo doprineti industrijskom razvoju zemlje i ubeđen sam da predsednik ima velike planove za budućnost  - naveo je.

- Ovaj događaj će doprineti energestskoj stabilnosti i bezbednosti i Bugarske i Srbije, ali želim da čestitam i mom narodu, jer smo do sada izvozili u 8 zemalja, a Srbija će biti 9. - rekao je.

10.25 - Obraćanje Aleksandra Vučića i ministarke energetike

- Pozivam ministarku Dubravku Đedović Handanović da se obrati, jer ona nije član nijedne stranke, pa mi neće prijatelji iz Evrope zameriti. Nemojte da se sekirate, mi ćemo da pobedimo! - istakao je predsednik.

Ovaj gasovod je bitan i za pozicioniranje Srbije, ali i za snabdevanje, pre svega Niša, Pirota, Bele Palanke i Dimitrovgrada, kazala je ministarka. 

Republika

Foto: FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr

Obraćanje Aleksandra Vučića

- Hvala Azerbejdžanu što smo dobili mogućnost da se dodatno snabdevamo gasom, a preko Bugarske - kazala je.

- To je upravo ono što dobijamo, dodatno snabdevanje pored našeg, Balkanskog toka i mogućnost da se povežemo sa dodatnim izvorima, sa izvorima iz Rusije. Izfgrađenmo je čitavih 109 kilometara kroz Srbiju - dodaje.

- Apsolutno nije bila žurba da to bude sada, u ovom periodu pred izbore, već da bismo obezbedili dodatne količine gasa u narendom periodu - rekla je ministarka Đedović Handanović.

10.00 - Predsednik obilazi kontrolnu sobu gasne stanice

Predsednik Srbije sa kolegom iz Bugarske, šefom delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom i ministarkom energetike Dubravkom Đedović Handanović obišli su kontrolnu sobu gasne stanice koji se danas pušta u probni rad.

- Veoma je važan za nas i predstavlja sigurnost za mesta poput Niša, Bele Palanke i Dimitrovgrada - istakao je predsednik i dodao da novi gasovod znači i energetsku sigurnost građana Srbije u budućnosti.

- Srbija će sada moći da kupi na otvorenom tržištu gas na sedam terminala - rekao je Vučić, a bugarski predsenik je precizirao da trenutno gas može da se kupi na šest terminala, a da će od marta biti moguće kupiti gas na sedam.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Vučić i Radev obilaze gasni interkonektor

Otvaranju prisustvuje i Dušan Bajatović, direktor Srbija gasa, koji se zahvalio predsedniku Azerbejdžana na budućim količinama gasa koje će ta zemlja isporučiti Srbiji, kao i za gasovod Bugarskoj.

09.10 - Sastanak sa predsednikom Bugarske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Nišu sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim.

Posle radnog doručka, Vučić i Radev će obići kontrolnu sobu gasne stanice u Nišu, a potom će, zajedno sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim prisustvovati ceremoniji obeležavanja puštanja u rad Gasnog interkonektora Srbija- Bugarska.

 

 

Predviđen je i prikaz opreme i sposobnosti jedinica Vojske Srbije - protivdronskih PVO sistema, bespilotnih i upravljanih vazduhoplovnih i zemaljskih borbenih platformi, kao i sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica, dodaje se u saopštenju.

O gasnom interkonektoru

Završetkom radova na gasovodu do Bugarske omogućiće se sigurnije i stabilnije snabdevanje Srbije gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana.

Izgradnja novog gasovoda u dužini od 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci. Ukupna dužina dvosmernog gasovoda Srbija-Bugarska je 170 kilometara, od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša. 

Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine.
Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, iznosi 85,5 miliona evra. Projekat je finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će

Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju. 

Republika Srbija je za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.

Gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji i do sada je mogao da se dobije samo sa dve ulazne tačke, preko gasovoda Balkanski tok i iz Mađarske. 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (76)

Loading
Ana

10.12.2023 09:26

I pored kampanje kojom se bavi nesme se stati već još jače boriti za Srbiju.

Caca

10.12.2023 09:32

Saradnja Srbije sa Bugarskom je na zavidnom nivou,a ova velika investicija će mnogo da znači i za Srbiju i za Bugarsku!

Caca

10.12.2023 09:34

Predsednik se danonoćno bori da nam olakša život i da nas odvede u bolju i sigurnu budućnost!

Caca

10.12.2023 09:35

Ovo je velika investicija koja je od posebnog značaja i za nas i za Bugarsku!