NAKON POKUŠAJA UTICAJA NA SVEDOKE, SUD LIDERIMA TZV. OVK UTVRDIO MERE! Posete su im dozvoljene samo uz DOZVOLU

Autor:

Vesti

07.12.2023

21:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo su mere koje je utvrdio pretresni panel, a posle saznanja da su Tači, Veselji i Seljimi preko svojih gostiju koju su ih posećivali pokušali da utiču na svedoke.

NAKON POKUŠAJA UTICAJA NA SVEDOKE, SUD LIDERIMA TZV. OVK UTVRDIO MERE! Posete su im dozvoljene samo uz DOZVOLU

Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači

Nekadašnje lidere tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija moći će da posete samo branioci, ombdusman, predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, dok će svim ostalim biti potrebna posebna dozvola sekretara suda, kako bi se ocenili svi relevantni pravni, praktični i bezbednosni faktori.

Trojici optuženih u posetu može da dolazi samo po jedna osoba, osim kad je reč o bračnom drugu i deci, prenose Novosti. 

Ovo su mere koje je utvrdio pretresni panel, a posle saznanja da su Tači, Veselji i Seljimi preko svojih gostiju koju su ih posećivali pokušali da utiču na svedoke. Stoga je i doneta odluka da im se zabrane posete, a sud je sada odlučio pod kojim uslovima će moći da primaju posetioce.

Pretresni panel je u odluci zaključio da su trojica optuženih, po svemu sudeći, svojim posetiocima otkrivali poverljive informacije dobijene u kontekstu postupka ili tokom svedočenja zaštićenih svedoka. Sudije se nisu bavile utvrđivanjem toga da li radnje na koje ukazuju transkripti tih poseta predstavljaju krivično delo, već su konstatovale da postoji znatna opasnost da će ova trojica optuženih neovlašćenim trećim licima obelodaniti zaštićene podatke, osim ako se ne odrede odgovarajuće mere.

Doneta je važna odluka za sve dužnike u Narodnoj banci Srbije

Pretresni panel je naložio Sekretarijatu da uspostavi sistem kontrole koji omogućava da se posete i komunikacija s trojicom optuženih zabrani licima za koja se utvrdi da bi mogla ugroziti integritet postupka ili preduzeti radnje u suprotnosti s propisima Uprave pritvorske jedinice.

Pretresni panel će preispitivati date mere svakih šest meseci, a sekretar će pretresnom panelu svaka dva meseca podnositi izveštaj o sprovođenju odluke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading