KURTI POČEO PROGON SVEŠTENSTVA SA KIM! Deportovan iguman manastira kod Zvečana: "Priština u ratu protiv svega što je srpsko"

Autor:

Vesti

21.10.2023

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz najoštriju osudu Eparhije, poruke u istom tonu stigle su i iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da je ovo još jedan od bezumnih akata Prištine kojima se ograničava delovanje SPC na Kosovu i Metohiji i brutalno kršenje verske slobode srpskog naroda.

KURTI POČEO PROGON SVEŠTENSTVA SA KIM! Deportovan iguman manastira kod Zvečana: "Priština u ratu protiv svega što je srpsko"

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Režim Aljbina Kurtija počeo je progon sveštenstva sa Kosova i Metohije, a jučerašnja deportacija igumana manastira Devina voda, kod Zvečana, protosinđela Fotija, to i pokazuje. On je po hitnom postupku juče deportovan sa teritorije KiM u Severnu Makedoniju, prema nalogu tzv. Kosovske policije, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Uz najoštriju osudu Eparhije, poruke u istom tonu stigle su i iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da je ovo još jedan od bezumnih akata Prištine kojima se ograničava delovanje SPC na Kosovu i Metohiji i brutalno kršenje verske slobode srpskog naroda.

Otac Fotije rođen je 1981. godine u Skoplju, a u Eparhiji raško-prizrenskoj SPC je od 2004. godine. Do 2009. služio je pri u manastiru Sopoćani i u Gračanici, gde je proveo najviše vremena, a te godine imenovan je za nastojatelja manastira Devina voda kod Zvečana, gde je od tada boravio neprekinuto punih 13 godina obavljajući svoje monaške dužnosti.

Kako se navodi u saopštenju Eparhije, on je u skladu sa kosovskim zakonima, kao državljanin Severne Makedonije, kao i druga sveštena lica koja nemaju kosovska dokumenta, aplicirao poslenjih pet godina, svake godine za boravišnu dozvolu.

Napominju da je redovno i bez ikakvih problema dobijao produženja boravišne dozvole, a pre 10-ak dana uspešno je položio i imigracioni test koji organizuje kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, te je danas trebalo da dobije i privremenu kosovsku ličnu kartu sa boravišnom dozvolom za narednih pet godina.

Foto: Tanjug/AP

 

Otac Fotije, kao i druga crkvena lica naše Eparhije koja apliciraju za kosovska dokumenta ovu proceduru prolaze uz koordinaciju monitoring tima OEBS-a, čiji su predstavnici bili prisutni u toku današnjeg događaja. On je stalno nastanjen u manastiru Devina voda, iako prijavljenu adresu ima pri Eparhiji u Prizrenu, jer mu je svojevremeno saopšteno da ’sever Кosova nije u sistemu’ i da ne može da aplicira za kosovska dokumenta sa svoje adrese na kojoj živi - ukazuju iz Eparhije i najoštrije osuđuju ovaj postupak, ističući da je reč o brutalnom i proizvoljnom proterivanju crkvenog lica, kojim je praktično započet otvoreni progon sveštenstva i monašta SPC sa Кosova.

Otac Fotije trebalo da podigne novu dozvolu sa ličnom kartom, ali mu je rečeno, bez obrazloženja, da je njegov zahtev odbijen.

Štaviše, iako je imao odobreno boravište od ranije sve do 11. novembra rečeno mu je da odmah mora da ide u pritvor i da će biti deportovan sa Кosova, kao i da su mu sve ranije aplikacije i dozvole boravka na Кosovu poništene i da će njegov dalji boravak na Кosovu biti nelegalan. U dokumentu koji mu je dostavljen citirani su članovi zakona koji se odnose na "razloge nacionalne bezbednosti" bez navođenja bilo kakve krivične ili druge odgovornosti, jer otaac Fotije nije imao nikakve probleme te vrste - dodaje se u saopštenju.

Kancelarija za KiM: Progon sveštenstva!

Iz Kancelarije poručuju da je ovi napadi na objekte i imovinu Eparhije raško-prizrenske predstavljaju indikativnu sliku stvarnosti na Kosovu i Metohiji, kao i potvrda da je režim Aljbina Kurtija u nekoj vrsti totalnog rata protiv svega što je srpsko.

Prema njegovim rečima Petra Petkovića, nema flagrantnije potvrde šovinističke prirode Kurtijeve politike od napada na one čiji je poziv da propovedaju univerzalne ljudske vrednosti i čovekoljublje.

- Apelujemo na međunarodnu zajednicu da sa maksimalnom ozbiljnošću pristupi zaštiti položaja i interesa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, jednom od najvažnijih izvorišta, ne samo srpske, već i evropske kulture i hrišćanske tradicije - rekao je Petković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading