OVAKO SE BRINE O NAJSTARIJIMA! Na račune penzionera juče leglo još 20.000 pomoći države!

Autor:

Vesti

30.11.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Država brine o svojim najstarijima, juče penzioneri dobili još 20.000 dinara pomoći od države.

OVAKO SE BRINE O NAJSTARIJIMA! Na račune penzionera juče leglo još 20.000 pomoći države!

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na račune naših najstarijih građana juče je leglo 20.000 dinara pomoći od države. Ovim gestom aktuelna vlast je još jednom pokazala svoju odgovornost, kao i to koliko vodi računa o penzionerima, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da ovo nije jedini benefit koji penzioneri dobijaju, te da ih u budućnosti čeka povećanje penzija.

- Prosečna penzija biće 650, a plata 1.400 evra. Ako to uspemo, to su tektonske promene i ogromni uspesi za našu zemlju - kazao je predsednik Srbije.

Republika

Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Aleksandar Vučić

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je država za najstarije građane izdvojila 33 milijarde dodatne pomoći, koja je, kako je rekao, na liniji dosadašnje državne politike brige o zajednici i pojedincu u godinama krize.

- Do sada smo penzionerima isplatili oko 650 evra pomoći u pet jednokratnih davanja i kroz jednokratne pomoći koje su stizale svim kategorijama građana. Paralelno s tim smo u roku od dve godine prosečnu penziju podigli 56,1 odsto. To je prava borba za očuvanje standarda građana, borba s inflacijom i nedozvoljavanje da svetska kriza utiče na kvalitet života građana - rekao je Mali i dodao:

Republika

Foto: tanjug/ap

Siniša Mali

- U aprilu 2020. isplaćeno je 4.000 dinara penzionerima, potom u decembru iste godine još 5.000 dinara, u septembru 2021. godine 50 evra. Zatim u februaru 2022. na račun naših najstarijih građana je leglo 20.000 dinara. Uz sve ove pomoći, penzioneri su, kao i svi građani koji su se tada prijavili, primili u maju 2020. godine po 100 evra, a potom 2021. godine 80.

Prosečna penzija, kako ističe ministar finansija, u 2022. iznosila je 267,6 evra, a ove godine se očekuje da dostigne 326 evra, dok se u januaru očekuje da bude 390 evra.

- Prosečna penzija 2012. godine iznosila je tek 204 evra i ovaj skok je veliki uspeh, ali s tim ne stajemo. Nećemo biti zadovoljni dok ne dostignemo obećanih 650 evra do kraja 2027. - poručio je Mali.

Šta je sve država dala

april 2000. 4.000 *
maj 2020. 100 evra
decembar 2000. 5.000
septembar 2021. 50 evra
tokom 2021. 80 evra
februar 2022. 20.000
                      * u dinarima


REAGOVANJA POZNATIH PENZIONERA

Vladislav Jovanović (90), bivši šef diplomatije

Sigurno je da jedna ovakva pomoć penzionerima veoma znači. Svaka pomoć je dobrodošla, naročito kad je još ovolika, zaista nije mala stvar. Ovo zaista može da pomogne najstarijim građanima da "zatvore neke rupe" koje možda ne mogu redovno od svojih penzija da zakrpe. Ne bih dalje mnogo pričao, samo bih rekao da je ovo jedan gest koji zaista svako mora da pozdravi

Republika

Foto: ST/D.KADIĆ

Vladislav Jovanović
Ivan Ćurković (79), legenda FK Partizan

Gest države da pomogne penzionerima sa po 20.000 dinara je mnogo dobar. Za nas nastarije građane to predstavlja poklon, ali ima i veliku simboliku jer država stavlja do znanja da vodi računa o svim svojim građanima. Pozdravljam ovaj potez i zahvaljujem. Ovako nešto se ne može zanemariti i gurnuti u stranu. To treba uvek ceniti, kada dobijete nešto od države, koja dokazuje da vodi brigu o starijima, ali i mladima kroz druge vrste pomoći

Republika

Foto: Starsport

Ivan Ćurković
Vladimir Cvetković (82), bivši direktor FK Crvena zvezda

Mislim da je ova pomoć nešto odlično i što država radi za sve, a ne samo za penzionere. Vidimo da pomaže i mlade, a ono što mene posebno raduje jeste što pomaže i ulaže u sport. Mi stariji pamtimo dobro, a ja uviđam da još od Titovog socijalizma nije bilo toliko akcija države koja pomaže svoje stanovništvo i to je izvanredna stvar. Mislim tu na izgradnju puteva, bolnica, parkova, svega što znači kvalitetniji život i nešto zbog čega će se čovek osećati prijatnije. Mnogo toga sam video proteklih decenija i mene niko ne može da folira. Zato nepristrasno i trezveno mogu da kažem da ovaj potez i te kako valja i da sam oduševljen

Republika

Foto: Starsport

Vladimir Cvetković
Zorica Marković (64), pevačica

Svaka čast! Svaka čast predsedniku Vučiću što misli na sve, pogotovo na najstarije. To je jako lep i veliki gest. Danas su teška vremena, u kojima se živi i svaki dinar mnogo znači

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Zorica Marković
Lepa Lukić (83), pevačica

Mislim da će svako normalan da kaže da je lepa stvar. Svaka pomoć je dobrodošla penzionerima, a pogotovo novčana. Lepo je što nas se predsednik setio, obradovala me ova vest još kad sam saznala da će se ovo uplaćivati. Svaki dinar znači u današnje vreme, posebno što se još nismo svi oporavili od koronavirusa, koji je uticao na sve nas, a o ekonomiji, odnosno finansijama, da ne pričamo. Svakako pozdravljam odluku!

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Lepa Lukić 

Eva Ras (82), glumica

Mislim da je ovo ogroman novac, samim tim mnogo znači. Ovaj gest je dokaz da mene država voli i da vlast misli na nas penzionere. Meni je poštar doneo novac i zahvalna sam. Opozicija priča da država uzima od nas penzionera novac i koristi za promociju partije, što nema veze s istinom. Pričaju i da nam država samo vraća ukradeno odranije, kad je bila kriza. Ne slažem se s tim. Ako smo preživeli krizu i nismo umrli, to je onda dobro. Verujem da niko iz opozicije ne bi doneo odluku da se ovako pomogne penzionerima. Svaka čast, pomoći će mi oko plaćanja računa

Republika

Foto: A. Nalbantjan

Eva Ras
Hasan Dudić (66), pevač

To je tako lep gest našeg predsednika, on svake godine uradi nešto. To ranije nije bilo tako, da se pomaže. Ja to mnogo cenim. Opet penzioneri kupuju, idu u prodavnicu, ide i Nova godina, pa novac opet ide u budžet. Mislim da je to stvarno lepo i veoma ispravno

Republika

Foto: ATA Images

Hasan Dudić
Zlata Petrović (61), pevačica

Svaki znak pažnje znači. Ne radi se o tome da li nekome treba ili ne treba, da li je novac ili lepa poruka, ali stvar je gesta.

Republika

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Zlata Petrović
Rade Jorović (70), pevač

Hvala onome ko je dao 20.000 dinara, hvala i državi. Svaki dinar je dobrodošao, ko god da šta, hvala mu lepo. Bas me je to obradovalo. Živeli!

Karticu dosad uzelo milion korisnika

Uz redovno povećanje penzija, kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, država je obezbedila i brojne popuste i beneficije pri plaćanju roba i usluga preko projekta "Penzionerska kartica", za koji se do sada prijavilo oko 1.059.000 korisnika.

- Do 29. novembra se više od 750 firmi, kompanija, preduzetnika, javnih preduzeća i ustanova uključilo u projekat "Penzionerske kartice", a među njima su i sve značajne kompanije koje imaju mrežu po celoj Srbiji, s vrlo stimulativnim popustima. Znamo koliko to penzionerima znači - poručio je ministar finansija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (84)

Loading
Predrag

30.11.2023 19:45

Oni su naši heroji, borili su se našu slobodu, bravo veliki Aleksandre Vučiću!

Ana

30.11.2023 19:47

Svaka cast predsedniku koji se brine o najstarijim gradjanima.

Maja

30.11.2023 19:47

Vucic je neko ko vodi odgovornu politiku. Neko ko je toliko postigao zahvaljujuci svom radu i trudu. I sto je najvaznije, pomaze se nasim najstarijima.

Jana

30.11.2023 19:48

Smatram da je ovo veoma značajna pomoc za penzionere.